horoszkóp

Hakniszótár: cikibb egy élő hakni, mint egy fícsöring?

2013.02.09. 13:47

A Voice győztese, Pál Dénes azt mondja, ezentúl csak minőségi fellépéseket vállal. De vajon mi számít hakninak és mi sima koncertnek? Mi ma Magyarországon a minőség és mi számít cikinek? Pontosan mire is használjuk a nagykoncert szót és hányféle fellépési lehetősége van egyáltalán egy énekesnek? Az alábbi cikkel ezekre a kérdésekre keressük a választ egy hakniszótár összeállításával. Azaz összeszedtük, hogy milyen szereplési formátumokban szoktunk találkozni tehetségkutatók által kitermelt énekesekkel vagy egyéb zenészekkel, és megpróbálunk definíciót is adni az adott kifejezésekre. Persze itt nem 100%-ig élesen meghatározható kategóriákról van szó, és a lista soha nem lehet teljes, de bízunk benne, hogy a legfontosabb szavak nem maradtak ki összeállításunkból. Természetesen ABC-sorrendben haladunk, mint minden szótár, és a definíció után ön megmondhatja, hogy egy ilyen típusú fellépést mennyire menő vagy ciki elvállani egy magyar zenésznek vagy énekesnek. Ami ciki, arra 5 pontot vagy kevesebbet adjon, amit kifejezetten menőnek talál, arra 6-ot vagy többet!

Búcsúkoncert

Elméletileg nagyszabású, karrierlezáró hangversenyt jelent, de sajnos az utóbbi időben devalválódott, ugyanis azzal, hogy azt mondják, hogy az adott rendezvény lesz az adott együttes (vagy énekes) utolsó fellépése, több jegyet tudnak eladni. Így aztán rengeteg példa volt már arra, hogy egy korábban már elbúcsúzott zenekar újra összeállt, sőt, Cher például 2002-től 2004-ig búcsúturnét tartott, de aztán később is voltak koncertjei,  ráadásul állítólag most új turnéra készül. A búcsúkoncert tehát ma már nem feltétlenül jelenti azt, hogy tényleg az utolsó fellépés lesz. Ha nagyszabású koncerten búcsúzkodni ön szerint ciki, alacsony pontszámot adjon, ha ön szerint a búcsúkoncertek menők és egy művészi pálya csúcsát jelentik, 10 pontot adjon!

DJ set

Olyan fellépés egy táncos szórakozóhelyen, amikor az adott zenész vagy énekes nem élőben játszik, nem koncertezik, nem csak a saját zenéjét nyomja, hanem átveszi a DJ szerepét, és talpalávalót szolgáltat a közönségnek. Általában menőnek számít, ha egy zenész DJ settel lepi meg rajongóit, ami tud remekül is elsülni (Yonderboi például annak idején néha vállalt DJ-zést, és gyakran fantasztikus esték kerekedtek a dologból), de gyakran borzasztó a végeredmény, egyrészt mert az adott zenésznek feltehetőleg nincs gyakorlata a téren, másrészt ha híres az illető, és ráadásul zenész is, senki nem meri megmondani neki, ha véletlenül nem jó az, amit csinál.

Élő hakni

Olyan hakni, ahol legalább az ének élőben megy, esetleg a zenei alap lehet felvételről. A műsor nyilván nem exkluzív, de legalább minimális esély van a spontaneitásra. A sima haknikról bővebben lejjebb, a H betűnél lesz szó.

Fesztiválkoncert

Ez értelemszerűen a koncertezésnek az a típusa, amikor egy több előadót felvonultató, jellemzően több napos rendezvény egyik fellépőjeként kerül sor a koncertre. Azért érdemes megkülönböztetni, mert itt az énekes/zenekar nem csak saját fanatikus rajongótáborának játszik, hanem elvileg mindenkinek, aki megfordul az adott fesztiválon. Ez azt jelenti, hogy egy fesztiválkoncert általában rövidebb, háttértáncosok-háttérvetítés szintjén gyakran kevésbé kidolgozott, és a nagy, mindenki által ismert slágerekre koncentrál. Ön szerint menő vagy ciki fesztiválon fellépni?

