Pénteken ismét megrendezték a Marie Claire Fashion Days zártkörű divatbemutatóját, ahol – akárcsak eddig minden évben – több hazai híresség felvezető modellként szerepelt a magyar tervezők kollekcióit felvonultató eseményen. De kinek áll jobban a kis fekete ruha, Görög Zitának vagy Dobó Katának, vagy Várkonyi Andrea többször híradózhatna fodros estélyiben? Ez a heti trend, megint ön dönt!

Görög Zita - NUBU

A műsorvezetésbe is belekóstoló modellnek nem ez az első ilyen rendezvénye, tavalyelőtt például a USE Unused egyik ruháját viselte. Most viszont egy másik tervezőcsoportot képviselt, akiknek szintén nem újdonság ez az esemény, csak tavaly Keveházi Krisztina, az ismert balerina volt a sztármodelljük. Az idei év egyébként elég sikeresnek mondható a márka szempontjából, hiszen új üzletet nyitottak az Andrássy úton, ráadásul a Gombold újra! „vén róka” kategóriájában is győztek. És hogy mit jelent számukra a stílus? „Egyedinek lenni, és bátran, vagányan kombinálni a sportos és elegáns darabokat. Szeretjük a korszerű és újszerű anyagok textúráit kontrasztba állítani. Nekünk azok a minimalista irányzatok a példamutatók, amelyek azt sugallják, hogy az öltözékek ne nyomják el viselőjük kisugárzását.” Ha meghatották ezek a tervezői gondolatok, akkor szavazzon az ő modelljükre a cikk végén, de persze előbb kattintson a képre és nézze meg nagyobb méretben a sztármodelleket!

Epres Panni - DORA ABODI

A Vogue magazin tehetségkutatóján a döntősök közé jutott tervező tavaszi és nyári kollekcióját idén az egyik legismertebb magyar modell, Epres Panni vezette fel. Korábban többek közt D. Tóth Kriszta és Zimány Linda látta el ezt a feladatot. A hivatalos leírás szerint ezek a kreációk „egy álomszerű utazásról szólnak, amelynek főhőse egy különös világfi, egy napjainkban élő XIV. Lajos. A magányos és excentrikus főhős világa titokzatos és vonzó, különböző pontjain látják felbukkanni a világnak, talán ugyanabban az időpontban. Semmit sem szeret jobban, mint a különös járműveket, a csodálatos ruhákat, a felfedezés örömét, a zenét és a táncot.” Érthető, nem? Ha mégsem, kattintson a Dívány beszámolójára, amiben még több kép látható a geometrikus mintákban bővelkedő kollekcióról.

Borbély Alexandra - THE FOUR

A Katona József Színház társulatának tagjával korábban még nem találkoztunk ezen a kifutón, de mindig van egy első alkalom. A modellkedés persze nem áll annyira távol tőle, egy másik magazinnál például egy héten keresztül mutatta meg ruhatárának kedvenc darabjait. Nem tudjuk, hogy a legújabb hazai tervezőgenerációtól mennyi darab hever szekrényében, itt mindenesetre őket képviselte egy tetőtől-talpig fekete szettben. A designercsoport neve egyébként akkor lett ismertebb, amikor 2011-ben bemutatták Rózsa Sándoros kollekciójukat a Gombold újra! döntőjén.

Dobó Kata - Konsánszky

A színésznő, aki répalé nélkül is nagyon pöpecül tartja magát, szintén egyike volt a sztármodelleknek. Ő azt mutatta be gyakorlatilag mellig leérő fülbevalóban, hogyan is néz ki egy kis fekete ruha Konsánszky Dóra értelmezésében. A tervezőnő egyébként nagy rajongója ennek a színnek, megértjük, hiszen a fekete örök. Persze azért ő sem akarja, hogy egész nyáron ilyen színben járjunk, új kollekciójában azért feltűnik a fehér, a fémes szürke, az elefántcsont és a narancs is. Mint megtudtuk, a tavaszi–nyári kollekciója folytatása a 2013/14-es őszi/téli kollekcióban lefektetett alapoknak, és az alapötlet egy Tokió–Budapest-repülőúton született, miközben a tervezőnő régi kedvence, Joni Mitchell számos lemezét újrahallgatta. Ön is rajong az énekesnőért, sőt, Dobó Katáért is? Akkor tudja, hogy hova kattintson!

