A VV4 villájából nemrég szabadult Gigi visszatért régi munkájához, és a BY ME állandó modelljeként ő is részt vett a márka legújabb kollekciójának bemutatóján. Az egyik leginkább említésre méltó momentum mégsem a nosztalgiázó valóságshow-szereplőhöz köthető, hanem a szintén az RTL Klub-közeli Pataki Zitához, aki tőle szokatlan módon melltartót villantott a kamerák kereszttüzében.

Már megszokhattuk, hogy nincs divatbemutató híres emberek nélkül, akik legtöbbször ugyan csak a közönség soraiban foglalnak helyet, de van, amikor alkalmi modellként a kifutón is végigvonulnak. Ebből a szempontból üdítően hatott ránk a BY ME márka tavaszi/nyári kollekciójának bemutatója. Hrivnák Tünde legújabb kreációit ugyanis nem a random celebgenerátor kedvencei mutatták be, hanem olyan ismert nők viselték őket, mint Pataki Zita televíziós műsorvezető, Bánhidi Petra táncművész, valamint Polyák Lilla színésznő. Jó, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Való Világ 4 című műsor egyik szereplője, Rácz „Gigi” Ildikó is részt vett a divatbemutatón, de mivel ő a beköltözés előtt állandó modellje volt a márkának, így végül is ez teljesen rendjén van. A híres férfiakat Homonnay Zsolt színész/énekes képviselte.

Új szerepkör

Mielőtt alaposabban megismerkedhettünk volna a Változás nevet viselő kollekcióval, megtudhattuk, hogy az ismert, ám alkalmi modellek mennyire érzik magukénak ezt az új szerepkört. Az RTL Klub egyik időjósa, Pataki Zita a divatbemutatót megelőző sajtótájékoztatón elmondta, nagyon izgul, mert nincs hozzászokva a modellszerephez. Hozzátette, híres arról, hogy kissé előnytelenül öltöztetik, és előrevetítette, hogy most bizony egy igen szexi összeállítást (lásd alább, illetve a galériában) is magára ölt majd. Persze abba is betekintést kaphattunk, mégis mi ihlette meg azt a nyolcvan kreációt, amit egy közel egyórás divatbemutató keretében mutattak be a modellek.

Forma és minta, minta és forma

Hrivnák Tünde elmondta, általában a megérzéseire épít, de természetesen minden szezon előtt alaposan tanulmányozzák az aktuális trendeket tervezőtársával, Bergmann Istvánnal, aki a cipőkért felelős. „Megbeszéljük, hogy az aktuális irányvonalak közül melyik tetszik, illetve melyik nem, mi illik leginkább a saját gondolatainkhoz” – nyilatkozta a tervezőnő, aki saját bevallása szerint olyan ruhákat kreál, amelyeket maga is felvenne. Hrivnák védjegyeként említik meg az öltözékeket díszítő magyar motívumokat. „Általában először a formát találom ki, és ehhez keresek megfelelő mintát, de előfordul, hogy pont fordítva történik” – nyilatkozta a tervezőnő, aki hozzátette, a motívumok kiválasztását egy alapos kutató- és gyűjtőmunka előzi meg, és ebben édesanyja és nagymamája is segít. Mint kiderült, mindketten varrónők.

A hagyományok fontossága

És hogy miért olyan fontos számára a hagyományőrzés ezen formája, ami egyre több tervező fedez fel. „Tótkomlóson nőttem fel, ahol nagy becsben tartják a hagyományokat, innen ered a népi motívumok iránti szeretetem. Ezeket a különleges, virágos díszítésű öltözékeket kivételes alkalmakkor viseltük, sok öröm kapcsolódik hozzájuk. Saját tervezésű ruháimmal a magyar hagyományok fontosságát kívánom megjeleníteni úgy, hogy azok megfelelően tükrözzék a ma diktált trendeket. Ezek a népi minták értéket képviselnek, melyek meglátásom szerint tökéletesen illeszthetőek a modern és az elegáns stílus jegyeihez” – vallja Hrivnák Tünde, aki egyébként már tízévesen tudta, hogy divattervező lesz, és miután elvégezte a Budapesti Divatiskolát, megszületett saját márkája.

Villantásfaktor

A divatbemutatót a Polyák-Homonnay páros előadása vezette fel. A házaspár a (márka)név kötelez jegyében előadta a Stand by me című számot, majd felolvasták a szponzorlistát, és már vonulhattak is a modellek. Mivel egy tavaszi/nyári kollekcióról van szó, a ruhák többsége természetes anyagokból, lenből, gyapjúból, pamutból és selyemből készült. A nőiességet fokozó villantásfaktorról az áttetsző anyagok gondoskodtak, példának okáért Pataki Zita is egy ilyen anyagból készült holmiban prezentálta egyik fekete melltartóját. Arról nem esett szó, hogy hasonló öltözékben áll majd kamerák elé akkor is, ha mondjuk beköszönt az igazi kánikula.

Ó, a csodás klasszicizmus

Alapvetően kevesebb magyar motívum tűnt fel a ruhákon, mint arra számítottunk, viszont voltak olyan kreációk, amelyeket egy kis kígyómintával bolondítottak meg, igaz, a párducminta nagy – sokak által bizonyára vitatott – népszerűségét nem használta ki a tervezőnő. Viszont több ruhával is utalt a szintén nagy reneszánszát élő matrózos, tengerészes vonalra. Az öltözékek többségére a klasszikus színek voltak jellemzőek, nagy hangsúlyt kapott a fehér, amely például a kicsit más vonalat képviselő Je Suis Belle aktuális kapszulakollekciójának is az alapja. Ami a formavilágot illeti, a hivatalos összefoglaló szerint a hétköznapokra és a különleges alkalmakra szánt ruhák alapvetően a klasszicista épületeket idézik a redőzéseikkel és a gömbölyű íveikkel.