Október 23-án, a nemzeti ünnep alkalmából kérdőívet tettünk közzé itt a Velveten. Mivel az ünnep középpontjában a nemzeti összefogás és a nemzeti egység áll, mi is azt kerestük, mi az, amiben az általában széthúzó magyar nép mégis egyet tud érteni. 50 teljesen lényeges vagy lényegtelen, de ízig-vérig velvetes témát vetettünk fel az élet minden területéről, hogy lássuk, mi az, amivel a legtöbben egyet tudnak érteni. Bár a minta távolról sem volt reprezentatív, csaknem 18 ezer értékelhető szavazat érkezett, így azért mégiscsak van valami súlya a végeredménynek, hiszen nagyjából annyian nyilvánítottak véleményt, ahányan Százhalombattán laknak. Először felsoroljuk azt a 12 állítást, amivel legalább 80%, azaz a népesség négyötöde egyetértett, a cikk alján pedig a teljes ötvenes lista olvasható, az egyetértők százalékos arányának sorrendjében.

12. Budapest elviselhetetlenül koszos és büdös, de közben mégis szép, és néha jókat lehet benne bulizni.

80%-os eredményt ért el az az állítás, amely ezek szerint nagyjából pontosan írja le, hogyan látjuk mi magyarok saját fővárosunkat. Elsősorban utáljuk és legszívesebben menekülnénk belőle a piszok és szagok miatt, de közben tisztában vagyunk az előnyeivel is. Azzal, hogy Budapest mégis szép, a mi szavazásunkon kívül a városba özönlő turisták egyre magasabb száma is igazolja, és hogy milyen jók néha benne a bulik, azt szintén: hiszen nagy részük kifejezetten partizni, leány- vagy legénybúcsúzni jön hozzánk.

11. A nyelvtanórának semmi értelme.

Ez volt az az állítás, amivel a legkevesebben értettek egyet, mindössze 18%. Ez azt jelenti, hogy 82% viszont megegyezik abban, hogy igenis van értelme a nyelvtantanításnak, ami az egyik legpozitívabb dolog, ami ebből a közvélemény-kutatásból kiderült. Éljen a nyelvtanóra!

10. Most már tényleg mindenki álljon jobbra a mozgólépcsőn.

Ön a Moszkva térre siet egy találkozóra. Pár perccel késésben van. Kiront a metróból, és sietne felfelé az órához, de néhány utas még önnél is gyorsabb volt, és direkt azért álltak oda a mozgólépcső aljára, hogy önt ne engedjék tovább, így mire a csigalassú mozgólépcső felér a csúcsra, további szégyenletes percekkel gyarapszik az ön késedelme. Mindez nem fordulhatna elő, ha mindenki a jobb oldalra állna a mozgólépcsőn, és elengednék azokat, akik a bal oldalon gyalogolni szeretnének. A magyarok 82%-a ért egyet azzal, hogy a mozgólépcsőn jobbra kéne állni, a gyakorlatban azonban az esetek többségében mindig akad valaki, aki elállja az utat a bal oldalon is. Bosszantó. (Igen, tudjuk, Széll Kálmán.)

9. A telefonnal szavazós tévés vetélkedők-realityk végeredménye előre le van zsírozva.

Már tíz éve annak, hogy az első Big Brotherrel és Való Világgal átvették a hatalmat a tévében a telefonnal szavazós vetélkedők. Újabban már a tehetségkutatós formátumok a népszerűbbek, de a lényeg most is ugyanaz: a közönség dönti el a szavazatával, hogy ki nyerjen (pontosabban: hogy melyik férfi nyerjen). Illetve önök szerint mégsem a közönség dönt: a szavazók 83%-a gondolja úgy, hogy nem a telefonos szavazatok döntik el, hogy ki nyerje az X-faktort vagy a Voice-ot, hanem ez előre el van döntve. Ezek szerint ezekbe a műsorokba csak a népesség maradék 17%-a küld SMS-t. Jó kérdés, hogy akkor hogy lehet, hogy mégis ennyien nézik ezeket a műsorokat, ha a többség szerint úgyis bunda az egész.

8. Mi magyarok pesszimistábbak vagyunk, mint a többi nép.

„Isten áldd meg a magyart jó kedvvel” - így kezdődik a Himnusz, és a jelek szerint a többség mélységesen egyetért Kölcsey Ferenccel abban, hogy még a bőségnél is nagyobb szükségünk lenne egy kis vidámságra. 85% ért egyet azzal, hogy pesszimistábbak vagyunk, mint a többi nép. Most már kicsit bánjuk, hogy a maradék 15%-nak nem adtunk lehetőséget arra a kérdőívben, hogy ők megmondják, melyik az a nép, ami szerintünk a magyarnál is pesszimistább.

