Elkezdődtek az érettségik, amit sokan a felnőtté válás egyik mérföldkövének tekintenek, szerdán kerül sor a történelemvizsgákra. Furcsa azonban belegondolni, hogy akik most fejezik be a középiskolát, azoknak a zöme 1994-es vagy későbbi születésű, így egy csomó mindenre nem emlékezhetnek, ami önnek esetleg személyes emlék. Ha ön túl van a harmincon, akkor az ön gyerekkora az érettségizőknek már történelem, amit csak könyvből vagy hallomásból ismerhetnek. Alább felsorolunk 18 meglepő dolgot, ami Magyarországon a többségnek személyes emlék, hiszen a rendszerváltás utáni időkből származik, de a mostani 18 éveseknek ennek ellenére már úgy kellett megtanulni, mert saját életükből nem emlékezhetnek rá.

1. Csehszlovákia – Csehszlovákiát az első világháború végével hozták létre, és a II. világháború idejét leszámítva ez az ország volt az északi szomszédunk 1992 végéig. Több, mint húsz éve azonban annak, hogy a két nemzet különvált, igaz, 2004. május 1. óta újra együtt vannak, de már nem Csehszlovákiaként, csak mint az EU két tagállama. Mindenesetre a most érettségizők Csehszlovákiáról már csak a történelemkönyvben olvashattak, pedig az ország a rendszerváltás után még két évig létezett.

2. I Will Always Love You – A most érettségizők még nem éltek, amikor a tavaly elhunyt Whitney Houston minden idők egyik legnagyobb sikerét aratta Dolly Parton egyik, addig nem túl ismert számának feldolgozásával. A hisztéria 1992. őszén kezdődött és 1993. tavaszán még mindig tartott, fél évig a csapból is az I Will Always Love You szólt. A szám 14 hétig vezette az amerikai, 10 hétig a brit slágerlistát. A 2011-es Adele-invázió semmi nem volt ahhoz képest.

3. Antall József – A rendszerváltás utáni Magyarország első miniszterelnökére sem emlékezhetnek már azok, akik most érettségiznek, Antall József ugyanis még születésük előtt, 1993. december 12-én elhunyt. A mostani érettségizők még azt a bizonyos Disney-mesefilmet sem nézhették, ami a náluk kicsit idősebbeknek már meghatározó gyermekkori élmény volt: nem éltek még akkor.

4. Twin Peaks – A felnőttek ugyan a mai napig remekül elnosztalgiázgatnak a Twin Peaksszel és annak szereplőivel, a most érettségizőknek feltehetőleg fogalmuk nincs arról, hogy ez a sorozat egyáltalán micsoda. Amerikában 1990-től 1991-ig ment a tévében, hozzánk csak pár év késéssel jutott el, de még így is vége lett, mire a most érettségizők megszülettek.

5. Darnyi Tamás – A most 45 éves úszó a ’90-es évek első felének egyik legnépszerűbb magyar sportolója volt, de a most érettségizőknek saját emlékeik nem nagyon lehetnek Darnyi Tamás legendás sikereiről, mivel ő csak 1993-ig volt a magyar úszóválogatott tagja, olimpiai aranyait ’88-ban és ’92-ben szerezte, azóta pedig (szemben pl. Egerszegi Krisztinával) nem igazán szerepelt sokat.

6. George Bush – Merjük remélni, hogy aki most érettségizik, legalább azt tudja, hogy ki most az USA elnöke, és hogy ki volt Barack Obama elődje ezen a poszton. De ha még emlékszik is egy mostani tizenéves George W. Bushra, azt már csak a történelemkönyvekből tudhatja, hogy az illetőnek az édesapja is amerikai elnök volt, George Bush néven, 1989-től 1993-ig.

7. Bonanza Banzai – Ákost nyilván minden érettségiző jól ismeri, mint modoros-megmondós rockelőadót. De vajon a szüleik elmesélték-e nekik, hogy Ákos eredetileg szintipopban nyomult egy Bonanza Banzai nevű együttes élén, példátlan sikereket érve el a jól eltalált Depeche Mode-utánérzéssel? Ákos 1993. óta énekel szólóban, de 1994-ben még megjelent egy utolsó Bonanza Banzai-stúdióalbum.

8. A világ a Simpsons család nélkül – Emlékszik, milyen bizarr újdonságnak számítottak annak idején a Simpson család sárga bőrű figurái? A Csupó Gábor nevéhez is kötődő rajzfilmsorozatot 1989. óta vetítik a tévében, így a most érettségizők nem emlékezhetnek arra, milyen volt a világ Simpsonék előtt (igaz, a sorozatot először csak 1998-ban kezdték magyarul is sugározni). Megdöbbentő belegondolni, hogy egy rajzfilmsorozat fennállása öt évvel hosszabb, mint egy érettségiző teljes élete.

9. A világ internet nélkül – Még megdöbbentőbb belegondolni, hogy a most érettségiző generáció már az internet világába született bele. Igaz, 1994. környékén, amikor a mostani 18 évesek a világra jöttek, Magyarországon még csak néhány tudományos intézményben lehetett emailezni vagy netezni, de mire ez a generáció megtanult olvasni, azaz az ezredfordulóra, a web már bőven a hétköznapok része volt itthon is. Már az Index is bőven működött ekkor.

