Világvége-elméletekkel mindig is Dunát lehetett rekeszteni. Nem igazán lényeges már, hogy a sok teória közül miért pont a 2012. december 21-es, maja indiános verziót kapták fel ennyire, a baj most már a nyakunkon, ezt a napot, ami akár egy egész hangulatos karácsonyváró péntek is lehetett volna, most már végképp tönkreteszi valami. Ha nem is az apokalipszis, akkor az arról szóló hülyeségáradat. Valamikor még talán vicces is volt a téma, de ez a ló megdöglött a cél előtt - mire elérkezett a napja, addigra mindenki unja már a világvégét. Íme hét pontban, hogy miért.

1. Nincs kin röhögni - A Gangnam Style-ból is egy viszonylag hamar megunható mém lett, de ott legalább van egy (jó vagy rossz) popszámocska és egy karakteres figura az egész középpontjában. A világvége-mémnek a középpontjában viszont semmi más nincs, csak alaptalan és sikertelen pánikkeltés, illetve ennek abszurditása. Persze az egészben az a vicc, hogy lehet röhögni azokon a nevetséges őrülteken, akik elhiszik, hogy 2012. december 21-én tényleg bekövetkezik a világvége. Kár, hogy ilyen személyt nem igazán sikerült találnia a világ médiájának, a maja-hívők valahogy nem sűrűn jelennek meg a világvégés tartalmakban, pl. itt is csak tartanak tőle, hogy léteznek. Azaz ez az egész nap arról szól, hogy olyan hülyéken röhögünk, akik nem is léteznek.

2. Még a maják sem - Mellesleg elég a Wikipédia kapcsolódó szócikkének bevezetőjét elolvasni ahhoz, hogy tudjuk, hogy a még a maják sem prognosztizálták a világvégét erre a napra. A majákkal foglalkozó tudósok egybehangzóan azt állítják, hogy a december 21-es dátumú ciklusvéget a modern korban találta ki és terjesztette el valaki, de a majákhoz nem sok köze van.

3. Túl sok - Jóból is megárt a sok, hát még a világvégézésből. Egyszerűen nincs már olyan zuga az internetnek, a médiának vagy akár az egész világnak, ahova el lehetne bujdokolni az apokaliptikus jófejkedés elől. Még a Szabolcs Online is élőben közvetíti a világvégét, egyszerűen kikerülhetetlen ez a téma hetek óta. Az elején tényleg valamennyire vicces volt ez a dolog, de az már nagyon régen volt. Most, hogy a csapból is az apokalipszis folyik, egyszerűen csak unalmassá meg irritálóvá vált az egész.

4. Pánikkeltés - Akkor meg már végképp nem vicces a dolog, ha nem is viccnek szánják, mint például a biztos-ami-biztos-alapon túléléshez szükséges cikkeket felvásároló emberek. Ez már csak nettó pánikkeltés és a hisztéria szítása, ami így karácsony elé nem túl elegáns.

Világvége az Újszövetségben

A Nap elhomályosul, a Hold nem világít, a csillagok lehullanak az égről, és az egek erői megrendülnek. ... Bizony mondom nektek: Nem múlik el ez a nemzedék, míg ezek be nem következnek. Ég és föld elmúlik, de az én igéim el nem múlnak."

Máté, 29, 34-35

5. Nem újdonság - A világvégére pont most rápörögni már csak azért is ciki, mert a téma nem számít éppen újdonságnak. A keresztények elvileg időszámításunk kezdete óta folyamatosan világvége-hangulatban élnek, hiszen Jézus az evangéliumban azt mondja tanítványainak, hogy közülük sokan még életben lesznek, amikor a világnak vége lesz. A modern korban a leginkább Jehova tanúi veszik ezt komolyan, bár a mormonok is az Utolsó Napok Szentjeinek hívják magukat, de a keresztény tanításnak mindenesetre mindig is része volt, hogy úgy kell élni az életet, mintha a világ vége a küszöbön állna: térjünk tehát vissza a jó útra a rossztól, amíg még nem késő. Mellesleg ez az üzenet különösen hangsúlyos így adventkor, amely éppen Jézus eljövetelének várásáról szól, kár, hogy ez az idei apokalipszis-hiszti úgy foglalkozik ezzel az egyébként iszonyatosan régi témával, hogy a pozitív üzenet pont kimarad belőle. Így aztán tényleg nem sok értelme van.

6. Ezzel is csak a multicégek járnak jól - Ha ön utálja a nagy multicégeket, íme még egy ok, hogy utálja a december 21-es hisztériát. Ezt az egyébként elég fantáziátlan, humortalan és üzenettelen bizniszt nyilván azért tartják életben a nagy médiacégek, mert egy csomó filmet, zenét, magazint és egyéb olyan dolgot lehetett, illetve lehet eladni vele, amire egyébként a kutya sem lenne kíváncsi.

7. És ha tényleg? - Az utolsó érvünk pedig arra, hogy miért ciki a világvégével foglalkozni, azt veti fel, hogy mi lenne, ha tényleg vége lenne a világnak 2012. december 21-en. Ha tényleg ez az utolsó napunk a földön, akkor ön ezt az utolsó napot képes lenne azzal tölteni, hogy a világvégéről olvas olyan ostoba cikkeket az interneten, mint például ez is? Inkább csináljon valami értelmeset.