A folyamatos hőség pontosan olyan hatással van a szervezetre, mint a tartós stressz, amire a szervezet legegyszerűbb válasza az ingerültség. Ha nem akar mindenkivel összeveszni a környezetében, a következő napokban hűtse magát minél többször, minél hosszabb ideig, és egyen könnyű ételeket.

Még legalább öt napig kell a közel negyven fokos hőséget elviselni, aminek köszönhetően mindenki le van lassulva – a tartós hőség teljesen ráül az ember agyára. Sokan a szavakat keresgélik annyira nincsenek maguknál, akik pedig tudják, mit akarnak mondani, ingerülten teszik, és össze is vesznek bárkivel. A napokon át tartó kánikulában a legtöbb ember alig alszik, az állandósult kellemetlen testi érzés és a fáradtság az ember lelki állapotára erősen kihat, ráadásul messze még a vége.

“A hőhatás tartós stresszt jelent a szervezet számára, és a tartósan fennálló stresszre a legegyszerűbb válasza a szervezetnek az, hogy ingerültté válik" – mondta a Velvetnek a Meteo Klinika igazgatója, Pintér Ferenc, és hozzátette, az állapot hasonló ahhoz, mint amikor a szervezet tartósan túlterhelt. "Arról van szó, hogy a szervezetünk napok óta nem a normális élettani tartományban működik, ez túlterhelést jelent a szervezetünk számára. Amikor a minimális komfortérzetünk nincs meg, az az idegrendszerre is komoly, plusz terhelést ró, az idegrendszer kifárad, és ennek hatására már nem képes a normális működésre. Ennek az első jele az, hogy ingerültebben reagálunk, a helyzetet nem értékeljük pontosan, kevésbé vagyunk toleránsak." A humánmeteorológus azt is elmondta, a nők valóban gyakrabban ingerültebbek a hőségben. "A klinikánk kutatásai is igazolják, hogy a nők érzékenyebben reagálnak az időjárásra. Az időjárás érzékenysége a nők nagyobb százalékát érinti, mint a férfiak esetében, ez igaz a tartós terhelésre is és az időjárásváltozás hatásának széles skálájára. A nőknél hamarabb megjelenik a tünetcsoport."

A legfontosabb az, hogy minden lehetséges úton hűtsük a szervezetünket, és ez nem csak légkondi kérdése. Bármi olyat, ami kellemes érzetet ad – például a csuklóra folyatott hidegvíz, az árnyékos strandok, a tusolás – jó a szervezetnek, fontos, hogy minél gyakrabban, minél hosszabb ideig hűtsük magunkat. A folyamatos folyadékpótlás mellett az étkezésre is figyelni kell. "Kerülni kell az egyéb terhelést, a direkt napsütést, a kemény munkát, a könnyed étkezéssel is sokat tehetünk.  Könnyen emészthető ételeket együnk, ne pedig a magasabb kalóriatartalmúakat" – mondta a Velvet megkeresésére Pintér Ferenc. A nehezebben emészthető karalábé vagy karfiol helyett válasszuk például a lecsót, a karfiol nem könnyen emészthető, ahogy a hüvelyesek sem.

A fronthatások jó változást is hozhatnak, azonban a napokban nem ez a döntő kérdés, hanem az, hogy a még most viszonylag könnyebben elviselhető száraz meleg párosul-e magasabb páratartalommal – ez ugyanis tipikusan trópusi időjárás, ami még a mostaninál is nehezebben viselhető. A jelenlegi időjárásról még nem lehet megállapítani, milyen hatással lesz a parlagfű virágzására, ezek a napok irrelevánsak a parlagfű szezon szempontjából.