A héten megkezdődött a Londoni olimpia, így a heti trendben azt tekintjük át, ki hogyan öltözik a világ legrangosabb sportversenyének megnyitójára. A legőrültebbeket és a legelegánsabbakat is mutatjuk, plusz a legcikibb öltözéket. Szerencsére ez utóbbi nem a magyar formaruha, viszont egy magyar arcot felhasználtak az országnévvivők egyenruhájának díszítéséhez. De kezdjük az elején.

Rajongók

Minden nagyobb sporteseményen ott vannak a nemzeti színekbe öltözött őrült szurkolók, nyilván az olimpiáról sem hiányozhatnak. Ebben az esetben azonban mégsem lehet őket szurkolónak tekinteni, mert akik ennek a képösszeállításnak az elején szerepelnek, azok a megnyitóünnepségre mentek el nemzetileg beöltözve-kisminkelve. Egy megnyitón pedig nincs minek szurkolni, tehát legfeljebb rajongani lehet, meg átszellemülni az olimpiai lelkület hatására. A képeken látható személyek minden bizonnyal ezt tették, ha kíváncsi rájuk, kattintson a fotóra!

Katalin hercegnő

Az olimpia megnyitóján rengeteg híresség vett részt, akár fellépőként, akár közönségként. A nézők közül a legelegánsabb már megint Katalin hercegné volt, aki egy acélkék, hosszú ujjú, selyemből készült ruhát viselt. A darabot egy skót tervező, Christopher Kane készítette ilyen visszafogottra, a ruha részletei inkább csak nagyításban láthatók. Érdekesség egyébként, hogy az estét maga a királynő is ugyanebben a színben kezdte, de aztán a stadionban már lazacszínben volt menő.

Emeli Sandé

Az olimpia megnyitóján fellépők sztárok közül talán Emeli Sandé megjelenése volt a legemlékezetesebb. A 25 éves dalszerző-énekesnő Skóciából indult el a világhír felé, igaz, komoly zenei karrierje előtt lehúzott négy évet Glasgow egyetemének orvosi karán. Ön valószínűleg a Next to Me című számot ismeri tőle, de Sandé a megnyitón az Abide by Me című XIX. századi vallásos himnuszt énekelte el a háborúk, terrorcselekmények, és különösen a 2005-ös londoni bombatámadás áldozatainak emlékére. A gyönyörű dallamhoz és az igéző énekhanghoz remekül passzolt a félig zambiai származású művésznő platinaszőke Lego-frizurája, és ez a roppant egyszerű, a sötétből alig-alig elősejlő mélyzöld estélyi. Úgy látszik, ezen az estén a skót tervezők brillíroztak, ezt a darabot Jonathan Saunders adta ki a keze alól.

Országnévvivők

Feltűnt, hogy a nemzetek bevonulásakor milyen furcsa, tömegmintás ruhában voltak az országok neveit vivő lányok? Na ezeknek a ruháknak a közepén véletlenül pont egy magyar nő látható, bizonyos Kiss Angéla. A Londonban élő, a megnyitón önkéntesként (dobosként) szereplő könyvelő-írónővel kiadója, a Jószöveg Műhely tett közzé egy interjút, amiből kiderül, hogyan került egy magyar arc az országnévvivők ruhájára. „Tavaly télen az egyik meghallgatás végén Sarah Hardy fotóművész tömegfotókat készített rólunk. Ezt úgy kell elképzelni, hogy száz-kétszáz embert egy kupacba tömörítettek, majd utasításokat kaptunk, hogy ki kivel cseréljen helyet, ki merre nézzen. Ezt követően megkértek bennünket, hogy nézzünk bele a terem tetején lévő kamerába, végül mondtak egy viccet, mire mindenki elkezdett nevetni. Persze, nemcsak rólunk, hanem a többi csoportról is ugyanilyen fotók készültek, azaz több ezer emberről. Hogy mindezt miért csinálták, akkor vált világossá számomra, amikor a múlt héten, a főpróbán elsétált mellettem a Finnország tábláját vivő lány, és a ruhán, amit viselt, egyszer csak észrevettem az arcomat. Nem akartam hinni a szememnek! A döbbenet csak fokozódott, amikor rájöttem, hogy nemcsak Finnországén, hanem az összes ruhán ott van az arcom.” Kiss Angélát a tömegruhának pont a közepénél kell keresni. A kivágás pont egy szőke nőre mutat, a tőle jobbra lefelé látható arc képviseli a ruhán Magyarországot.

Cseh formaruha

A bevonuló sportolók formaruhájának nyilván azért szokás ekkora feneket keríteni, mert ez a jövős-menős rész mindig a legunalmasabb az egész ceremóniából, aminek a közepén vagy másfél óra, amikor tényleg nincs mit nézni a tömegestül érkező sportolók ruháin kívül. A Fidzsi-szigetek beolajozott zászlóvivőjén egyértelműen csak egy nemzet tudott túltenni: a csehek. Ők valószínűleg Angliát akarták parodizálni ezzel az öltözékkel, mondván, hogy a briteknél mindig esik, így az olimpikonok esernyővel a kezükben (ez még hagyján) és gumicsizmával a lábukon érkeztek meg a stadionba. Érthetetlen, hogy ezt hogy gondolták. Lehet, hogy pár év múlva ez a szett is benne lesz a furcsaságokról nosztalgiázós összeállításokban?

Magyar formaruha

Ki tetszett a legjobban?

És ne maradjon ki az összehasonlításból a mi formaruhánk se a tisztesség kedvéért. A magyar egyenöltözéket már márciusban megnézhette mindenki, igen, a jelenleg roppant népszerű népművészetmodernizálós vonalat nyomatta a mi felvonulóruhánk. Ezúttal azonban nem kalocsai, hanem kalotaszegi mintát lehetett felfedezni a piros-fehér-zöld alapszínekkel operáló összeállításokon, amikben a hölgyek kissé légiutaskísérőkre emlékeztettek. De mi legalább nem sütögettünk hülye poénokat, főleg nem a házigazda-ország kárára, úgyhogy a cseheket mindenképpen verjük… Vagy ön szerint mégsem? Hasonlítson össze hat nehezen összehasonlítható ruhát-öltözéket, és kattintson oda a szavazógépen, ahol kedvence neve olvasható! Persze mindezt csak akkor tegye, amikor már végiglapozta képösszeállításunkat az olimpia kezdetének divattémájú legjeiről.