Valamivel több mint ötezren töltötték ki a Velvet Nagy Karácsonyi Kérdőívét - köszönjük mindenkinek! A minta természetesen nem volt reprezentatív Magyarország lakosságára nézve, sőt, valószínűleg még csak a Velvet olvasói tekintetében sem, de azért mégiscsak elmondhatjuk, hogy rengeteg érdekeset tudtunk meg az ön karácsonyáról: például, hogy az otthonok 12%-ában nem lesz karácsonyfa, hogy az emberek 92%-a kizárólag rokonokkal érintkezik szenteste, hogy a Mikulás nem fogja átvenni a karácsonyt a Jézuskától, illetve hogy aki látta már az Igazából szerelem című filmet, az valószínűleg háromnál többször is megnézte.

A decemberben nincs is semmi különleges

Kezdjük a karácsonyra készülődés időszakával, az adventtel. Ezzel kapcsolatban 39% teljesen indifferens, azt mondják, ajándékokat vesznek, főznek-takarítanak, de egyébként nem különbözik a december nagy része a többi hónaptól. Valamivel több, mint a válaszadók fele (52%) azért csak szerez egy koszorút vagy (nem virtuális) adventi naptárat, míg a maradék 9%-nál egyéb adventi hagyományok is vannak a családban. A december a munkahelyek zömében sem különleges, a dolgozók 57%-a mondta azt, hogy nem keményebb ez a hónap a többinél (közülük 15%-nál egyenesen a lazább hónapok közé tartozik a december), az „év végi hajtás” csak a dolgozók 43%-ára jellemző.

Majdnem az emberek negyedét még a Mikulás is elkerüli: 24% úgy jósolta december elején, hogy december 6-ára virradóra semmi nem lesz a cipőjében, 2% azt mondta, neki „max. egy virgácsot” fog hozni a Mikulás. 53% számított egy kis csokira, 21% csokira és egyéb ajándékokra. Mellesleg a többség határozottan ragaszkodik a december 6-i mikulásos hagyományhoz annak ellenére, hogy a jóságos, rénszarvasokkal közlekedő apó az angolszász világban karácsonykor jön. Csak 10% véli úgy, hogy vagy évtizedek múlva vagy nemsokára, de nálunk is átveszi az egyelőre még a Jézuskának fenntartott szerepet a Mikulás, és december 6. helyett 25-én fog jönni. 90% szerint legfeljebb egy kisebbség tér át az amerikai ünneprendszerre, de a többség maradni fog a Magyarországon hagyományos különmikulásozásnál.

Valamivel karácsony előtt szoktak lenni a munkahelyi karácsonyi partik is. Illetve a jelenség nem is olyan elterjedt, mint gondoltuk: csak 47%-nál lesz munkahelyi karácsonyi buli, de ebből 9% nem megy el a partira, tehát csak az emberek 38%-a, alig több, mint harmada vesz részt ilyenen. További rossz hír, hogy minden harmadik résztvevő csak kényszerből ünnepel a kollégáival, így az összes válaszadónak mindössze 23%-a mondta azt, hogy lesz buli, és hogy örömmel megy majd el. Igazuk van, úgyis az otthoni karácsonyozás a lényeg.

Csak minden második ember szereti a meglepetéseket

34% 5-nél kevesebb embernek vesz valamit, de a többség (47%) 5 és 10 közötti számú ajándékot vesz, 18% 11 és 20 közé lövi be a megajándékozottak számát, és százból csak egy olyan ember van, aki 20-nál több meglepetést készít el. Illetve nem feltétlenül meglepetést: a válaszadók 57%-a mondta azt, hogy szereti a meglepetéseket, 21% azt szereti, ha megmondhatja, mit kapjon karácsonyra. 8%-nak mindegy, 14% pedig azt mondja, egyenesen utálja az egész ajándékozósdit.

Pedig a többség a járókelő ismeretleneket is megajándékozza, ha mással nem, egy kitett karácsonyi dísz látványával. Majdnem kétharmados többség (64%) mondta azt, hogy szokott ajtóra, ablakba, erkélyre, kertbe, stb. olyan dekorációt kihelyezni, amit a járókelők is látnak kintről. A maradék 36% csak belül díszít (vagy ott se). És még jobb, ha maga a természet gondoskodik a szép karácsonyról: csak 7% mondta azt, hogy nem szeretné, hogy havazzon karácsonykor, 31% annak ellenére vágyik fehér karácsonyra, hogy egyébként nem is szereti a havat, a többiek meg eleve hópártiak.

A többségnek nem is zavarna be egy nagy havazás, mert 74% otthon marad az ünnepre. Sőt, további 22% szintén otthon lesz, pedig ők év közben máshol szoktak lenni (pl. családjuk lakhelyétől távol dolgoznak), így karácsonyra haza kell utazniuk. 2-2%-ra igaz, hogy pont karácsonykor kell munka miatt távol lennie, illetve hogy direkt karácsonykor elutazik otthonról, mondjuk üdülni. És ha már a munkánál tartunk: az emberek 87%-a nem fog dolgozni a három nap (dec. 24-26.) egyikén sem. 8% egy napon fog dolgozni a háromból, 3% kettőn, 2% mind a hármon.

Szenteste az átlagos Velvet-olvasónál

Na és akkor nézzük a szentestét. Az emberek majdnem háromnegyede nem mozdul ki ilyenkor, 71% csak otthon tölti december 24 esti óráit. 20% elmegy máshova is egy gyertyagyújtásra, a maradék 9% pedig három vagy több helyen is ünnepel egymás után. Az alábbi grafikonon látható, hogy kik szoktak ott lenni még a fa alatt, itt természetesen több választ is meg lehetett jelölni, ezért nem 100% az adatok összege, hiszen ideális esetben az ember többféle rokonával is együtt van karácsonykor.

