Az elmúlt hetekben a férfidivat három legjelentősebb eseménye zajlott le: a londoni, a milánói, majd most a héten a párizsi férfidivathét. Ezeken a 2013-2014-es ősz-téli kollekciókat mutatták be, volt egy csomó öltöny meg egy pár nyilván nagyon kreatívnak szánt új trend, amikről előre lehet tudni, hogy bár a tervezőknek és milliomos klienseiknek biztos nagyon tetszenek, az utcákon soha nem fogjuk őket viszontlátni. Hat ilyen irrelevánsnak ígérkező trendet válogattunk össze a három divatfőváros kínálatából, kíváncsian várjuk, nekünk lesz-e igazunk, vagy jobban tudják a designerek, és ősszel tényleg divatba jön mondjuk a terroristajelmez vagy a kezeslábas.

Terrorista

A Kockahas blogba bedobtuk már a héten, hogy milyen nagyot akart mondani Philipp Plein a milánói férfidivathéten azzal, hogy terroristának öltöztette a modelljeit. De abból a posztból nem derült ki, hogy milyen sok tervező választotta még ugyanezt a roppant eredeti ötletet a következő ősz-téli szezonra. A szintén Milánóban bemutató Umit Benannál például az összes modellnek símaszk fedte az arcát, de Londonban a MAN is valami hasonlóan fenyegető arcrejtő kiegészítőt alkalmazott. Ezzel szemben Párizsban a Muglernél golyóálló mellényben vonultak a modellek, a 3.1 Phillip Lim bemutatóján pedig a terepszín hódított. Mindegyiket megnézheti szép nagyban, ha a képre kattint, a lényeg ezúttal is a fotóösszeállításban van!

Házikabát

Meglepően sok divatbemutatón tűntek fel ebben a szezonban házikabátok. A legnagyobb hagyománya ennek a darabnak valószínűleg Angliában van, így nem csoda, hogy például az Alexander McQueen is mutatott belőle egy párat, de Párizsban még több példa fordult elő. Walter Van Beirendonck például egészen kimonószerűre tervezte némelyik darabját, a Louis Vuitton pedig csokornyakkendővel párosította ezt a darabot. Főleg ez utóbbi húzás bizonytalanítja el az embert, hogy ezek szerint a tervezők esetleg úgy gondolják, hogy a következő ősztől nem csak úgy pizsamára fogja felkapni magára az ember a köntöst a reggelizéshez hűvösebb hajnalokon, hanem az elegáns összeállításoknak is része lehet egy ilyen házikabát. Sőt, egyenesen az az érzésünk, hogy kifejezetten utcai viseletnek is szánják ezeket a deréktájt megkötős darabokat. Végülis jópofa, de valahogy mégsem tűnik valószínűnek, hogy egy év múlva minden férfi derékon megkötött házikabátban korzózna majd a belvárosban.

Palást

Ezt az ujjatlan fazont többször is megpróbálták már visszahozni a divatba a tervezők, de eddig egyszer sem jártak sikerrel. Nem nagyon mutat arra semmi, hogy ezúttal tarolnak majd vele, mindenesetre többek között a Valentinónál, Salvatore Ferragamónál és a Maison Martin Margielánál is láttunk ilyet Párizsban, illetve Milánóban. De Londonban Shaun Samson is utánozta ezt a fazont, igaz, nem ujjatlanban, hanem bő ujjas változatban.

Kezeslábas

Valamiért a kezeslábas is állandó mániája a divattervezőknek, de ennek ellenére normális ember nem jár ilyenben. A nőknél többé-kevésbé volt divatban az elmúlt években, de a férfiaknál továbbra is csak ajánlgatják a tervezők, kérdés, hogy kinek. A Versace és Jean Paul Gaultier is bőrből készített egy-egy verziót a következő ősz-téli szezonra, míg Dries Van Noten valami pizsamaszerűséget hozott össze, amihez ráadásul zokni-szandált adott a modelljére. Rengeteg volt az álkezeslábas is, de a képgalériában csak egy példát mutatunk arra, amikor a felső- és az alsórész ugyan nincs egybeszabva, de ugyanolyan anyagból vannak, így az embernek elsőre úgy tűnik, mintha kezeslábast látna.

Választék középen

A frizurákkal kapcsolatban az volt a legfeltűnőbb a férfidivatheteken, hogy mennyi bemutatón csináltak középen választékot a modelleknek. A ’90-es években volt ennek a fazonnak nemkínos verziója is, de az ezredforduló környékén a világ férfijai egyhangúlag úgy döntöttek, hogy a fejtetőn inkább tarajba összefésülni kell a hajat, nem szétválasztani. A punkséró óta különösebb újdonság vagy elsöprő népszerűségű trend nem is volt a férfihaj világában, de talán majd most. Nézze meg képösszeállításunkban, mennyi modellnek mennyi stílusban csináltak középről szétfésült hajat, hátha önnek is megjön hozzá a kedve!

Szemüveg

Melyik trend tetszik önnek a legjobban?

A napszemüveg mindig is menőnek számított, de a látásjavító normál szemüveg sose. Persze utóbbiból így is tonnaszámra tudnak eladni a tervezők, tekintve, hogy akinek kell, annak kell, így megpróbálja a lehető legkevésbé ciki keretet választani. Hogy a kedves vásárló egész menőnek érezhesse magát új szemüvegével, sok tervező küldi fel modelljeit szemüvegben a kifutóra. Érdekes módon olyanok is, akik a Pradával vagy az Armanival szemben nem is árulnak szemüvegkereteket. A DSquared2-nél és a Viktor & Rolfnál például kivétel nélkül az összes manökenen volt pápaszem, de láttunk szemüvegeseket Margaret Howellnél és a Valeninónál is. Nem azt bocsátjuk vitára, hogy melyik trendnek van a legnagyobb esélye arra, hogy tényleg elterjedjen a hétköznapokban is, hanem szokásunkhoz híven megint az a kérdés, hogy melyik trend tetszik önnek a legjobban. Azt szeretné, hogy köntösben, kezeslábasban vagy palástban járjanak az utcán a férfiak, esetleg a középen szétválasztott hajaknak örülne a legjobban? Szavazzon!