Horrorisztikusan télies volt idén a március, ezért a nyár nagyon messzinek tűnik még, de megígérjük, egyszer az is el fog jönni 2013-ban is. És még jobb lesz a nyár, ha idejében felkészül rá, ezért most szólunk, mi az, amihez érdemes most azonnal hozzákezdeni annak érdekében, hogy a vakációt még jobban élvezze majd. Az alábbi öt dolgot tartjuk a legfontosabbnak, lehet, hogy lesz közte, ami ön szerint hülyeség, de talán olyan is, amit ön már anélkül elkezdett, hogy mi szóltunk volna.

1. Fogyókúra

Nem jó dolog, ha az embernek túlságosan ingadozik a testsúlya, de az talán belefér, ha a téli hónapokra feljön egy-két kiló. Amennyiben így volt, itt az ideje nekikezdeni a diétázásnak és a sportolásnak, hogy a fürdőruha-szezonra eltűnjön, aminek mennie kell: has, úszógumi, fenék, ki hova hízik. Ha az időt még túl zordnak találja a szabadban sportoláshoz, járjon uszodába vagy konditerembe, aztán nyáron már nem lesz más dolga, mint örülni jó alakjának és vigyázni, hogy többet ne jöjjenek fel a kilók! Ne várjon arra, hogy az időjárás hívogassa sportolni, kezdjen el edzeni már most, és így nyárig jól látható eredményeket tud majd elérni, és nem kell majd májusban sem szégyenkeznie, sem vészhelyzet-diétával kínlódnia.

2. Spórolás

A sportolás mellett sajnos szükséges egy kis spórolás is, ha valaki egy utazással szeretné különlegesebbé tenni a nyarát. A karácsonyi költekezésdömpinget talán már sikerült pénzügyileg kihevernie, és ha egyszer beköszönt az enyheség, talán már a rezsi sem lesz annyira magas, itt az ideje tehát, hogy egy kicsit most félretegyen a nyári vakációzásra, kikapcsolódásra, utazásra, stb. Jobb lesz a nyara, ha egy kicsit most meghúzza a nadrágszíjat, és mondjuk nem rohan el shoppingolni az új kollekciók láttán – mire ön tényleg nyaralni megy majd, addigra azok a holmik már úgyis le lesznek árazva.

3. Takarítás

A tavasz a nagytakarítás időszaka, ennek is érdemes most nekilátni, és a legutálatosabb munkákon egyenként szépen túllenni például mostantól kezdve. Rengeteg olyan meló van a lakásban, amit az ember általában csak szezononként egyszer végez el: függönymosás, ablakpucolás, téli ruhák elásása és nyáriak elővétele, rendrakás-takarítás a kamrában, fagyasztó kiengedése, stb. Ha ezekből mostantól kezdve minden (második) hétvégén elvégez egy-egyet, biztos lehet benne, hogy nyár elejére nagyjából rendben lesz minden, és kevésbé kell tartania attól, hogy nyár végéig a fejére omlik valami.

4. Szabadságtervezés

Ha tervez a nyárra valami komplikáltabb utazást mondjuk egy balatoni hétvégénél, érdemes már most elkezdeni tisztázni a részleteket. Kivel, hova, mivel, mennyiért – és főleg pontosan mikor.

Van olyan munkahely, ahol már le is kellett adni a nyári szabadságigényeket: ha önt még nem zargatták ilyesmivel az irodában, szerencséje van, de hamarosan úgyis fogják. Mindenesetre érdemes már most előhozni a témát a családtagoknál és haveroknál is, hogy meglegyen a válasz a kikerülhetetlen kérdésre. Ja, és ha benne van a pakliban, hogy az EU-n kívülre fog utazni, ellenőrizze, hogy az útlevele érvényes lesz-e még nyáron, ne a kánikulában kelljen az okmányirodába rohangálni.

5. Jegyek, jegyek, jegyek

Még egy okkal több, amiért érdemes már most annyit fixálni a nyári programból, amennyit csak lehet: a jegyek most szinte mindenre olcsóbbak. Persze ezzel kicsit ellene beszélünk a második pontnak, hiszen elég nehéz úgy spórolni, hogy az ember most veszi meg a méregdrága fesztiválos hetijegyét, de végső soron ez akkor is megtakarítás, hiszen majdnem minden rendezvényre olcsóbbak a hónapokkal előbb megvett jegyek. (A Voltra és a Balaton Soundra például április 14-ig, a Szigetre május 5-ig lehet kedvezményesen belépőt venni.) De ha fapados légitársasággal szeretne utazni valahova, akkor is jobban teszi, ha még a tavaszi hónapokban minél előbb megveszi nyári repülőjegyét, különben előfordulhat, hogy ráfizet.