Május hatodikán nem kell bűntudatot éreznie amiatt, mert három kockával több csokit evett meg: a Nemzetközi Diétamentes Nap ugyanis arról szól, hogy fogadjuk el a testünket, és hagyjuk a mértéktelen fogyókúrát. Szabó Zsófi nem szakítja meg a diétáját, de ha tehetné, nutellás palacsintát és császármorzsát is enne.

"Úristen, tényleg?" – kérdezett vissza Hajdú Péter folyamatosan diétázó felesége, amikor azzal hívtuk fel, hogy május hatodikán, vagyis ma van a Nemzetközi Diétamentes Nap, ami számára annyit jelent: büntetlenül ehet édességet. "Nagyon megörültem neki, most azonnal felhívom az edzőmet, és megkérdezem tőle, hogy tudta-e, és ha azt mondja, hogy oké, ünnepeljuk meg mi is, akkor azonnal bemegyek valahova és eszek egy tiramisut valahol" – lelkesedett Sarka Kata, majd kérdésünkre rögtön fel is sorolt egy rakat kalóriabombát, amit így hirtelen be tudna nyomni. "Hú, te jó isten, annyi minden van. Biztosan ennék valami tésztát, meg, ugye, tiramisut, de jöhetne fagyi is – és tulajdonképpen minden, ami ártalmas lehet" – magyarázta lendületesen Hajdúné, aki már férje szerint is túl sokat fogyókúrázik.

Szabó Zsófi császármorzsát enne, Király Linda tésztázna

A Nemzetközi Diétamentes Nap egy brit feministától, Mary Evans Youngtól származik. Youngban a személyes tapasztalatok (túlsúlyos gyerekként rengeteget cikizték az iskolában), az evészavarokkal küzdőkkel folytatott beszélgetések, valamint az előbbiek miatt bekövetkező öngyilkosságok nyomán merült fel a diétamentes nap ötlete, hogy a sanyargatás helyett az elfogadás kerüljön a középpontba. A Nemzetközi Diétamentes Nap egyúttal a túlsúllyal élők és testképzavarral élők elfogadásának ünnepe is. Ezen a napon a diétázás veszélyeire is próbálják felhívni a figyelmet. Szimbóluma a világoskék szalag.

Ön mit enne?

Hajdúné jó barátnője, a Jóban Rosszban Betty Tanakisét alakító Szabó Zsófi az edzőjét sem hívta fel, rögtön kijelentette, nem foglalkozik a diétamentes nappal, épp futni készül a Margitszigetre, aztán meg az edzőteremben kínozza magát. "De ha ennék, akkor császármorzsát ennék, grízes tésztát, meg nutellás palacsintát" – sorolta a szeme előtt lebegő édességeket. Hozzátette, azért ő nincs drasztikus diétán, nagyritkán belefér, hogy egyen ilyesmit, de most éppen keményen fogják.

Király Linda énekesnő évek óta harcol a súlyával hormonproblémái miatt, így, mint mondta, egy napra sem engedheti meg, hogy felhagyjon a bevált étrendjével. "Igazából most sem diétázom, mert amit most csinálok, az inkább életmódváltás. De ha nem lenne következménye a dolognak, akkor – mivel nagyon szeretem a szénhidrátokat – leginkább tésztát ennék egész nap. Abból is valami olaszt, arabbiatat, vagy tengergyümölcsei tésztát. Szeretem a csokit is, de inkább maradnék a tésztánál."