2013.09.04. 13:18
Ugye ön is mindenhol színes karkötőket lát már minden jöttmenten? Buszon, villamoson, utcán, munkahelyen, iskolák környékén, vagy az eladókislányokon is pillangós és szivecskés, színes karkötőkbe botlik, és el sem tudja képzelni, hogy mi ez? Segítünk, ezek a Cruciani karkötők. Utánanéztünk, mégis mi kerül ebben az egyszerű, színes valamiben több ezer forintba, és azt is megtudhatja, hogy hogy jön ide a krokodilbőr meg a hiúzmentés, illetve hogy van olyan karkötőjük is, ami 90 ezer forintba kerül.

Most végre megtudhatja, hogy azok a színes kis izék, amiket mindenki karján lát mostanában, azok a Cruciani C karkötők, amik színes fonalakból, illetve makramé csipkéből készülnek, makramé technikával. A Cruciani C karkötőket pár évvel ezelőtt Luca Caprai találta ki, aki 1992-ben alapította meg a Cruciani márkát, ami ahogy bemutatkozásukban is olvasható: "...alapvetően kötöttáruval, nadrágokkal, ingekkel és krokodilbőrből készült táskákkal foglalkozik."

Az egyik krokodilbőrből készít táskákat, a másik állatokat véd

Felhívtuk a Cruciani C karkötő itthoni forgalmazóját, és a marketingért felelős Kardos Imolát megkérdeztük arról, hogy nem érzik-e visszásnak, hogy a Cruciani krokodilbőrből készít táskákat, miközben a WWF-fel karöltve, pandás karkötőket lehet vásárolni tőlük, hogy az ember ezzel segítse a hiúzok megmentését. "Van maga a Cruciani márka – ami egyébként egy ruházati márka –, és a Crucianinak van a karkötőgyermeke, a Cruciani C márka, és ez az a márka, aki különböző charity projekteket támogat, többek között ezt a WWF-es projektet is, tehát így van különbség a két márka között. Az, hogy az anyacég milyen termékeket gyárt, az egy dolog. Szomorúnak tartom, hogy egy jótékony kezdeményezés kapcsán, amiből 20% megy a karkötő árából a WWF javára, – ami nagyságrendileg egy másfél millió forintos támogatást fog jelenteni a hiúzvédelmi prgram részére –, miért arról kezdünk el beszélgetni, hogy krokodilbőrből készült táskákat is csinál a Cruciani" – kaptuk válaszként, így ha jól értjük, a különbség a Cruciani és a Cruciani C között nem csak annyi, hogy az egyik végén van egy C, hanem az is, hogy az egyik krokodilbőrből készít táskákat, a másik pedig védi az állatokat.

184 product category image

Na de a lényeg nem ez, hanem hogy a Cruciani C karkötők elképesztő népszerűek lettek nem csak Olaszországban ésy itthon, hanem már az egész világon, és boldog-boldogtalan ezeket a színes karkötőket viseli. Sőt, mint ahogy azt Pálinkás Balázstól, a Cruciani C márka értékesítésért felelős képviselőjétől megtudtuk, a márkát már hamisítják is, a hamisítványokat pedig nem csak onnan lehet megismerni, hogy olcsóbbak és nem olyan a csomagolásuk, mint az eredeti karkötőknek, hanem onnan is, hogy rosszabb minőségűek. Az eredeti Cruciani karkötők egyébként átlagosan 2990 forintba kerülnek, mint például ez a pillangós karkötő is, amiből viszont a multicolor, illetve a fluoreszkáló multicolor karkötő ára már 4490 forint. Szerkesztőségünk személyes kedvence egyébként a rettentően ízléses kalózos karkötő mellett a férfiak számára készített, elképesztően kreatív, kis karikákból álló karkötő, ami állítólag a Mars bolygót mintázza.

Közösséget akarnak építeni, meg persze brandet

Pálinkástól megtudtuk, hogy a gyártási folyamat következménye, hogy a többszínű termék többe kerül, mivel minden egyes szemet külön kell megcsinálniuk, és utána kell összerakniuk. Mi egyből azt hittük emiatt, hogy ezeket kézzel készítik, de kiderült, hogy ugyanúgy egy gép állítja össze ezeket a karkötőket is. Az árakat központilag határozzák meg, és minden értékesítési ponton ugyanannyiba kerülnek. "A másolatok, illetve akik a hamisítványokat gyártják, kizárólag arra hajtanak, hogy minél több pénzt keressenek, mi pedig szeretnénk egy brandet építeni, és szeretnénk ezeket a karitatív célokat is átadni a vásárlóink felé" – mondta Pálinkás, aki hozzátette még, hogy az olasz cégnek többféle karitatív karkötője is létezik. Minden országban más és más, az országban működő alapítványt támogat a cég, Németországban például egy leukémia kutatást támogató alapítvány számára készítettek karkötőket, Heidi Klummal.

wwf cruciani

"Mi azt szeretnénk, ha ebből egy közösség épülne, és szeretnénk, ha ez a közösség együtt tudna tenni és segíteni bizonyos célokon. Attól nem egyedivé válik az ember, ha egy Cruciani karkötőt hord, hanem örömet okoz neki. A sztárok is, akik csatlakoznak, azért is hordják, mert szeretik. A legnépszerűbb, akivel együtt tudunk működni, az Dukai Regina, de más magyar sztárok is hordják, és nem feltétlenül azért, mert tőlünk kapták, hanem azért, mert szeretik" – tudtuk meg Pálinkástól. Dukai Regina egyébként a születésnapjára is kapott egy limitált szériás, sorszámozott Cruciani C Fatima karkötőt, amiből 25 darab készült, Magyarországon ebből öt darab van, és ön is megvásárolhatja, ha szeretné, csupán 90 ezer forintot kell kifizetnie érte. Dukai Facebook oldaláról az is kiderül, hogy ez a karkötő azért kerül ennyibe, mert 18 karátos aranygyönyök vannak rajta, bár utóbbi információt Dukai csak egy kommentben osztotta meg rajongóival, mert eredetileg ezt nem akarta kiírni.