7. A legjobb fiúnevek a Bence és a Máté.

Amikor ennek a cikknek a szerzője született, a Bence még egy kifejezetten ritka név volt, viccelődtek is a hallatán a meglepett nénik-bácsik a kemencével meg Kisbencével. Ennek a korszaknak már több évtizede vége, hiszen a fiúnévadási listákat kb. az ezredforduló óta vezeti magabiztosan a Bence név. Egy átlagos magyar játszótéren vagy óvodában a fiúk között ma már mindig van két-három Bence, és a névnépszerűségi listán biztos második helyezett a Máté név, szintén évek óta. És a többség egyet is ért a kisgyerekes szülőkkel, mert 85% szavazott arra, hogy a Bence és a Máté tényleg a legjobb fiúnevek. Arra számítunk, hogy 2050-re a magyar férfilakosság fele vagy Bence, vagy Máté lesz, és akiket valami más keresztnévvel vertek meg a szüleik, azok is inkább Bencének vagy Máténak fogják tettetni magukat a népszerűség érdekében. 2100-ban pedig a Bencék és a Máték lesznek olyan divatjamúltak, mint most a Gézák meg a Józsefek.

6. Donatellácskának jobb lett volna, ha anyukája, Kiszel Tünde valami más nevet ad neki.

És teljesen véletlenül egymás mellé került a legjobb 12-ben a két keresztneves téma, igaz, a második állításban egy konkrét személyről van szó: Kiszel Tünde gyermekéről, a kicsit már celebnek számító Donatellácskáról. 86% szerint jobb lett volna a kislánynak, ha valami más nevet kap születésekor. Hát egy biztos, őt legalább nem fenyegeti az a veszély, hogy az osztályban vagy a munkahelyén majd csapatostul lesznek olyanok, akiket ugyanúgy fognak hívni mint, őt.

5. Az, hogy jól érezzük magunkat, fontosabb, mint hogy jól nézzünk ki.

88% ért egyet azzal, hogy fontosabb az, hogy jól érezzük magunkat, mint az, hogy jól nézzünk ki. A téma igen messze vezet, főleg az evés-elhízás vonalon, de különösen érdekes a százalékarány miatt mellé került következő állítással összevetni.

4. A tetovált szemöldök és a ribancrendszám (vízszintes tetoválás a derékon, a fenék fölött) gáz. Még nagyobb gáz a kettő egyszerre.

Szintén 88% ért egyet ugyanis azzal, hogy a tetovált szemöldök és a ribancrendszám gáz. Tehát ugye az előző állítás értelmében nem igazán fontos, hogy ki hogy néz ki, az a fontos, hogy jól érezze magát. Ezek szerint az állítás alól mégis kivételt képeznek azok a nők, akik valamiért tetovált szemöldökkel és ribancrendszámmal érzik magukat jól. Hm.

3. Az olimpiai teljesítményeinkre tényleg büszkék lehetünk.

Szerettünk volna valami olyasmit is betenni az 50 állítás közé, amiben valami olyasmi szerepel, amire büszkék vagyunk mi magyarok, akik egyébként nem szoktunk sok mindenre büszkék lenni. Úgy tippeltünk, hogy az olimpiai eredmények azok, amik a legáltalánosabb lelkesedést váltják ki, és a jelek szerint igazunk lett: 91% értett egyet ezzel az állítással.

2. Túl sok a reklám a tévében, túl sok a hirdetőtábla az utcákon.

Még többen értenek egyet valamivel, amire egyáltalán nem lehetünk büszkék: az országot elárasztó hirdetésdömpingre. A huzamosabb külföldi tartózkodás után hazatérők számára különösen szembeötlő, hogy a városokban, utak mellett mennyire nincs egy négyzetméternyi hely sem, amit ne borítana reklám. És nemcsak a marketingcégek a felelősek: a kapualjak, buszmegállók gyakorlatilag ki se látszanak a fénymásolt, felcelluxozott magánhirdetésekből. 92% utálja, 100% eltűri.

1. A Túró Rudi finom.

És az 50 állításból a legtöbb egyet értő szavazatot a legrövidebb kapta: az, amely szerint a Túró Rudi finom. 95% szavazott erre, tehát 20 emberből csak egy van, akinek nem ízlik a Túró Rudi. Mi ez, ha nem össznemzeti egyetértés? Már október 23-án is csak a viszályról meg a verekedésről szóltak a hírek, javasoljuk, hogy legyen egy olyan nemzeti ünnep, amin tényleg mindenki együtt örül: egy-egy finom Túró Rudinak. A Túró Rudi nemzeti ünnepe lehetne április 17-én, Rudolf napján, és akkor aznap 20 emberből 19 egyet értene. Ennél többet tényleg nem várhatunk.

A teljes lista

Ajánljuk olvasóink figyelmébe az 50 állítás teljes listáját, az egyetértők százaléka szerint sorba állítva. Érdemes figyelembe venni, hogy a 66% fölöttiek azok, amikkel a kétharmados többség egyetért, de a 33% alattiak is, hiszen ezekkel a többség nem ért egyet, tehát szintén megvan a nemzeti egyetértés. Az igazán megosztó témák középtájt helyezkednek el, élen a 49%-os arányt elérő Apple termékekkel, amikkel kapcsolatban éppen a lakosság felének vannak negatív előítéletei. De meglepődtünk azon is, hogy válaszadóink 48%-a nem undorodik a galamboktól. Ők feltehetőleg nem Budapesten élnek.