Ónodi Eszter - Elysian

A színésznő már gyakorlott modell, hiszen 2010-ben a Je Suis Belle egyik ruhájában már részt vett egy ilyen eseményen. Most az Elysiant képviselte, és együttműködésük nem új keletű, hiszen az ő kreációjukban vette át az Arany Nimfát az Aglaja című filmben nyújtott alakításáért. „Kíváncsi vagyok, milyen lesz az ottani vörös szőnyegen végigmenni. Az esélytelenek nyugalmával megyek ki. Hogy ez a film csúcsa volt-e az eddigi pályámnak? Nem tudom. Ezt majd megírják az életrajzírók” – nyilatkozta nekünk a díjátadó előtt Ónodi Eszter. A színésznő által felvezetett kollekcióról egyébként többek között azt érdemes tudni, hogy Marokkó színei, díszítőművészete, valamint a Casablanca című film ihlette.

Bakos Piroska - ENJEY

A 38 éves televíziós és szóvivő feljelentőink nagy kedvence, így kíváncsian várjuk, hány szavazat érkezik majd rá. És hogy mit kell tudni a kollekcióról, amelyet ő népszerűsített? „Az anyagválasztásra a semleges szövetek, illetve kelmék plasztikus és erős struktúrájú anyagokkal való társítása a jellemző. Ez a kontraszt a színválasztásban is visszaköszön. A neutrális árnyalatokat élénksárgák és zöldek pezsdítik fel. Ez a kettősség a sziluettekben is megjelenik: a szigorúan szabott, hangsúlyosan nőies darabokkal párhuzamosan egy könnyedebb, lágyabb vonal is jelen van, mintegy oldva a mereven geometrikus indíttatást.” Mit jelent a valóságban? Nézze meg a Díványon!

Várkonyi Andrea - Sármán Nóra

Nem tudjuk, hogy a TV2 híradósa milyen melltartót viselt pénteken, de azt tudjuk, hogy Sármán Nóra egyik ruhájában vonult végig a kifutón. Mi már 2010-ben írtunk a fiatal tervezőnőről, aki megnyerte a csatorna Divatkreátor című műsorát, és már akkor is nagy rajongója volt a csipkének. Ez azóta sem változott. Igaz, most már nem a Megasztár versenyzőit öltözteti, hanem mondjuk Orbán Viktor lányának, Ráhelnek tervez esküvői ruhát. De vissza a péntek estéhez. „A kiválasztásnál a legfontosabb szempont az volt, hogy teljesen új Várkonyi Andit láthassanak a nézők, mint akit eddig megszoktak. Nem akartam szűk, visszafogott koktélruhát, sem zakót ceruzaszoknyával” – nyilatkozta Várkonyi Andrea az esemény előtti napokban. „Készítettem már Andinak ruhát, de csak elküldtem neki a méretei alapján, most viszont személyesen is találkoztunk, így még könnyebb volt a ruhaválasztás. Első pillantásra nekem is azonnal a jól megszokott kép ugrott be róla, ez alapján kezdtük el a tervezést, ám amikor részletezte az elképzeléseit, nagyon megörültem, hogy lehet kicsit rosszalkodni. Andi abszolút modellméret, minden 34-es ruha tökéletesen állt rajta, és még az átlátszótól sem riadt vissza” – tette hozzá Sármán Nóra. Tegyük hozzá, a végeredmény mégis kicsit visszafogottra sikerült.

