Nemátalakító műtét, intimplasztika és helyreállító műtétek, na meg önbizalomhiányos páciensek. Ezek jellemzik egy plasztikai sebész mindennapjait. Dr. Seffer Istvánnal beszélgettünk szakmájáról, a plasztikáról, annak lelki motivációiról, és arról, miért akar valaki Angelina Jolie-nak kinézni. Seffer szerint a plasztikai sebészet technológiai lehetőségei sokat változtak az elmúlt évtizedekben, ugyanakkor elkommercializálódott a szakma, a helyreállító műtétekről szó sem esik, holott roppant fontos dolog.



Ön helyreállító műtéteket  is végez?
Persze. A műtétek 20-25 százaléka helyreállítás, de hozzáteszem, az is annak számít, ha egy elrontott esztétikai műtét eredményét kell helyrehozni.

A magyar nők mennyire elégedettek a testükkel?
Magyar, nem magyar, embere válogatja. Vannak hibás énképek, akiknél a minimális eltérés is zavart okoz, másnál egy hiányzó fogsor nem okoz poblémát. A magyar nők egyre igényesebbek, az biztos, de jelenleg olyanok a gazdasági körülmények, melyek ezt az ágazatot is érintik.

Ha beüt egy válság, akkor megjelennek azok, akik olcsóbban dolgoznak, mint a többiek. Itt van ez a PIP-ügy például. Eleve ha valamit ennyire olcsón kínálnak, és gyakorlatilag egy nullával kevesebb az ára, mint a márkás piacvezető termékeknek, akkor ott gyanút kellene fogni. Vannak annyira olcsó árak a piacon, amennyiből nem lehet tisztességesen kihozni egy műtétet. Nem tudom mi, de ott valami biztos nem stimmel. Nem lehet 800.000 forint alatt kihozni egy jó minőségű implantátummal egy mellműtétet.

Hogyan lehet kiválasztani a megfelelő orvost?

Ősi szabály, hogy mindig az olcsó a legdrágább. Volt nálam orvoskolléga, aki nálam látott először egy műtéttípust, aztán hetek múlva valamelyik női magazinban láttam, mint szakértőt. Semmiképpen nem a legolcsóbbhoz kell menni. A referenciákat érdemes megnézni, ha van 30.000 sikeres műtét, az azért elterjed az országban, és ha van 10 rossz, az még gyorsabban. Fontos, hogy a műtét helye ne egy szatócsbolt legyen, hanem egy igényes műhely. Én a saját költségemen 40-50 pro bono helyreállítást végeztem a klinikámon évente, de ennek a feltételei most nem adottak, sajnos.


Még mindig az implantátumok állnak az első helyen?
Igen, de az implantátumokat fel fogják váltani az autológ sejtekkel és szövetekkel történő megoldások, ami gyakorlatilag a saját zsírszövet átültetését jelenti.

Akkor a fenekemből eltűnik a zsír, és átültetik a mellembe?
Gyakorlatilag igen. Be tudjuk csapni a zsírsejteket, hogy ne vegyék észre a helyváltoztatást, és ne szívódjanak fel, azaz úgy viselkedjenek mintha eredeti helyükön maradnának.

Mit tud ez a módszer?
Vágás nélkül lehet dolgozni vele, csak pár tűszúrás az egész műtét. Ráadásul ez sokkal olcsóbb, mint az implantátumos módszer. 300-350 ccm-et lehet betölteni, és ha igény van rá, akkor még lehet rátölteni. 3-4 hét elteltével alakul ki a végső forma. Ráadásul ezt nem kell újra műteni, míg az implantátumokat 10 évente cserélni kell, még akkor is, ha nem okoznak panaszt.

A melleken kivül mire van igény?
Vádli és fenék implantációkat végzünk nagy számban. Hallottam, hogy új eljárásnak aposztrofálják a fenékimplantátumokat, holott ez egy réges-régi műtéti technika. A body sculpturing is nagyon megy nálunk. Kiformálunk egy új alakot, különféle módszerekkel, illetve teljesen át lehet szabni egy embert. Mindezt vágás nélkül csináljuk, de úgy néz ki, mintha konditerembe járt volna. Az anatómiát utánozva alkotjuk meg az izmokat, de van, hogy azokat is kifaragjuk. A tokaoperációk is keresettek, és utána jönnek az intimplasztikák, férfi és női egyaránt. A péniszaugmentáció, azaz zsírtöltés is keresett, ezzel lehet a pénisz méretén változtatni.  A férfiak ugyanis ugyanúgy vannak a péniszükkel, mint a nők a mellükkel. Sohasem elég nagy.


Ha intimplasztikákról beszélünk, a nőknél a túlérő kisajkak okozhatnak gondot. Az szokott problémát okozni, amikor a kisajak kiér a nagyajkon túl. Ezt tudjuk csökkenteni.  A hüvelyszűkítést a nőgyógyászunk végzi, illetve hymenplasztikákat (szűzhártyahelyreállítás) végzünk, melyeket bizonyos népcsoportok keresnek. Ez a hazautazó külföldi diákok körében népszerű, vagy a fiatal roma lányok is szokták kérni. Ez persze nem mindennapos, de azért előfordul. A nagyajak-feltöltés is előfordul, hogy ne legyen fonnyadt, hanem pozsgás.

