Lelkészek a kifutón − angol egyházi divatbemutató

2013.01.25. 09:08
Most van ugyan a divatbemutatók szezonja, de azt nem gondoltuk volna, hogy a brit protestáns egyházak is beszállnak a buliba. Márpedig így történt: Bristolban lelkészi divatbemutatót tartottak konferansziéval és templomi háttérrel. A modellek igazi lelkészek voltak, férfiak és nők egyaránt.

Rómában a katolikus papok egy naptár kedvéért szoktak modellkedni, brit protestáns lelkészek viszont a kifutón vonulva manökenkedtek szerdán Bristolban. Úgyis pont most volt férfidivathét a világ divatfővárosaiban, így Londonban is, és nemsokára következnek a női divathetek, így a kettő közötti szünetben miért ne lehetne tartani egy egyházi divatbemutatót is, férfi és női lelkészekkel vegyesen?

A keresztény egyházi divat felekezetről felekezetre változik, sőt, mint a divatiparban, itt is vannak szezonok, csak nem tavasz-nyári és ősz-téli évadra oszlik fel egy esztendő, hanem a keresztény ünnepeknek megfelelően változik a lelkészek ruházata. Az egyházi évet sok felekezetnél kezdő advent színe például hagyományosan a lila, a bristoli bemutató erre az időszakra egy több árnyalatban pompázó palástot mutatott be. Szintén a bűnbánati lila a húsvétot megelőző nagyböjt színe, ami az idén elég korán, már február 13-án kezdődik. Az istentiszteletre felvett öltözék virágvasárnap és pünkösdkor azonban vörös, szentháromság vasárnapjától kezdve azonban az évközi vasárnapokon (azaz nagyjából nyáron és ősszel) zöld. A bemutató két arany palástot is felvonultatott, amelyet Swarovski kristályok díszítenek, ezek az olyan nagyobb ünnepekre valók, mint karácsony és húsvét.

Az egyházi kapszulakollekciót öt igazi tiszteletes mutatta be (na jó, egyikük még csak növendék), és a ruházat mellett kínáltak feszületeket és nyakláncokat is. De az egyházi design nem merül ki ennyiben: itthon is készülnek modernebb stílusú gyertyák, templomi dekorációk, kegytárgyak (kelyhek, tálak) az istentisztelethez való használatra, ez a formatervezés egy külön ágának számít. A Bristolban bemutatott legdrágább ruhadarabért egyébként ezer fontot, azaz kb. 350 ezer forintot kell összespórolnia egy ilyenre vágyó gyülekezetnek. Ha még több fotóra kíváncsi, kattintson a képre, ha mozgóképet nézne, alább talál egy összefoglaló videót a divatbemutatóról.