Váczi Eszter - ARTISTA

Az Artistával rendre találkozunk a magazin éves divatbemutatóján, és Váczi Eszter vezethette fel a kollekciójukat. Az énekesnő, aki idén februárban szülte meg első gyermekét, ugyan egy fekete ruhát visel, de nyugalom, a tavaszi és nyári darabok között vannak ennél színesebbek is, akárcsak Konsánszky Dóránál. „A szezon trendjei közül a geometrikus formák és minták világát szeretjük a legjobban, emellett az art deco rendszeresen visszatérő hangulatából is merítettünk. Azonban számunkra sosem cél teljesen belesimulni egy adott trendbe, izgalmasabb a saját benyomásainkat használva megfogalmazni a kollekcióinkat" – biztosítanak a hivatalos ismertetőben arról, hogy nagy valószínűséggel nem jön velünk szembe az utcán a ruhadarab, amit náluk vásárolunk.

Görbicz Anita - Tomcsányi Dóra

A modellek, színésznők, televíziósok és énekesnők mellett a magyar sportélet is képviseltette magát, mégpedig az ismert kézilabdással, Görbicz Anitával. Ő a Gombold újra! egyik különdíjasának kreációját mutatta be. Ráadásul az egyik nagy kedvencünket, amely a Panel névre keresztelt kapszulakollekció folytatása. Bizony, Tomcsányi Dóra a 2014-es tavaszi–nyári szezonra az 1970-es, 1980-as évek lakótelepi hangulatából merített inspirációt. Nem, nem kell félni a pörköltszaftos atléták, a virágos otthonkák feltámadásától.  „Akvarellel festett szobanövények jelennek meg digitálisan printelt hernyóselymen, finom neonszálakkal szőtt jacquard-anyagok és a tervezőtől már megszokott friss, élénk színpárosítások. A bőrkiegészítők között helyet kaptak az autóstáskák és bevásárlószatyrok is, amelyek elengedhetetlen elemei a modern „lakótelepi” hangulatnak” – olvasható az ismertetőben.

Lakatos Márk - Benus Dani

A rendezvényen egyetlen férfiaknak szánt kollekciót mutattak csak be, mégpedig Benus Daniét, aki cipőivel lett ismert, de pár éve úgy döntött, új terepen is kipróbálja magát. „Eleinte ez csak arról szólt, hogy nem nagyon találtam magamnak ruhákat, más tervezők stílusát túl feltűnőnek találtam. Így viszont nyugodtan kiélhettem a fantáziámat. Aztán jöttek pozitív visszajelzések, hogy tetszik a kabát vagy a zakó, amit viselek, és szeretnének belőle. Több emberrel beszélgettünk erről, szakértőkkel is, és arra jutottunk, hogy érdemes lenne legalább egy kisebb kollekciót csinálni, mert egyre nő az igény Magyarországon is arra, hogy a férfiak jól öltözködjenek" - indokolta döntését a tervező, akit tavaly Juronics Tamás népszerűsített, idén viszont Lakatos Márkra esett a választás. „Úgy is mondhatnám, hogy akasztják a hóhért” - kommentálta szerepét a stylist a bemutató előtti napokban.

Szavazzon, jó lesz!

Kinek áll jól a hazai divat?

Cikkünk végére értünk, és most nincs más hátra, mint a szavazás arról, hogy 2013-ban melyik magyar híresség képviselte a legjobban a honi tervezőket, kinek sikerült a legjobban kedvet csinálni ahhoz, hogy kicsit jobban érdeklődjünk a magyar divat iránt, kinek állt a legjobban az, amit a hazai deisgnerek megálmodtak. Tudjuk, Epres Panni és Görög Zita előnyben van, hiszen hivatásos modellek, de ez ne tántorítson el senkit attól, hogy rájuk voksoljon, ha éppen őket találta szimpatikusnak. Vagy jobban szeretné, ha Borbély Alexandra vagy Görbicz Anita többet szerepelne a kifutón? Hajrá, kattintson az ő nevük mellé!