A közösségi oldal egyik alapítója, Chris Hughes profilján jelent meg először a két férfi ikon június 30-án.

Két női és két férfi ikon jelöli a Facebookon az azonos neműek házasságát, továbbá meleg és leszbikus hangulatjelekkel is bővül az emotikonok sora. A Facebookon először az egyik alapító, Chris Hughes használta ezt az ikont június 30-án, és megosztotta a partnerével közös esküvői fotójukat a Timeline-on. A képet több mint kétezren lájkolták.

A közösségi oldal fejlesztői tavaly bővítették a magánéleti státuszokat, összesen tíz opció közül lehetett eddig választani az elválttól a szingliig, a házasságon és a bonyolult kapcsolati állapotokon át. A Velvet megkereste Steiner Kristófot, ő használja-e majd az ikont.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a következő generáció már egy olyan világban nőhessen fel, ahol a homoszexualitás nem egzotikum, vagy tabu, hanem egyszerű tény. Van aki a kukit szereti, van aki a nunit, és ez így van rendjén. Nem kell ebből nagy ügyet csinálni. Ez a Facebook ikon sokaknak lehetőséget teremtene arra, hogy egy naponta milliók által használt közösségi portálon deklarálják: a szoknyaviselés és a homoszexualitás nem járnak kéz a kézben. Mi tesz valakit „lánnyá" egy gay kapcsolatban? Az, hogy főz, mos és takarít?!

És mi a helyzet akkor, ha ezeket a házimunkákat éppen az a fél végzi, aki adott esetben az aktív fél a szexben. Mi van akkor, ha mindeközben a passzív partner ügyesebben cserél kereket egy kocsin, és ha egy Madonna klip megy a tévében, átkapcsol a híradóra? A „Ki a fiú, és ki a lány?” kérdés már önmagában sztereotípia" – írta meg a Velvetnek Steiner Kristóf, és hozzátette, mindenképp használni fogja az ikont. „Számomra a Hajónaplók írásakor is egyfajta misszió volt, hogy a meleg kapcsolatokra ne úgy tekintsenek a  „laikusok", mint a világ nyolcadik csodájára, és ne is úgy, mint egy gennyes herpeszre."

Azok a melegek és leszbikusok, akik vállalták a magánéletüket a nyilvánosság előtt, eddig is bejelölhették, kivel vannak együtt az "In a relationship with" használatával. Azok, akik regisztrált élettársi kapcsolat keretében házasodtak össze, és mondták ki egymásnak az igent, ezt ugyan egy ideje már beállíthatták Facebook-profilukban, de be kellett érniük a férfi-nő ikonnal, ez változott most meg. A melegházasság ikonokat a magyar felhasználók is láthatják, persze csak akkor, ha megjelölik azonos nemű társukat, aki visszaigazolja a házasságot.

2009. július 1. óta regisztrált élettársi kapcsolatot köthetnek az azonos neműek

Magyarországon 2009. július 1-jétől az azonos neműek regisztrált élettársi kapcsolatot köthetnek egymással, anyakönyvvezető előtt. Azonban nem vehetik fel egymás nevét, nem fogadhatnak közösen örökbe és nem vehetnek részt mesterséges megtermékenyítésben. 2010. január 1-jétől a heteroszexuális és homoszexuális élettársi kapcsolatokat is nyilvántartásba lehet venni a közjegyzőknél, ez azonban nem ad új jogokat, csak a kapcsolat fennállását mutatja.