Az alábbi bizarr plakátgyűjtemény darabjai a 20. század első felében készültek, és bár nagy részük ma már durvának, szexistának vagy akár viccesnek is tűnhet, gondoljon bele abba, hogy egy olyan korban, amikor még nem volt televízió vagy internet, valahogy fel kellett hívni az emberek figyelmét olyan veszélyes betegségekre, mint a TBC, a kolera, vagy a szifilisz. A plakátokon gyakran szép nőkkel illusztrálják a veszélyes nemi betegségeket, a többit pedig rémmesékbe illő alakokkal vagy a halál angyalával, esetleg egy csúnyácska babával, akit nem szabad megpuszilni, különben TBC-sek leszünk. Nézegessen régi plakátokat, és rémüldözzön vagy nevessen!

Szifilisz, gonorrhea

Az alábbi plakátot az amerikai kormány készítette 1940 körül, hogy ezzel figyelmeztesse a katonákat a nem biztonságos szex veszélyeire. A plakáton egy nő képe mellett a „Talán tisztának látszik – DE” felirat olvasható, amivel értelemszerűen arra utalnak, hogy a betegséget akkor is hordozhatja egy prostituált, ha az csinosnak és ápoltnak tűnik.

A szifilisz (más néven vérbaj) egyébként egy szexuális úton terjedő, idült lefolyású, fertőző nemi betegség, ami elsősorban szexuális úton terjed, de anyától gyermekre is terjedhet a terhesség ideje alatt vagy a szülés során. Régi, illetve népies elnevezései még a bujakór és a franc.

TBC

Az alábbi poszter 1941-ben, szintén az USA-ban készült, és a tuberkolózis, vagyis a fertőző gümőkór veszélyeire hívja fel a figyelmet, méghozzá egy ártatlan babával. A mai szemmel inkább félelmetesre megrajzolt baba előkéjén a „Ne adj puszit!” felirat olvasható, felhívva ezzel a figyelmet arra, hogy még egy (cuki) kisbaba is lehet TBC-s.

A tuberkolózist a Mycobacterium tuberculosis baktérium okozza, és leggyakrabban a tüdőt támadja meg, de megtámadhatja a központi idegrendszert is, agyhártyagyulladást okozva, illetve a nyirokrendszert és a vérkeringést. A TBC elleni védőoltást már 1921 előtt kidolgozták, ám tömeges használata csak a második világháború után kezdődött.

Gyermekbénulás

Az alábbi plakátot 1943-ban az az alapítvány készítette, amit 1938-ban Franklin D. Roosevelt alapított, aki maga is a gyermekbénulás áldozata volt. Nehéz eldönteni, hogy a plakát mai szemmel félelmetes, vagy inkább ízléstelen, de az biztos, hogy ma senki nem tenne rá egy ilyen témájú plakátra egy kapucnis csontvázat, aki egy rémült kislány lábait fogja le. Bár kétségtelen, hogy hatásos.

A gyermekbénulást egyébként egy vírus okozza, emberről emberre terjedő fertőző betegség, leggyakrabban a beteg székletéből eredő fertőzési forrással. 1910-re az esetek drámaian megsokasodtak és a járványok folyamatosan jelentkeztek, főként a nyári hónapok során, de a fertőzés ellen védő vakcinát csak az 1950-es években alkották meg.

Köhögés, tüsszentés

Az eddigiekhez képest az alábbi plakát inkább vicces, hisz a legtöbb ember – remélhetőleg legalábbis – automatikusan a szája elé teszi a kezét köhögés, vagy tüsszentés közben. Ám úgy néz ki, hogy ez a 40-es évek Amerikájában még nem volt egyértelmű. Persze láttunk már furcsaságokat az 50-es évek Amerikájából is, ahol a pedofilokat következetesen homoszexuálisnak nevezték. Ha még több ilyen plakátot szeretne látni, kattintson a galériára, és rémüldözzön tovább!