10. Az AIDS áldozatai – Nagyon reméljük, hogy aki most 18 éves, az nagyjából tisztában van azzal, hogy mi a HIV és az AIDS, valamit azzal, hogyan kell óvszert használni a nemi betegségek elkerülésére. De arra ők már nem emlékezhetnek, milyen volt, amikor hónapról hónapra érkeztek a hírek arról, hogy egy híres ember AIDS-ben elhunyt. A betegség nevét nem mindig tették közzé, de általában lehetett tudni, mi okozta az adott sztár halálát. Íme az AIDS néhány áldozata 1994. előttről: Freddie Mercury, Anthony Perkins, Isaac Asimov, Michel Foucault, Rock Hudson, Keith Haring, Rudolf Nurejev és Robert Mapplethorpe.

11. Benny Hill – És egy éles témaváltással a humornak egy olyan műfajára emlékezünk, amiről talán nem túlzás azt mondani, hogy sok-sok évtized után 1992-ben halt ki végképp. Ekkor halt meg ugyanis Benny Hill, akinek stílusa még a némafilmek korszakában készült börleszkekre épült. Sok jelenetében nem is volt dialógus, így aztán a Magyar Televízió fordítás nélkül vehette át az egyébként már 1989-ben megszűnt Benny Hill Show epizódjait.

12. Károly herceg felesége egy Diana nevű nő – A mostani érettségizők talán tudják, hogy az angol királynő jelenleg II. Erzsébet, és hogy a trónörökös az ő fia, Károly herceg. Nem kizárt, hogy Diana hercegnőről is hallottak már, és tudják, hogy ő volt az édesanyja Vilmos és Harry hercegeknek. Lady Di halálára a túlkorosak talán még emlékezhetnek is, hiszen a tragikus autóbaleset 1997-ben következett be, de arról biztos nem lehet saját emlékük, amikor Károly herceg és Diana hercegnő még együtt éltek. Szétválásukat ugyanis 1992-ben jelentették be.

13. Rátonyi Róbert, Csákányi László – Talán elmondható, hogy Rátonyi Róbert volt az utolsó legendás operettsztár, Csákányi László pedig szintén generációjának egyik legnagyobb színésze számított. A most érettségizők valószínűleg arról is legfeljebb csak az iskolában hallottak, hogy egyáltalán mi az az operett, de Rátonyi Róbertről és Csákányi Lászlóról első kézből saját élményük biztosan nem lehet, mert mindkét színész 1992-ben hunyt el, Rátonyi október 8-án, Csákányi László pedig négy héttel később, november 3-án.

14. Michael Jackson a gyerekmolesztáláson kívül mást is csinált – Michael Jackson utolsó legendás albuma, a Dangerous 1991-ben jelent meg. Mire a most érettségizők megszülettek, a popsztárnak már nagyban folyt első gyerekmolesztálási ügye, és onnantól kezdve ugyan megjelent még két Jackson-album, ezekből már nem igazán derült ki, mi tette ezt a bizarr magánéletű énekest a világ legnagyobb sztárjává. A most érettségizőknek a Jacko-mánia is már csak történelem.

15. Déri János – Még egy személyiség, akiről ma újságíródíj és a Dunaújvárosi Főiskola egyik intézete van elnevezve, de az ide esetleg most felvételizők már nem emlékezhetnek, hogy ki volt a névadó, Déri János. A legendás riporter mindössze 41 éves volt 1992-es halálakor, de nagy részben miatta volt népszerű a szolgáltató-oknyomozó Ablak című tévéműsor, és ő találta ki a Fábry-féle Dizájn Center elődjét is, ez volt a Pocsék Áruk Fóruma.

16. Tim Burton a Batman rendezője – A most érettségizők bizonyára jól ismerik a Batman-filmeket. Feltehetőleg Tim Burtontől is láttak már egy-két sikeres mesefilmet, mondjuk a Karcsi és a csokoládégyárat vagy az Alíz csodaországbant. De azt vajon tudják-e, hogy a rendezőnek és a filmsorozatnak van köze egymáshoz? A Batman-hisztériát ugyanis Tim Burton indította el 1989-ben, és a most 18 éves generáció születése előtt még egy filmet elkészített a sorozatban, Batman visszatér címmel, 1992-ben.

17. Bőhm bácsi – A Szomszédok egészen 1999-ig ment a tévében, így a most érettségizők elvileg emlékezhetnek rá, de az biztos, hogy a legendás(an unalmas) magyar szappanopera hőskorát legfeljebb csak ismétlésben láthatták. Egy az egyben lemaradtak például Bőhm bácsi karakteréről, az őt alakító Máriáss József ugyanis 1991-ben elhunyt.

18. Audrey Hepburn – És még egy legendás személy, akiről egy most érettségiző nem mondhatja el, hogy kortársak voltak: Audrey Hepburn 1993. január 20-án hunyt el, azelőtt, hogy a most 18 évesek megszülettek volna.