1996-ban aratott világsikert Baz Luhrmann ausztrál rendező második filmje, ami az MTV-generáció számára vitte mozivászonra Rómeó és Júlia történetét, Leonardo DiCaprio és Claire Danes főszereplésével. Mostanáig ez volt a legutóbbi filmverzió Shakespeare híres szerelmi tragédiájából, de most elkészült egy még újabb változat. Ennek apropóján megnéztük, mi van most az 1996-os film készítőivel, plusz összeszedtünk még néhány érdekességet a rossz csillagzat alatt született szerelmespár XX.-XXI. századi hollywoodi karrierjével kapcsolatban.

1. Baz Luhrmann rendezőt 1996. előtt nem sokan ismerték, a Rómeó és Júliával azonban világsikert aratott. Aztán jött 2001-ben a Moulin Rouge!, 2008-ban pedig az Ausztrália. És a mozifilmeket csak kb. ötévente rendező Luhrmann pont most állt újra össze egykori Rómeójával, hiszen 2013-as filmjének, A nagy Gatsbynek a főszereplője megintcsak Leonardo DiCaprio volt.

2. Leonardo DiCaprio még nagyobb utat járt be az 1996-os Rómeó + Júlia óta. Miután az a projekt lecsengett, és viszonylagos ismertséget szerzett DiCapriónak, hamarosan érkezett az 1997-es Titanic, és DiCaprio gyakorlatilag Hollywood legnagyobb sztárjává vált. Persze rögtön mindenki szépfiúnak könyvelte el, és a már 38 éves színész még mindig azért küzd, hogy színészként komolyan vegyék. Oscar-díjat például parádés alakításai ellenére sem nyert még, sokak szerint azért, mert még mindig bájgúnárként van elkönyvelve.

3. Míg az 1996-os Rómeó egy év múlva már mindent meghódított, az ő Júliája, Claire Danes kevésbé volt szerencsés Hollywoodban. Mozis próbálkozásai nem igazán hoztak több átütő sikert, de aztán két évvel ezelőtt beindult a Homeland című sorozat Danes főszereplésével, ami egyrészt szűnni nem akaró díjesőt hozott Danesnek, másrészt végre egy kicsit szélesebb ismertséget.

4. Egy érdekesség a Homeland című sorozattal kapcsolatban: ugye a sorozat két főszereplője Claire Danes és Damian Lewis. Míg Danes az 1996-os filmben játszotta Júliát, addig Lewis most a 2013-as Rómeó és Júliában játssza Júlia apját.

5. 1996-ban úgy tűnt, a Rómeó + Júlia még három színész karrierjét be fogja indítani. A Tybaltot játszó John Leguizamo azonban úgy látszik, örökre mellékszereplő fog maradni Hollywoodban, és a Mercutiót alakító Harold Perrineau-nak is ugyanez a sors jutott, azzal a különbséggel, hogy ő sokat szerepelt a Lost című sorozatban, ezért rengetegen megismerték az arcát. Jesse Bradford 1996-ban Baltazár szerepét kapta Luhrmanntól, de hiába jóképű, gyakorlatilag teljesen ismeretlen a mai napig.

6. Kevesen tudják, hogy a Radiohead külön számot írt az 1996-os Rómeó + Júliába. A Radiohead ekkor a világ egyik legnépszerűbb rockzenekarának számított a The Bends című album után, és a Rómeó + Júlia közönsége ízelítőt kapott abból, ami ezután következett. Az ekkor szerzett Exit Music for a Film című szám ugyanis nemcsak a Rómeó + Júliába került bele, hanem a Radiohead következő albumára is rátették, ez volt az OK Computer, amit azóta a világ (egyik) legjobb rockalbumaként szokás emlegetni. A filmben egyébként még egy Radiohead-szám szerepel, ennek a címe Talk Show Host. Az együttes az OK Computer sikerét később már nem tudta fokozni, a frontember, Thom Yorke újabban az Atoms for Peace nevű formációval szerepel.

7. 1996. óta nem volt újabb hollywoodi, hű filmes feldolgozása a Rómeó és Júliának, egészen idénig, most mutatják be ugyanis az olasz Carlo Carlei verzióját, ami brit és amerikai közreműködőkkel készül. Az alkotás beharangozóját fent lehet megtekinteni.

A Rómeó és Júlia történetét érintő filmek 1996. és 2013. között

  1. The Lion King II: Simba's Pride (1998)
  2. Shakespeare in Love (1998)
  3. Solomon & Gaenor (1999)
  4. Romeo Must Die (2000)
  5. Chicken Rice War (2000)
  6. Romiette and Julio (2001)
  7. Bollywood Queen (2002)
  8. Skin (2003)
  9. O Casamento de Romeu e Julieta (2005)
  10. Pizza My Heart (2005)
  11. West Bank Story (2005)
  12. Romeo & Juliet: Sealed with a Kiss (2006)
  13. Romeo × Juliet (2007)
  14. Saints & Sinners (2007)
  15. Gnomeo & Juliet (2011)
  16. Make Your Move 3D (2013)

Forrás: Wikipédia

Amíg az 1996-os verziót azért támadták, mert a történetet áthelyezte a reneszánsz Itáliából észak- és dél-Amerika határvidékének sosemvolt közelmúltjába, pisztolyokkal és autókkal, viszont a Shakespeare által írt szöveget megtartva. Az új Rómeó és Júlia megint Veronában játszódik, de most a szöveg lett modernizálva: a Downton Abbey című sorozat szerzője, Julian Fellowes írta újra a drámát úgy, hogy a régies nyelvezet helyett a modern mozinézők is értsék, ki mit mond.

8. 1996. és 2013. között 16 olyan év volt, amikor nem volt Rómeó és Júlia-film a mozikban. Ezen idő alatt azonban pontosan 16 olyan feldolgozás készült, amik többé-kevésbé ugyanezt a sztorit mondták el, vagy arra támaszkodtak, de Shakespeare-től igen messzire elrugaszkodva. A 16 között ott van például az 1998-as Szerelmes Shakespeare vagy a 2000-ben készült Öld meg Rómeót, de a 2011-es Gnómeó és Júlia mesefilm is. A teljes lista a keretesben olvasható.

9. Az új Rómeó és Júlia két címszereplője egy brit színész és egy amerikai színésznő. Douglas Booth 21 éves és korábban modellkedett is, míg partnernője, Hailee Steinfeld a Coen testvérek A félszemű (True Grit) című filmjéből ismert. Steinfeld egyébként 1996. december 11-én született – ekkor az előző Rómeó + Júlia éppen ment a mozikban.

10. A 2013-as Rómeó és Júlia-hullám azonban nem csak a mozivásznakat érinti: most szeptemberben a Broadwayen is színpadra állították a drámát. Rómeót Orlando Bloom játssza, míg partnernője az afro-amerikai Condola Rashad.