Cserháti Zsuzsa és Beyoncé nélkül egy tehetségkutatót sem lehet megúszni, és Adele is igen népszerű a kitörni vágyó amatőr énekesek körében. Íme az az öt dal, amiket a legjobban ununk már, hála a tehetségkutatóknak.

Félreértés ne essék, nem azzal van baj, hogy ezredszer hallja az ember ugyanazt a dalt, hanem azzal, hogy ugyanúgy hallja ezredszer ugyanazt. A klasszikus tehetségkutatós számok így kicsit unalmasak, de valószínűleg azért kerülnek ugyanazok a dalok az összes hazai tehetségkutató műsorba, mert az emberek ezeket ismerik. Emiatt nem a személyiségükhöz választanak dalt, nem foglalkozva azzal, kinek mi áll jól. Gyakorlatilag az első két-három Megasztár óta nem hallani valóban egyedien feldolgozott slágert a tehetségkutató műsorokban, csak a karaokézás megy. Pedig a coverezés korszakát éljük, tele a youtube egyedi feldolgozásokkal, ráadásul például a BBC Radio 1 Live Lounge műsor ebből él.

1. Boldogság, gyere haza!

Cserháti Zsuzsa dalai, úgy tűnik, kihagyhatatlanok a hazai tehetségkutató műsorokból. A Boldogság, gyere haza szinte tényleg évadonként elhangzik, de népszerű még a Hamu és gyémánt is. Az előbbit a Megasztár 4-ben Hien énekelte, Kullai Tímea pedig a Megasztár 6-ban, Shodeinde Dorka az X-Faktorban, de a Csillag Születik elődöntőjén is hallhattuk Karacs Ildikótól. A Hamu és gyémántot Tóth Vera adta elő a Megasztárban, majd Demes Tamás az X-faktorban. A Kicsi, gyere velem rózsát szedni Kökény Attilától a Megasztárban hangzott el, Takács Nikolas pedig az X-faktorban énekelte.

2. Most múlik pontosan

A Quimby dalának Csík zenekaros feldolgozása is igen népszerű a kitörni vágyó amatőr énekesek körében. A Megasztár 5-ben például az énekesek közös produkciójaként hallhattuk. Janicsák Veca az X-faktorban énekelte a népzenét, Timi Chen a Csillag Születikben kínaiul adta elő. A Csillag Születik elődöntőjén rengetegen próbálkoztak ezzel a dallal bejutni, hiába.

3. Listen

Nincs tehetségkutató Beyoncé nélkül, a legtöbbször a Listen című dalát énekelték itthon, a Crazy In Love, a Single Ladies és az If I Were A Boy is elhangzott már. Főleg a nagyobb hangterjedelmű, erős hangú énekesek vállalkoznak Beyoncéra. Janicsák Veca az X-Faktorban énekelte el a Listent, Nyári Alíz szintén az X-faktorban adta elő még az elődöntőben. Lakatos Yvette és Radics Gigi duettként próbálkoztak a dallal a Megasztárban, Szakos Andrea szintén elénekelte a Megasztárban.

4. Rolling In The Deep

Adele-től gyakorlatilag már amúgy is minden unalmas, pláne, hogy két albuma közül csak az egyikről játszottak rongyosra a rádiók mindössze három slágert. Németh Katica az X-faktorban a Rolling In The Deeppel szeretett volna bekerülni a döntőbe, ugyanezt elénekelte Szakos Andrea a Megasztár 6-ban. Kovács Vera a Set Fire To The Raint énekelte a döntőben.

5. Hallelujah

Leonard Cohen Hallelujah slágerével nyerte meg Alexandra Burke a 2008-as X Factort Angliában, ezzel gyakorlatilag Leona Lewis után a legnagyobb női felfedezettje a tehetségkutató műsornak. Takács Nikolas a fináléban énekelte a Hallelujah-t, a 13 éves Danis Elza a Megasztárba próbált ezzel a döntőbe jutni. A dalt nem ez a három előadás tette unalmassá, hanem az, hogy minden tehetségkutató minden elődöntőjében elénekli valaki. Az X-faktor szerkesztői egy egész blokkot szántak a próbálkozásoknak.

Az öt dalon kívül akad még pár, amiket rendszeresen előad valaki a tehetségkutató műsorokban, ilyen például az AC/DC Highway To Hellje, Máté Péter Most élsz című száma és Lady Gaga Paparazzija.