Nemátalakító műtéteket is végeztem, de ezeket abbahagytam, mert bántottak ezek a dolgok. Az  a szexuálpszichológusok véleménye, hogy a műtét segíthet, de szerintem ezekben az esetekben nagyobb baj van, amin nem biztos, hogy a műtét segít. Az volt a tapasztalatunk, hogy ötböl egy páciens nem elégedett, és szeretne visszamenni az előző nemébe, és engem ez nagyon zavart. Nem hiszem, hogy ezt jogunk van megcsinálni, úgyhogy lelkiismereti okokból abbahagytam ezeket.

Van a klinikán pszichológus?

Nincs, mert minden plasztikai sebész pszichológus egy kicsit, ugyanis mi ebben élünk évtizedek óta. Tulajdonképpen a rendeléseken azt kell megszűrni, hogy kit nem szabad megoperálni. Van, aki együtt dolgozik pszichológussal, de azt vettem észre, hogy ha erre a területre terelem a beszélgetést, akkor sokan megsértődnek. Persze, hogy okoz pszichés zavart, ha valaki műtétre vállalkozik egy elváltozása miatt. De itt más a megítélés, mint az Egyesült Államokban, ahol már a gyerekeknek is van pszichológusa. Valóban az a nagyon fontos kérdés, hogy a panaszok nagysága arányban áll-e az elváltozás nagyságával.

Volt erre példa, hogy bejött hozzám egy nagyorrú hölgy, és én biztos voltam benne, hogy az orrát akarja megoperálni. Aztán félrehúzta a hosszú haját, és azt mondta, hogy a fülemet szeretném megműteni. Őt ez zavarta, nem az orra. Nagyon fontos etikai kérdés még a fiatalkorúak műtétei. A helyreállító műtétről vagy fejlődési rendellenességről van szó, akkor semmi baj sincs, de a direkt esztétikai műtétről van szó, akkor nagyon fontos a szülőkkel való konzultáció, illetve azt megítélni, hogy nemileg érette-e a fiatal, vagy fejlődik-e még az adott személy.

Mikor érdemes műtétre vállalkozni?

Nagyon kényes kérdés, mert ha valaki környezetet vált, egyetemre megy, vagy munkahelyet vált, akkor a kettő közt érdemes intézni a dolgot, hogy az új környezetbe már az új testével érkezzen meg. Ez a típusú gondolkodás abszolút jelen van a mai világban, mostanában indikációként jelenik meg a megfelelni vágyás. Emiatt is vállalkoznak az emberek műtétre. Az például jellemző, hogy ha fegyveres testülethez megy valaki, akkor nem lehet tetoválása, ezért eltávolíttatja azt.

Van, akit  pszichés okokból elutasítanak?
Hogyne. Mindennek a fordítottja is jelen van a világban. Bejött hozzám egy fiatal lány, gyönyörű mellekkel, és meg akarta kisebbíteni. Megmagyaráztam neki, hogy a hölgyek zöme azt akarja, ami neki van. Tulajdonképpen ez egy nehéz harc. Több idő is elmegy ilyenkor a páciensre, de legalább nyugodt vagyok, hogy megpróbáltam róla lebeszélni. Volt olyan, akit megpróbáltam lebeszélni, elment máshová, megcsináltatta a műtétet, utána összeomolva jött vissza, hogy nem erre számított.

Mennyire keresettek a celebarcok és -testek?
Nagy divat volt egy időben, hogy valakire akartak a páciensek hasonlítani. Például csináltam Angelina Jolie-t, és azóta is autogramot kérnek a hölgytől, annyira hasonlít az eredetire. Egy egyébként helyes nőből csináltuk meg, homlok, orr, száj, arcvonalak is műtve lettek. Ki ne lenne boldog egy ilyen arccal a nők közül?

Az öregedéssel összefüggő műtétekkel mi a helyzet?
Botoxot sokat csinálunk, ez a dinamikus ráncok elsimításában segít. De ehhez félévente el kell jönni, ha azonban az arc teljesen mozdulatlan, akkor ott valaki hibázott, mert túltöltötte. Meg kell ismerni a páciens sajátosságait, a visszajárókat már ismerjük, hogy mennyit kell adni, mert valaki érzékenyebb rá, másnak több kell. De persze csinálunk ráncfelvarrásokat is.

Műtét előtt

Minden műtéti beavatkozás előtt szükség van orvosi konzultációra, melynek során meghatározzák, hogy a páciens által kért beavatkozásra sor kerüljön-e, és ha igen, milyen formában. Kizárólag orvosi szempontból aggálytalan és indokolt műtétek végezhetőek el.