Háromórás emberkísérleten jártunk, amelyen kilenc tervező nyári kollekcióját nézhettük meg. A gigahosszú bemutatón látott ruhák egy részét hobbi-designerek, és még be nem futott, de régóta ténykedő tervezők készítették: az ismeretlenek furcsa ruhái közé keveredett egy Király Tamás és egy Léber Barbara show is.

Szerintünk még mindig nem jó ötlet bundát venni nyárra, és szoros bőr-fűzőt sem, de az elvileg nyári termékeket felvonultató Fashion Deluxe Hungaryn ilyet is láttuk. A kilenc tervező kreációit száznál több modell mutatta be szerda este a New York palotában, háromórás show keretében, amelyet végigülni, illetve végigállni igazi kihívás volt, nemcsak fizikailag. Mondhatni, emberkísérleten vettünk részt.

Minden tervező más stílust képviselt, és ha komolyan vesszük a Fashion Deluxe-ot, idén nyáron nappalos kurvának, balatoni diszkókirálynőnek, irodistának vagy karácsonyfának öltözünk. Nézzük, a kilenc tervező szerint merre tart a divat.

Ökodivat, inka inspiráció és csupasz fenekek

Matliák Eszter – az első tour tervezője – például matrózruhákkal készült, amelyek abszolút hordhatóra, de elég unalmasra sikerültek: ha ilyesmire vágyunk, bárhol megvehetjük, nem keresünk hozzá feltétlenül tervezőt. A ruhák ennek ellenére abszolút elismerést érdemelnek, pláne azok fényében, amiket később láttunk.

Felvonultattak egy ökodivat kollekciót is, melynek minden darabja csak és kizárólag környezettudatos és bio anyagból készült. A természetvédő anyagok azonban nem voltak valami szépek és egyes darabok szabását sem értettük, bár biztos hiánypótló ruhadarab a rövid farmermellényke, mely a mellet is épp, hogy takarja. Az öko után rögtön jöttek Szépligeti Ágnes inka kultúra és vadállatok által inspirált ruhái: ha önök rájönnek a képek alapján, mégis mi utal ezen ruhák esetében az inkákra, írják meg kommentben. Köszönjük.

Bár Szépligeti állítólag francia varrónő nagymamájától sajátította el a szakma alapjait, semmi letisztult franciás sikk nem szorult kollekciójába, tökéletes nyári diszkóruhákat készített. Első villantásunkat itt kaptuk el, az egyik modellnek ugyanis konkrétan kilógott a feneke a kígyómintás, ezüstös tunikából – a többiek hátsóját sajnos (vagy szerencsére) valamennyire takarták a tiritarka ruhák.

Esküvőre fehér csipkét és csupasz feneket ajánlunk

Esküvői ruhák is voltak szép számmal, ám olyat nem láttunk, amiben egy templomi ceremónián is részt vehetnénk, persze ízlések és pofonok... Biztos van, aki átlátszó csipkében vagy mini-fodorszörnyben akarja kimondani a boldogító igent.

Nem csak az esküvői ruhák voltak fehérek, majd’ minden kollekcióban felülreprezentált volt az idei nyár kedvenc színe. Az Essende tervezője, Ekler Szilvia például saját bevallása szerint úgy varr, hogy kiemelje, ami szép a női testen és elfedje, ami nem. A ruhák szabása tükrözte is a tervezői filozófiát, csak valamiért minden fehér, csillogó anyagból készült, ami viszont nagyon keveseknek áll jól. Ráadásul a fehér nem csak testalkatfüggő, a téli sápadtság is agyonvághatja a szettet: a kifutós modellek közt is volt olyan, akin épp emiatt állt rosszul valamelyik kreáció.

VV Éva és óriásmellek. És kilógó fenekek, még mindig

Ön melyik tervező ruháit venné fel? Fotók a galériában!

Az egyik bemutatón a modellek közt feltűnt Baukó VV Éva is. A kollekcióból nem sok maradt meg emlékezetünkben, az viszont igen, hogy Éva a fellépés után húzott cigizni a dohányzóba. Míg ő füstölt, a Le Corset tartott bemutatót, a Fureverrel karöltve. Így nyárra kaptunk pár jó tippet, melyik szoros, bőr fűzőhöz melyik bunda illik. A fűzők bemutatása különösen tetszett a közönségnek, bár nem minden modell kapta a megfelelő méretet, volt, aki konkrétan fulladozott a rá adott darabban, így megnézhettük, hogy a túl szoros fűző mennyire laposra nyomja a kis mellet (nagyon laposra), és mennyire préseli nyakba a nagyot (durván). Amúgy mindenféle alkalomhoz illő fűzőt láttunk, a fehér lakkot különösen ajánljuk azoknak, akik diszkózással töltik majd a nyarat - ha az inka tunikákat már rogyásig viselték.

Egy kis őrület. És csupasz fenekek

A sok (mű)selyem és szatén-csoda közt igazi felüdülés volt Király Tamás őrülete és Léber Barbara hosszúra nyúló bemutatója. A külföldön is ismert Király ismét műanyag lapokból ollózta ki kollekcióját, most épp hatalmas virágokat – tavaly a szigeten pedig rovarokat. Léber hozta formáját, könnyed, elegáns ruhákat vonultatott fel, amelyeket azért már bátrabban felvehetnénk mondjuk egy esküvőre, vagy egy exkluzív partira. Rengeteg fotó van a galériában, kattinson és lapozza végig!