A férfidivat krónikus problémája, hogy vagy unalmas, vagy nevetséges. A stylistoknak igen nehéz dolguk van, ha a most futó 2012-es tavasz-nyári férfidivathetek kínálatából olyan darabokat próbálnak kiemelni ügyfeleik részére, amik a klasszikus sötét zakó szintjénél valamivel izgalmasabbak, de mégis felveheti őket egy magát komolyan vevő férfi valamilyen alkalomra. Ez a cikk sem vállalkozik erre az embert próbáló feladatra: mi a még éppen hordható dolgok helyett inkább a 10 legviccesebben extrém túlzást válogattuk ki a milánói és párizsi férfidivathetek kínálatából. Valószínűleg ezt önnek is szórakoztatóbb lesz végignézni.

1-3: akik a kalapokat erőltetik

A tíz kipécézett márkából az első az Ehud. A kevésbé ismert, Amszterdamban dolgozó és Párizsban bemutatózó tervező egy olyan fura, frizuravillantásra alkalmas fejfedőt kreált, hogy amellett a citromsárga rúzs egész normálisnak tűnik. A férfiaknak alkotó designerek már jó ideje ragaszkodnak ahhoz, hogy újra divatba hozzák a kalapviselést, de valószínűleg az Ehud nem fog sokat segíteni az ügynek.

Ne legyen igazunk, de nem jósolunk nagy jövőt a Burberry bojtos-sildes sapkáinak sem, pedig a milánói bemutató valamennyi modellje ilyenben lépett a kifutóra. Télen (egy gyereken) el tudunk képzelni ilyet, de a pamacsos sapka nyárra valahogy még a Burberrytől is túlzás. Az Etro ehhez képes fazonra egészen klasszikus, azaz már-már elfogadható kalapokat mutatott be. Egy baj van: mindenkin mintha pár számmal nagyobb lett volna a fejfedő. Valahogy nem tudjuk elképzelni, hogy jövő nyáron a celebek vállszélességű karimákkal tülekednének majd az eseményeken.

4-6: furcsa fazonok

Most következzen három tervező, akiknél kicsit megszaladt a ceruza a szabásminta rajzolásakor. A legfurcsább fazont (a Mugler agymenéseit leszámítva) a Miyake bemutatóján láthatta a közönség egy térd alá érő nadrágszoknya formájában. Mindehhez ráadásul egy fehér, feltűrt ujjú zakót adtak szerencsétlen modellre.

A Costume National Homme milánói bemutatóján ezzel szemben éppen, hogy túl rövidre vágták a nadrágszárat. Önmagában a forrónadrág is necces, de zoknival, félcipővel, kockás dzsekivel kifejezetten bizarr.

A hatodik furcsa fazon pedig Nicole Farhi kreációja, aki mintha a hagyományos német népviseletet idézné azzal a valamivel, aminek valószínűleg csak akkor lesz neve, ha divatba jön. Azaz minden valószínűség szerint soha.

7-8: elnagyolt kiegészítők

Marc Jacobs is szolgált egy-két meglepetéssel a Louis Vuitton vezető tervezőjeként. A párizsi bemutatón a kifutóra került egy szemfájdítóan színes, kék-piros kockás összeállítás, amit ráadásul egy hatalmas, jó meleg sállal egészítettek ki. Hát nagyon reméljük, hogy jövő nyáron sem lesz olyan idő, hogy ilyenekben kelljen majd járni.

Roberto Cavalli nem a sálakat, hanem a táskákat méretezte el. Az ő divatbemutatóján a modellek jókora batyukat vonszoltak végig a kifutón - olyan nagyokat, hogy ha azok úgy istenigazából tele lennének pakolva, szinte meg se lehetne mozdítani őket. Van még olyan ember, aki ekkora méretű táskából nem kerékkel ellátottat vesz, hogy ne cipelni, hanem húzni kelljen? Roberto Cavalli vásárló között a jelek szerint igen. Ráadásul férfi.

9-10: zoknis és csatos lábdivat

Utolsó előttiként Vivenne Westwoodra hívjuk fel olvasóink figyelmét, aki 2012-ben térdzoknis férfiakból szeretne többet látni. Ez még önmagában nem is olyan extrém, de a veterán brit tervezőnő mindezt világítós narancspiros árnyalatban is megálmodta, azonos színű cipővel.

A tizedik érdekesség pedig legyen a lepelgyáros Versace bőröltönye, ami attól nyári, hogy szandált kell hozzá felvenni, és attól izgalmas, hogy a hozzá tartozó nadrág szárát végig csatok díszítik - már ha ez a “dísz” fogalmába egyáltalán beletartozhat. Az öltönyt a galériában teljes egészében is megtekintheti, kattintson a fotóra!