10 híres magyar, aki ’56-ban ment külföldre

2013.10.23. 08:08
Az 1956-os évforduló kapcsán itt a Velveten azon hírességekre emlékezünk ezzel a cikkel, akik a forradalom évében távoztak Magyarországról minimum jópár évtizedre, sok esetben pedig örökre. A gazdasági világválság és a második világháború elől is sokan menekültek külföldre itthonról, de a XX. század talán legnagyobb magyar kivándorlási hulláma ’56-ban volt, amikor a forradalom alatt néhány napig át lehetett menni Ausztriába, amíg a határt újra le nem zárták. A távozók között rengeteg tehetséges ember volt, néhányuk már akkor is híres volt, mások később váltak azzá, de a kommunizmus hátralevő évtizedeiben egyikük sem jöhetett többet Magyarországra, hiszen börtönbüntetés várt volna rájuk disszidálásért. Vannak közöttük, akik még ma is élnek – az ő számukra bizonyára különleges jelentőséggel bír ez a nap. A válogatás természetesen nem teljes, de próbáltuk a világban legismertebb 10 nevet összeszedni.

1. Puskás Ferenc – Az ötvenes években a sportvilág egyik legnagyobb szenzációja a magyar Aranycsapat volt, élén Puskás Ferenccel. Az 1956-os forradalom kitörésekor Puskás a Honvéd játékosaként éppen Spanyolországban vendégszerepelt. Kiküldetésük egy decemberi, brüsszeli visszavágóig tartott, de a forradalom leverésére tekintettel Puskás és a csapat több tagja úgy döntött, nem tér vissza Magyarországra, hanem elmegy egy dél-amerikai turnéra is. Voltak a csapatból, akik ezek után hazatértek (például Grosics Gyula), Puskás azonban Bécsben maradt, ezzel elkövetve a köznyelvben disszidálásként emlegetett bűncselekményt. A Magyar Labdarúgószövetség ezt úgy torolta meg, hogy kijárta a FIFA-nál, hogy Puskást és társait másfél évre eltiltsák a játéktól. Puskás ezután kilenc évig a Real Madridban játszott, majd edzősködött. 1981-ben látogathatott először haza, 1991-ben költözött végleg vissza Magyarországra, 2006-ban halt meg.

2. Faludy György – A Pokolbéli víg napjaim szerzője már a második világháború éveit is emigrációban töltötte, de 1946-ban hazatért. Az ekkor költőként ismert Faludy György ekkor tíz évet töltött itthon, ebből hármat a recski munkatáborban fogolyként. Nem csoda, hogy 1956-ban, az első lehetőségkor megint elhagyta az országot, és az elsők között írta meg a kommunista diktatúra borzalmait. Ő 1988-ban jött haza először, egy évvel később haza is költözött, majd életét celebként fejezte be fiatal felesége oldalán. 2006-ban halt meg.

3. Andy Vajna – A ma is élő ’56-os magyar hírességek közül a leghíresebb talán Andrew G. Vajna, aki nemrégiben tartott esküvője révén szerepelt most a legtöbbet a hírekben. A hollywoodi filmproducer, akinek olyan filmek kapcsolódnak a nevéhez, mint a Rambo, a Terminátor 2, az Evita vagy A miniszter félrelép, a forradalom kitörésekor még csak 12 éves volt. Családjával együtt menekült el az országból, az USA-ban telepedtek le, innen indult ki Vajna produceri karrierje.

4. Zádor Ervin – Puskás Ferencékhez hasonlóan az ’56-os forradalom napjait követően külföldön volt a magyar vízilabda-válogatott is. December 6-án került sor a legendás Melbourne-i vérfürdőre, azaz a Szovjetunió és Magyarország közötti olimpiai meccsre, amelyen Zádor Ervint egy szovjet játékos úgy megütött a víz alatt, hogy Zádor bőre felrepedt a szeménél. A meccs mégis Magyarország győzelmével végződött, azonban a csapat néhány tagja úgy döntött, köztük Zádor is, a forradalom leverésére tekintettel nem tér haza Magyarországra. Később az USA-ban telepedett le, 43 év után, 1999-ben látogatott először haza. Tavaly tavasszal halt meg.

5-6. Kovács László és Zsigmond Vilmos – Az 1956-os forradalom eseményeit két fiatal magyar diák fotózta és filmezte, Kovács László és Zsigmond Vilmos. A forradalom leverésekor természetesen menekülniük kellett, a forgatott anyagot is magukkal vitték Ausztriába, és az később bejárta a nyugati sajtót. A két fiatal magyar filmesre világsiker várt az USA-ban. Kovács László olyan filmek operatőrje volt, mint a Szelíd motorosok vagy később a Szellemirtók, míg Zsigmond Vilmos nevéhez olyan filmcímek fűződnek, mint A szarvasvadász vagy Az eastwicki boszorkányok, illetve az utóbbi évekből a Fekete Dália. Zsigmond Vilmos 83 éves, Kovács László 2007-ben elhunyt.

7. Kristóf Ágota – Az egyik legismertebb ’56-os magyar emigránsnő Kristóf Ágota írónő. Ő a forradalom idején ünnepelte 21. születésnapját, kislánya néhány hónapos volt ekkor – férjével Svájcba emigráltak. Gyárban kezdett el dolgozni, és írói karrierje lassan indult be, hiszen magyar nyelven írt műveinek kiadásáról szó sem lehetett. Első francia nyelvű regénye csak 1986-ban jelent meg, és innentől kezdve több kötete és drámája is sikert aratott, de egyiket sem anyanyelvén írta. Tavalyelőtt Kossuth-díjat kapott, abban az évben halt meg.

8. Ferrari Violetta– A hódmezővásárhelyi születésű Ferrari Violetta itthon ismert színésznő volt a forradalom előtt, az ’50-es években rengeteg szerepet kapott filmekben, szerepelt a Civil a pályánban és a 2x2 néha 5-ben is. 1955-ben Jászai Mari-díjat kapott és egészen a forradalomig a Nemzeti Színház tagja volt. Amikor lehetett, mégis kimenekült nyugatra, ahol biztosra vette, hogy színészi karrierjének befellegzett. Nyugat-Németországban azonban akcentusa ellenére mégis újra tudta kezdeni, így ott is megismerték a nevét és tehetségét. A rendszerváltás után többször hazalátogatott, aztán haza is költözött, de már 83 éves, szerepeket nem vállal.

ferrari violetta

9. Szipál Márton – Az ’56-os magyarok közül nem csak Andy Vajna és a fenti két operatőr jutott el Hollywoodba, hanem egy fotós is, Szipál Márton. A forradalom idején, 32 évesen már sikeres fotográfus volt itthon, és Amerikában kint még nagyobb sikerrel folytatta. Olyan sztárokat fotózott, mint Leslie Nielsen, Priscilla Presley, vagy akit a legjobban irigylünk, Charlene Tilton, azaz Lucy a Dallasból. 1997-ben tért vissza Magyarországra, fotóit website-ján lehet megnézni, klikkeljen ide!

10. Oláh György – És még egy híresség, aki persze semmilyen szempontból sem nevezhető celebnek, Oláh György kémikus nevét ugyanis egy Nobel-díj révén ismerte meg a világ. Az ’50-es években már hazai munkásságára is felfigyeltek, ’56-ban azonban családjával együtt nyugatra költözött, először Londonba, majd Kanadában, azután pedig az USA-ban élt. Aki tudja, mik azok a karbokationok, azok azt is tudják, miért kapta meg Oláh György 1994-ben a kémiai Nobel-díjat. Oláh György idén töltötte be 86. életévét.