Az idei Video Music Awardson is mindenki megpróbált kitenni magáért, a feltűnőségi viszketegségben szenvedők jelmezt öltöttek, a többiek ezüst estélyikben pózoltak a vörös szőnyegen. Nagy izgalmakra nem számíthat, de vannak érdekes dolgok a galériában, például Justin Bieber leopárdmintás cipőben és Nicki Minaj játékboltnak öltözve.

Próbálkoznak…

Az MTV Video Music Awards gáláján hagyományosan nagyon erőlködnek a vendégek, hogy valamivel kitűnjenek a tömegből: idén is érződött az izzadságszag egy-egy összeállításon, például Nicki Minaj teljesen elborult mesevilág-kreációja és Katy Perry ázsiai ihletésű szettje esetében a kevesebb több lett volna.

A feltörekvő Nicky Minaj konkrétan játékboltnak öltözött, volt nála két plüssállat, arcát színes maszk takarta, lábára vastag zoknikat és combfixeket húzott, nyakában fagyi lógott, hajából puncsos tekercset formázott, és még sorolhatnánk, mi mindent aggatott magára, de minek. A legjobb hip-hop videóért járó díjat vitte el egyébként a gagásan geometrikus szerelésben, mely színeiben a szintén nem visszafogott öltözködéséről híres Katy Perry szettjére hasonlított.

Az előző évben műkorcsolyázónak öltöző énekesnő két díjat vett át ázsiai stílusú Atelier Versace ruhájában, melyhez stílusosan ernyőt is szerzett. Az itt-ott kivágott ruhánál feltűnőbb volt a nemrég még szőke Perry eperszín haja, de az ernyőhurcolás valahogy erőltetetté tette az egész szettet.

Gaga nemet vált

A tavaly húsdresszben parádézó Lady Gaga sem tudta felülmúlni önmagát, idén elegáns nőként érkezett a gálára, majd átvedlett férfivá, jobban mondva a japán Vogue-ból ismert alteregójává, Jo Calderone-ná (vagy Calderonévá, esetleg Calderone-vá, ezt talán a művésznőtől kéne megkérdezni). Meg kell hagyni, hitelesen hozta a pasit, és elérte célját, Minaj és Perry mellett ismét róla készült a legtöbb kép.

A szokásos hosszú ruhák

A hölgyvendégek nagyobb része nem öltözött át többször és nem készült különbző humoros - vagy annak gondolt - jelmezzel, Beyoncé például egy félvállas narancsszín Lanvin kaftánban mutatta meg terheshasát. Nagyon jól állt neki a ruha színe és fazonja is, akárcsak Selena Gomeznek a fekete Julien Macdonald ruha, amit főnyereményként emlegetnek a külföldi trendoldalak.

Míg Gomez pont eltalálta, miben lehet elegánsnak lenni, Miley Cyrus nagyon melléfogott a hosszú ujjú Roberto Cavalli estélyivel. Sem a színe, sem a mintája nem volt valami megnyerő, az ocelotból virágba hajló bársonyruha mintája egyszerűen közönséges, ráadásul nagyon előnytelenül vastagítja az énekesnő törzsét és karjait. Még Kim Kardashianon is jobban állt az ezüstszínű, testhez tapadó Kaufman Franco ruha, melynek hátmegoldása kifejezetten érdekes volt: a flitteres anyagot tüllbetétekkel szakították meg. Az est egyik jellemző trendje volt egyébként a Kardashian ruhájához hasonló, sötét-ezüst szín.

Kis feketék

Az MTV VMA-re nemcsak jelmezben és estélyiben, hanem egyszerű kis feketében is lehet menni: Britney Spears egy Moschino miniruhát választott. Spearsnek nem is áll rosszul a fekete, bőrrel kombinált ruha, jó a természetes smink és a beszárított haj is, de a bokacsizma nem a legelőnyösebb választás. Ettől még a külföldi kritikusok leborultak az ennél általában jóval szétesettebb Spears előtt.

A négy díjat is bezsebelő Adele Spearsszel ellentétben a kis fekete nagyon visszafogott – mondhatni öreges – verzióját választotta: a térd alá érő klasszikus vonalvezetésű ruha tervezője Barbara Tfunk, hogy az ondolált frizura kinek az ötlete volt, nem tudni, de ennél a kritikusok szerint még Nicky Minaj puncshaja is jobb.

Színes férfiak

A férfidivatban 2011-ben végre nem a csupafekete hódít, Katy Perry éppen férje például sötét ezüstszínben nyomult, Justin Bieber pedig piros nadrágban tette tiszteletét a gálán. A színes nadrágot párducmintás cipővel súlyosbította, de fekete Yves Saint Laurent zakóval tompította a színorgiát. A szetthez komoly, fekete keretes szemüveg és a szúrós tekintet jár, Bieber egész kifordult magából. Rajta kívül itthon kevésbé ismert férfiak, például az Odd Future Wolf Gang Kill Them All tagjai öltöztek színes - legalábbis nem fekete - cuccokba.