Nagyjából egy éve annak, hogy megnyílt Budapesten a Gondozó nevű romkocsma pincéjében a ParaPark nevű szórakozóhely. A szobában kutatós-kijutós játék tavaly ősszel lett példátlan siker, nem kis részben a Velveten róla szeptemberben megjelent cikk nyomán. Azóta akkora lett a kereslet az ilyen szórakozóhelyek iránt, hogy megnyílt egy PánIQszoba nevű hely is ugyanezen ötlet alapján. Leteszteltük azt is, de az még csak a kezdet volt: a trendet további két hely terjeszti már azóta, a Szobafogság és a Mind Quest. A napokban mindkettőt kipróbáltuk, de az egy év alatt háromszorosára bővül ParaParkba is visszamentünk. Teszt.

Szobafogság

Ha valaki még nem hallott volna ezekről a szórakozóhelyekről: egy 3-6 fős csapattal kell menni, a játékosokat bezárják egy szobába, és egy órájuk van arra, hogy különböző feladatok megfejtésével és titkok, összefüggések felfedezésével megtalálják a kiutat a szobából. A szobákat úgy tervezik meg, hogy 50-60% legyen a kijutás esélye. Pakolni kell, kombinálni, rájönni, sietni és együttműködni a siker érdekében. Ez volt a ParaPark eredeti ötlete, és erre alapítva, ezt valamelyest továbbgondolva sorra nyílnak az újabb és újabb ilyen helyek, többek között a Szobafogság is. A Szobafogságot elsősorban két dolog különbözteti meg a többiektől a most már meglehetősen széles kínálatban, és emiatt a két dolog miatt mindenképpen érdemes kipróbálni.

Egyrészt nem egy pincehelyiségben kell játszani, hanem egy XIII. kerületi bérházban, egy emeleti lakásban. Mondani sem kell, a hangulat teljesen más. Másrészt nagy előnye a Szobafogságnak, hogy remekül el vannak találva a háttértörténetek. Az egyik szobában egy meggyilkolt lányról, a másikban (mi ezt játszottuk végig a teszt során) pedig egy szocialista összeesküvés leleplezéséről van szó, mintha az ötvenes évekbe csöppentünk volna. Ezek a szobából kijutós játékok alapvetően nem a háttértörténettől jók, de ha már van háttértörténet, akkor legyen olyan izgalmas, mint a Szobafogságban.

Egyébként a Szobafogság is üzembiztosan hozza azt, ami az ilyen játékok lelke: a szokásos összekombinálós-kitalálós feladatok érdekesek és szellemesek, van mit kutatni, van mire rájönni, a mi csapatunk számára a kijutás pillanatai pedig különlegesen izgalmasra sikerültek: csak egy másodperc volt hátra az egy órából, amikor megfordult a megfelelő kulcs a megfelelő zárban. A Szobafogságban egy egyórás menet a csoport létszámától függetlenül 10 000 Ft-ba kerül, de egyelőre 2 000 Ft kedvezményt adnak mindenkinek, úgyhogy érdemes addig kipróbálni, amíg nyolcért szabad a pálya.

Mind Quest

A Wesselényi utca és a Körút sarkán megnyílt Mind Quest szintén két pályát kínál. Bár a játék lényegében ugyanaz, mint a többi ilyen helyen, a hely egyik különlegessége az, hogy a feladat nem a kijutás, hanem az egyik pályán egy időzített bombát kell hatástalanítani, míg a másikon egy gyémántot kell megtalálni és ellopni. Mi ez utóbbit teszteltük.

A Mind Quest további érdemeit meglehetősen nehéz spoilermentesen taglalni, és mivel ajánlani szeretnénk a helyet, nem érdektelenné tenni, mindössze annyit említünk, hogy üdítően ötletesek a feladatok, több és nagyobb meglepetés várt benn minket az egy óra alatt, mint gondoltuk volna. Valahogy ezeknek a játékoknak visszatérő motívuma lett, hogy három vagy négyjegyű kódszámokat kell megfejteni mindenféle trükkös módokon, és azokkal lakatokat vagy széfeket kell kinyitni. A Mind Questben is van ilyen is, de egy rakás feladathoz teljesen másféle gondolkodásmód szükséges. Az ár itt is 8 000 Ft a csapat létszámától függetlenül.

ParaPark

És természetesen a ParaPark gazdája sem nézi tétlenül, ahogy országszerte trenddé válik tavaly befutott ötlete. Ősszel megnyílt a második pálya a Gondozó pincéjében, azt mi februárban próbáltuk ki, most júliusban pedig a harmadik szobát teszteltük. A walkie-talkie-val bonyolított segítségkérős rendszer itt megújult, egy olyan ötlettel méghozzá, aminek már a bevezető hallgatása során megörültünk (igaz, én a játékok előtti bevezetőt a sok teszt után már úgy hallgatom, mint a repülőkön a biztonsági oktatást - olyan sokszor végighallgattam már, hogy lassan én is el tudnám mondani), és a játék során be is bizonyosodott, hogy ebben az új, 5 segítséget biztosító rendszerben még izgalmasabb az élmény. Nekünk kettőt kellett igénybe vennünk a sikerhez.

De a játék során más is bebizonyosodott: hogy a ParaPark is csak most kezd igazán belelendülni a rejtvényes szórakoztatásba. A ParaPark harmadik pályáját teszteltük utolsónak ebből a mostani hármas adagból, tehát akár már unhattam is volna a kijutós feladatokat. De ehelyett az volt a benyomásom, hogy minden eddiginél eredetibb és hatásosabb kombinációját kapom a döbbenetesen ötletes-izgalmas feladatoknak és a hátborzongató helyzeteknek, helyszíneknek, kellékeknek. Kerettörténet szinte egyáltalán nincs, de helyette egy olyan különleges atmoszféra van, amiért önmagában is simán megéri elmenni, akkor is, ha nem sikerül a kijutás. Nekünk sikerült - úgy látszik, számít valamit, ha az ember némi gyakorlatra tesz szert ebben a játékban. Itt egy menet 9000 Ft egy csapatnak.

Mellesleg a ParaPark nemcsak Budapesten belül terjeszkedik, idén nyárra megszületett a mobil ParaPark is, ami a Volton kezdte meg fesztiváljáró turnéját. Sőt, a hely gazdájától megtudtuk, hogy tervben van egy barcelonai ParaPark is, így a magyar ötleten alapuló londoni HintHunt után Spanyolország is gazdagodik majd egy ilyen Pesten feltalált szórakozóhellyel.