Fotó: Galambos Máté
Fotó: Galambos Máté

Fícsöring

Olyan fellépés, amikor egy előadó egy másik előadó fellépésében jelenik meg, de általában a koncert egész időtartamára. Jó példa a nemsokára hazánkba érkező Slash aktuális turnéja, ebben fícsöringel Myles Kennedy, azaz ő fog énekelni a számokban. Hasonló a special guest, vagyis a vendég státusza, ezt lásd alább a V betűnél. Természetesen hangfelvételeken közhelyszámba mennek a fícsöringelő rapperek, de élőben sem ritka, hogy valaki besegít, de igényt tart rá, hogy külön meg legyen nevezve. Ha ön szerint egy művésznek ciki másnál fícsöringelni, kevés pontot adjon, ha viszont a közös zenélés ön szerint mindennél jobb, sokat!

Hakni

A hakni egy olyan fellépés, amiben az előadó egy előre elkészített, többszöri előadásra szánt, nem kifejezetten hosszú és nem kifejezetten szofisztikált műsort állít színpadra. A költségvetés jellemzően alacsony, és a haknik közönségét általában nem annyira az (élő) művészi teljesítmény vonzza, hanem a csúcsélményt önmagában az adott (híres) előadó jelenléte okozza, illetve az, hogy van egyáltalán műsor. Hogy micsoda, az másodlagos. A haknik gyakran szintén valami egyéb rendezvénybe illeszkednek, ennyiben a fesztiválkoncertekre emlékeztetnek, de ez az adott rendezvény lehet, hogy nem is elsősorban zenei jellegű, hanem mondjuk borfesztivál vagy falunap. Általában az előadóművészeti tevékenység legaljának tekintik a haknikat, és akik művelik, általában csak azért vállalják el, mert kell nekik a pénz. De nem feltétlenül ez érdemli a mindennél cikibb 1-es pontszámot, lásd még alább az Sz betűt!

Jótékonyság

Nem sok magyarázatot igénylő kategória: ez az az eset, amikor a zenész azért szerepel, hogy felhívja a figyelmet egy olyan dologra, ami szerinte ezt érdemli, sőt, akár pénzt is gyűjtsön az adott célra. Rengeteg formája van a Live Aid-szerű gigakoncertektől az árvaházba karácsonyi ajándékok kiszállításáig, a lényeg az, hogy itt nem a zene van a központban, hanem a jótékonyság. Simán lehet, hogy a zenészek nem is zenélnek, csak felhasználják ismertségüket a jó ügy érdekében.

Klubkoncert

Igazi, élő koncert, de egy kisebb helyszínen, alacsonyabb létszámú közönségnek, olyan hangulatban, amit gyakran szokás intimnek nevezni. Sokak kedvence, ha ön szerint is ez a legjobb fellépési forma, 10 pontot adjon!

Koncert

Ez az exkluzív, kidolgozott, élő fellépést jelenti, amit a hakni ellentétének is tekinthetünk. Egy sima élő fellépés itthon azonban olyan nagy eseménynek számít újabban, hogy amit egy külföldi fellépő esetében sima koncertként emlegetünk, azt egy magyar előadó nagykoncertnek nevezi (lásd alább). Mivel lassan ott tartunk, hogy Magyarországon már minden nagykoncert, ami nem hakni, ezért a sima koncert szót egyre inkább csak külföldi előadókra használjuk.

Fotó: 123rf / 123RF
Fotó: 123rf / 123RF

Lemezbemutató

Azok az együttesek szokták használni ezt a szót, akik folyamatosan koncerteznek, nyilván mert kell a pénz. Aztán ha közben sikerül összeütniük egy újabb albumot, annak örömére tartanak egy különleges koncertet, amin először hangzanak el az új lemez dalai, ez a lemezbemutató koncert. Természetesen a madonnák és U2-k szintjén nem lehet lemezbemutató koncertről beszélni (illetve lehet, de nincs értelme), mert minden turnéjuk lemezbemutató. A nagy nemzetközi előadók menetrendje ugyanis normálisan úgy néz ki, hogy kiadnak egy lemezt, aztán turnéznak vele egy ideig (bemutatják), aztán kiadnak még egyet, megint turnéznak, és így tovább. Itt nincs értelme a lemezbemutató és a nem lemezbemutató közötti különbségtételnek.

Live act

Általában a nem élő zenére építő, tipikusan tánczenei rendezvények próbálják magukat igényesebbnek mutatni azáltal, hogy a híres (vagy kevésbé híres) DJ-k (vagy DJ) mellé meghívnak egy együttest is, aki saját szerzeményeit élőben játssza a diszkóközönségnek. A live act gyakran egy elektronikus zenét játszó csapat, akik gyakorlatilag egy koncertet nyomnak le az est nyitányaként, de sok szórakozóhely nem átall egy egyszerű dobost is live actnek beállítani, aki igényesség címszó alatt rákongázgat a DJ által játszott számokra. Persze egy live act nem feltétlenül használ akusztikus hangszereket, a saját elektronikus szerzeményeket akár számítógépről is lehet élőben nyomni.

