Sajnos vagy nem sajnos, megkerülhetetlen popkulturális élmény lett A szürke ötven árnyalata című regény. Angliában szinte megfertőzte az embereket a bestseller, ami miatt mindenki csak a szexszel foglalkozik, egy amerikai egyetemen tananyag is lett a könyvből, Hollywood színésznői pedig még mindig azon hadakoznak, hogy ki játssza majd az előkészületben levő film főszerepét.

Úgy néz ki, nem menekülhetünk az elmúlt év sikerkönyve elől, amibe már tényleg mindenhol belebotlunk. A Lovehoney évvégi felmérése szerint a britek háromnegyede jobban élvezte a szexet 2012-ben, ennek a számnak az ötöde pedig azt állítja, hogy ez A szürke ötven árnyalata című regénynek köszönhető – írja a Female First.

Világszerte több mint 60 millió példányt adtak el E. L. James könyvéből, amit a Lovehoney vezetője, Neal Slateford szerint az emberek nem csak olvasnak, de egyenesen be is visznek a hálószobába. Mármint képletesen is. "Így, hogy a film mozikba is kerül majd, 2013 még forróbb év lesz, mint az előző" – mondta Slateford. Ezek szerint tényleg egyre biztosabb, hogy A szürke ötven árnyalatából, és az azt követő két kötetből is mozifilm készül majd, aminek főszerepéért már hónapok óta versengenek a színésznők. Először Angelina Jolie nevét lengették be, és erre a posztra pályázott állítólag Emma Watson, Katie Cassidy és Scarlett Johansson is. Aztán az a pletyka járta, hogy a gésagolyó-eladásokat megdobó könyv férfifőszerepet az ügyeletes királyfi, Ryan Gosling kapja majd. Újabban pedig a kevésbé ismert Krysten Ritter lehet a legesélyesebb a lehetséges film főszerepére, főleg mert ő korban is stimmelne, ellentétben mondjuk Jolie-val. A hírt a Huffington Post tette közzé, miután Ritter a Twitterén egy rajongójának azt írta, hogy ő is örülne, ha eljátszhatná a szerepet.

De itt még nincs vége, mert a könyv akkora siker lett, hogy már egy egyetemen is foglalkoznak vele, méghozzá teljesen komolyan. Egy amerikai egyetem professzora, Stef Woods ez év januárjától 25 diáknak tart órákat A szürke ötven árnyalata trilógiából, ami szerinte az amerikai popkultúra része. A Daily Mail információi szerint olyan kérdések megvitatására használná a regényt, mint például a családon belüli erőszak, a nők szexualitása, illetve hogy a közösségi média hogy segíti elő a hasonló regények sikeres promócióját. Tartunk tőle, hogy nem ez az utolsó alkalom, hogy erről a regényről írunk, pedig örülnénk, ha nem kéne többet foglalkoznunk a fülledt hangulatú Romana-könyvvel.