Az 50 állítás - a százalék azt mutatja, milyen arányban értettek velük egyet

  • 95% - A Túró Rudi finom.
  • 92% - Túl sok a reklám a tévében, túl sok a hirdetőtábla az utcákon.
  • 91% - Az olimpiai teljesítményeinkre tényleg büszkék lehetünk.
  • 88% - A tetovált szemöldök és a ribancrendszám (vízszintes tetoválás a derékon, a fenék fölött) gáz. Még nagyobb gáz a kettő egyszerre.
  • 88% - Az, hogy jól érezzük magunkat, fontosabb, mint hogy jól nézzünk ki.
  • 86% - Donatellácskának jobb lett volna, ha anyukája, Kiszel Tünde valami más nevet ad neki.
  • 85% - A legjobb fiúnevek a Bence és a Máté.
  • 85% - Mi magyarok pesszimistábbak vagyunk, mint a többi nép.
  • 83% - A telefonnal szavazós tévés vetélkedők-realityk végeredménye előre le van zsírozva.
  • 82% - Most már tényleg mindenki álljon jobbra a mozgólépcsőn.
  • 80% - Budapest elviselhetetlenül koszos és büdös, de közben mégis szép, és néha jókat lehet benne bulizni.
  • 80% - Anettkát nem lett volna szabad képernyőre engedni.
  • 78% - Az Index jobb, mint az Origo (még a helyesírási hibákkal együtt is).
  • 77% - Ha Zalatnay Cini külföldre születik, már világsztár lenne.
  • 77% - Napi egy pohár bor vagy sör vagy egy feles még nem alkoholizmus.
  • 77% - Csak a friss kávé a jó kávé.
  • 74% - Rubint Réka teste nem irigylésre méltó.
  • 73% - A magyar profi futballt nem kéne tovább erőltetni.
  • 73% - Geszti Péter utoljára a Rapülőkben volt vicces, de már akkor se nagyon.
  • 71% - A málnaszörp csak szódával az igazi.
  • 70% - A karácsony a szeretet, a szilveszter a részegeskedés ünnepe.
  • 70% - A Sziget fesztivál már rég nem az igazi.
  • 70% - Nincs karácsony hal(ászlé), bejgli és szaloncukor nélkül.
  • 69% - Minél kevesebbet tudnak a külföldiek Magyarországról, annál jobb.
  • 68% - Minden idők legnagyobb magyar sportlegendája Puskás Ferenc.
  • 67% - A Kincskereső kisködmönt 7 évesen végigolvasni egy trauma.
  • 67% - A világon Magyarországon a legszebbek a csajok.
  • 66% - Valamit eltitkoltak Zámbó Jimmy halálával kapcsolatban.
  • 66% - Aki olyan bunkó, hogy még helyesen írni sem tud, az jobb, ha nem szólal meg.
  • 64% - Egy férfi akkor már jobb szőrösen, mint borotvált hónaljjal-mellkassal.
  • 64% - Hülyeség az óravisszaállítás.
  • 61% - A Barátok közt jobb, mint a Jóban-rosszban (még Magdi anyus nélkül is).
  • 59% - A XXI. századi magyar stand up comedy nem képes felérni Hofi Gézáig.
  • 57% - Nyáron túl meleg van, télen túl hideg van.
  • 56% - Hernádi Juditnak jó melle van.
  • 56% - Vitray Tamás és Vágó István óta nincs egyetlen hiteles arc sem a magyar televízióban.
  • 55% - Biztos sokan voltak, akik direkt csak azért kattintottak a "nem értek egyet" gombra ebben a kérdőívben, hogy torz eredmény jöjjön ki, de szívük mélyén ők is egyetértettek.
  • 52% - Ha Demjén Rózsi külföldre születik, már világsztár lenne.
  • 52% - A galambok undorítóak.
  • 49% - Aki Apple termékeket vesz, az buzi. De minimum sznob.
  • 44% - A Magyarországot képviselő Compact Disco az elért 24. helynél jobb helyezést érdemelt volna az idei Eurovízión.
  • 44% - BKV-ellenőrnek lenni a legszarabb meló a világon.
  • 44% - Máté Péterre lehet a legjobban részegen búslakodni.
  • 41% - Ha a Mizu angolul lenne, már világsláger lenne.
  • 40% - A magyar filmgyártást nem kéne tovább erőltetni.
  • 39% - A legjobb Edda-szám a Hűtlen.
  • 35% - BB Évit a média tette tönkre.
  • 34% - A spenót nem finom.
  • 31% - Több macska = jobb internet.
  • 18% - A nyelvtanórának semmi értelme.