Meglepetéskoncert

Előre meg nem hirdetett koncert. Több okból is kockázatos. Először is problematikus lehet a gázsi kérdése, mert nyilván nem lehet úgy jegyet eladni, hogy nem mondják meg, hogy ki lesz az előadó. Másrészt nem biztos, hogy a közönség örömmel fogadja egy számára váratlan előadó megjelenését. Természetesen nem ez volt a helyzet például 2011-ben, amikor a brit Glastonbury fesztiválon minden előzetes bejelentés nélkül megjelent a színpadon a Radiohead együttes, és meglepetéskoncertet adtak. Akik ott voltak, azok valószínűleg most a 10-es közelébe kattintanának.

Nagykoncert

Egy tipikusan magyar szó, aminek a használatával arra szeretnék felhívni a figyelmet az előadók, hogy ez most nem csak egy hakni lesz, hanem egy olyan fellépés, amit egy normális külföldi előadó esetében a sima koncert szóval szokás leírni. Magyar előadótól ugyanez már nagykoncert. Tavalyelőtt például Delhusa Gjonnak nem is jött össze, tavaly többek között SP-nek és Caramelnek igen, idén meg az LGT-nek lesz nagykoncertje. Ha ön csak nagykoncertekre jár, mindenképpen 5-nél magasabb pontszámot adjon!

Fotó: Szécsi István
Fotó: Szécsi István

Szereplés

Ez is jó pénzkereseti forrás tud lenni, ha tényleg semmi más nem jön össze, bár sokszor haveri alapon is vállalnak zenészek szereplést, megjelenést, részvételt egy olyan eseményen, ahol nem adnak elő semmit, csak ott vannak, úgymond jelenlétükkel emelik az est fényét, illetve reklámoznak valamilyen terméket vagy szolgáltatást, azaz nem zenészként, hanem celebként szerepelnek. Máskor az esemény feltételezett presztízse (meg esetleg az ingyenpia) miatt mennek el valami sajtónyilvános eseményre, ahol nem engedik őket zenélni, például a Story Gálára, vagy egyszerűen csak azt akarják, hogy legyen róluk szó egy kicsit.

Szimfonikus koncert

Az a koncerttípus, ahol szimfonikus zenekar kíséri az együttest vagy énekest. Általában unalmasabb egy rendes koncertnél, viszont jól tudja vele demonstrálni az előadó, hogy micsoda zenei szaktudásnak van a birtokában, és hogy mennyire kifinomult. Értelemszerűen a szimfonikus koncertek közönsége az a réteg, amelyik nem egy jó számtól vagy egy jó bulitól ájul el, hanem a zenei szaktudás és kifinomultság fitogtatásától. Tavaly az Omega tartott ilyen koncertet, most februárban a Magashegyi Underground próbálja ugyanezzel a módszerrel elkápráztatni a MüPába járó zenerajongókat.

Tévés hakni

A normál hakninak az a verziója, amikor az előadó nem egy rendezvényen, hanem egy tévéműsorban lép fel. Általában csak egy, maximum két számot adnak elő, jobb esetben egy zenei műsor (=tehetségkutató) vendégművészeként, kevésbé jó esetben egy nem zenei műsor (pl. talkshow) monotóniájának megtörése céljából.

Tévés szereplés

Nemcsak a hakninak, a szereplésnek is megvan a tévés verziója. Azaz a zenész nem zenészként, hanem celebként megy el egy tévéműsorba, hogy jobb esetben saját magát (új lemezét, koncertjét) promózza, rosszabb esetben hogy hozzászóljon valami témához, vagy csak úgy általában meséljen az életéről. Ha ön szerint a zenész a tévében is zenéljen, itt alacsony pontszámot adjon, ha ellenben szereti zenészek prózában előadott nyilatkozatait nézni, akkor most öt fölé kattintson!

Vendég

Olyan, mint a fícsöring, de nem egy teljes koncertre, hanem csak egy, maximum két szám erejéig. A meghívott vendég úgymond nem válik az előadó formáció részévé, hanem csak röviden közreműködik a főelőadó műsorában, mint például egyszer Janicsák Veca Ákosnál.