 

Érdekes, hogy a válaszadók zöme, 92%-a ezen az estén nem találkozik olyan személlyel, akivel ne lenne szerelmi vagy rokonsági viszonyban. Azon is meglepődtünk, hogy csak 23% mondta, hogy gyerekével karácsonyozik majd - nyilván sok gyerektelen töltötte ki a kérdőívet. A fenti grafikonon az is látszik, hogy mik a legnépszerűbb karácsonyi étkek és italok: mindegyiknél az az adat szerepel, hogy az adott ételt vagy italt a válaszadók hány százaléka fogyasztja majd szenteste, itt természetesen szintén több választ be lehetett jelölni, hiszen pl. a borivás és a halevés nem zárja ki egymást (sőt). 56%-nál lesz kivágott, de igazi fenyő, a többiek vagy műfenyővel (23%) vagy földben levő fenyővel (9%) próbálják kímélni a faállományt. 12% azt mondta, hogy nálunk „nem lesz fa, legfeljebb egy-két fenyőág vagy koszorú”, azaz több, mint minden tizedik otthonból hiányozni fog a karácsonyfa.

36% nem fogja se énekelni, se hallgatni a Mennyből az angyalt. 64% igen (akár többször is), bár 22% jobban szereti a Csendes éjt, 26% viszont egyik éneket sem szereti (ettől függetlenül még lehet, hogy kénytelen meghallgatni) (akár többször is). A válaszadók kerek háromnegyede azt mondta, hogy a három napból december 24., azaz a szenteste a kedvence. Karácsony napját (dec. 25.) 19% nevezte a kedvencének, míg karácsony másnapja elég népszerűtlen, csak 6% mondta azt, hogy neki az a kedvenc napja a háromból. És van még egy grafikonunk, ez azt mutatja meg, hogy ki milyen forrásból szerzi be a bejglit - mint látható, a többség ingyen kapja valakitől. Aki süt, az ezek szerint saját magán kívül általában 3 embert lát el bejglivel.

 

Film vagy mise?

Hogy a karácsonyi menü mit tartalmaz az átlagnál, azt már tudjuk, de a válaszadók 56%-a azt mondja, bele fog nézni a karácsonyi tévéműsorba is a kaja után (reméljük, nem közben). Ezzel szemben 28% szenteste egyáltalán nem kapcsolja be a készüléket. A maradék 16% fog ugyan nézni valamit, de nem az adást, hanem egy filmet, DVD-t, ilyesmit, amit maga választott ki az ünnepi estre. Az utóbbi idők legnépszerűbb karácsonyi filmjét, az Igazából szerelem (Love Actually) című vígjátékot 30% még sosem látta, de azok közül, akik már látták, a legtöbben azok vannak, akik 3-5 közötti alkalommal nézték meg: 22% mondta ezt. 17% egyszer látta, 14% kétszer, és bődületes további 17% ötnél többször. Nem hiába szokott ott lenni a nézhető karácsonyi filmek listáján.

Míg a tévézés, illetve filmnézés meglehetősen népszerű elfoglaltság szentestére, az éjféli mise csak 12%-nál szerepel a programban (közülük 2%, azaz egyhatoduk azt mondja, korábban még nem volt, de idén elmegy). 37% azt mondja, volt már életében, de idén kihagyja, míg a válaszadók hajszállal több, mint fele, azaz 51%-a azt mondta, soha nem volt még életében éjféli misén, és idén se fog menni. A hívők persze jóval többen vannak, mint az éjféli misére járók: 24% mondta, hogy ő hisz abban, amit a Biblia/kereszténység tanít Jézusról. 11% egyáltalán nem hiszi, hogy Jézus létezett, így számukra nyilván nem Jézus születéséről szól a karácsony, míg 65% szívéhez az áll a legközelebb, hogy „biztos létezett Jézus, csak nem minden úgy történt vele, ahogy a Biblia írja”. A kisbaba tehát a többség szerint biztos, a jászol, a csillag, az angyalok és a szűzanya viszont kevésbé.

Jézussal vagy anélkül, de a karácsony mégiscsak a szeretet ünnepe. Kérdés persze, hogy ki kit és hogyan szeret, amit egy ravasz kérdéssel teszteltük. Így szólt: „szokott ön karácsonykor a betegekre, hajléktalanokra, magányosokra gondolni?” Az első két válaszlehetőséget szinte ugyanannyian jelölték meg, de harminccal több személy mondta azt, hogy „igen, eszembe szoktak jutni”. A másik, hajszállal kisebb csoport viszont bevallotta, hogy „nem igazán, örülök, hogy a családommal vagyok”. Mindkét csoport kb. 42-42%-ot tett ki. 16% választotta azt a válaszlehetőséget, hogy „nemcsak eszembe jutnak, hanem teszek is valami jótékonyat karácsony táján mások megsegítésére”.

És a végén egy teljesen értelmetlen kérdés

Ha már a karácsonyról volt szó, megkérdeztük azt is, hogy „Ön tudja, ki az a Karácson Tamás”? Erre 83% választotta azt a választ, hogy „nem”, és 17% azt, hogy „igen, a Fluor Tomi”. Bevalljuk, ebből az adatból tényleg semmi értelmes következtetést nem lehet levonni. FYI: Fluor Tomit tényleg Karácson Tamásnak hívják.