A munkahelyek nagy része, különösen azok a helyek, ahol a dolgozók egylégterű, úgynevezett open space irodában dolgoznak, november végétől megtelnek orrváladékkal, köhögésekkel, tüsszentésekkel, bepirosodott szemekkel, kókadozó kollégákkal. Az egész általában január végén csúcsosodik ki, amikor néhány felelőtlen beteg kolléga miatt leáll az élet a munkahelyen, mert a tél végére a legjobb immunrendszerű dolgozókat is sikerül kidönteni a hónapokon át tartó megbetegítési kísérletekkel. Az egész olyan, mint valami zombifilm.

Pedig nem kéne a túlélésért harcolni, ha a beteg kollégák vennék a fáradságot, beletörődnének a vereségbe, hogy kiestek az idei “Ki lesz zombi, ki marad életben a végén?” játékból, és szépen hazamennének. Majd lehet jövőre is próbálkozni, hátha akkor sikerül egészségesen átvészelni ezt a pár hónapot. De, ha már általában nem így van, akkor íme néhány hasznos tanács az egészségeseknek és a fertőzőknek, hogy élvezetesebbé tegyék egymás számára az idei játékot!

Taknyosság

Egészségeseknek: Azt mindenki tudja, még a betegek is, hogy a náthával távozó orrváladék könnyen fertőzhet, ezért mindenképpen kerülje a taknyos zsebkendőket és hasonlókat. Mivel a betegek is tudják, hogy nem fogja magától piszkálni a koszos zsebkendőiket, ezért ennél a tünetnél egészen alattomos módszerekhez fordulnak. Fontos, hogy nagyon sokszor mosson kezet, így javíthat az esélyein!

Fertőzőknek: Ha egész nap az orrát fújja a munkahelyén, és fertőzni is szeretne, nem lesz egyszerű dolga, mert az orrfújás nagyon feltűnő. De pl. megteheti azt, hogy nem mos kezet, így növelve a fertőzés esélyét. Valamint elég jó trükk az is, ha széthagyja a zsebkendőjét, és bízik a takarítókban, mint a növények a méhekben. A takarítók végigjárják az összes munkaállomást, így kis szerencsével átvisznek néhány bacit a mi asztalunkról a kolléga asztalára, és ha nem elég alaposak, azok rajta is maradnak. Nem a takonnyal fog nagyot kaszálni, az biztos, de próbálkozni bármikor lehet.

Köhögés

Egészségeseknek: Fusson! Fordítsa el az arcát! Maradjon lőtávolon kívül! A köhögés elég alattomos fegyver, nagyon nehéz kivédeni, különösen, ha a velünk szemben, tőlünk alig egy méterre ülő kolléga kezdi. Ha nem bánja, hogy hülyén néz ki, akkor felvehet mindenféle maszkokat , így csökkentve a fertőzés esélyét.

Fertőzőknek: Becsülje meg a köhögést, az egyik legjobb fegyvere a harcban! Ráadásul akkor veti be, amikor csak akarja. Figyelje, mikor nincsenek résen az egészséges kollégák, és eresszen meg egy jól irányzott, mélyről jövő, sok kórokozót tartalmazó köhögést az irányukba. Például abban a pillanatban, amikor levegőt vesznek. Touché, esélyük sincs!

Tüsszentés

Egészségeseknek: A köhögéshez hasonló alattomos fegyver, azzal a különbséggel, hogy ezt használója nem tudja kontrollálni. Olyasmi, mint egy elképesztően pusztító fegyver, amivel csukott szemmel, egy földúton pattogó terepjárón állva kell célozni, úgy, hogy azt sem tudjuk, pontosan mikor sül el. Kicsi az esélye a találatnak, de ha talál, akkor már szinte mindegy is, elbukta a játékot.

Fertőzőknek: Ha érzi, hogy jön a tüsszentés, akkor próbáljon meg a lehető legkevésbé feltűnően viselkedni, majd amikor már tényleg csak pillanatok választják el attól, hogy elképesztő sebességgel, több méterre kilőjön magából egy jó nagy adag fertőző anyagot, akkor kedélyesen forduljon megfertőzni kívánt kollégája felé, és mehet a pusztítás. Ha befejezte a tüsszentést, valamiféle fölényes felkiáltással jelezheti is egészséges kollégájának, hogy ezzel számára vége is a játéknak, csatlakozhat a zombikhoz.

Láz

Egészségeseknek: A láz nem fertőz, nem kell tőle félni. A veszélye abban rejlik, hogy ha megtudja, hogy az egyik kollégája lázas, akkor biztos lehet benne, hogy az előző pár napban nagyon alattomosan végigfertőzhette önt. A hirtelen belázasodó kolléga nagyon rossz jel, olyan, mintha egy aknamező közepére raknák ki az apróbetűs, “Vigyázat, aknamező!” táblát, amit csak a veszély kellős közepén tud elolvasni. Óriási mázli kell ahhoz, hogy egy lázas kolléga mellől pár nap elteltével is egészségesen tudjunk hazamenni.

Fertőzőknek: A zombiknak ebben a játékban ez a végjáték, a szervezet mindent megtesz már azért, hogy megszűnjön a fertőzésveszély. Ilyenkor nincs más dolga, mint hátradőlni, szenvedni a láz miatt, és várni, hátha sikeres volt a fertőzés a korábbi napokban.

Fizikai kontaktus

Egészségeseknek: Mosson mindig kezet! Fent már említettük a takarítós trükknél, de nem lehet eleget hangsúlyozni. A legnagyobb trükk ugyanis az, hogy számos dolog van, amit fertőzöttek és egészségesek együtt használnak, ezért számos veszély leselkedik az egészségesekre. Kilincs, szappanadagoló, mappák, fénymásológép, tollak, szinte bármi.

Fertőzőknek: Fontos, hogy ne mosson kezet, viszont minél többet érintkezzen közvetve vagy közvetetlenül a kollégáival! Ez a legjobb, legalattomosabb, legkönnyebben rejthető fegyvere. Ha nem figyel a kollégája, nyomogassa a billentyűzetét, tapogassa meg a telefonját, babráljon a dolgaival! Használja minél többet a kilincseket és hasonlókat.

Összegzésül

Egy ideális világban természetesen a betegek a fent felsorolt tünetek bármelyikének jelentkezésekor azonnal betegszabadságra mennének, hiszen így napokkal lerövidíthetik a lábadozásukat, és a kollégáikat sem fertőzik meg. Úgyhogy tegyen ön is így! Ha másért nem, hát azért, hogy így fossza meg az egészségeseket a játékkal járó adrenalintól!