Akinek még sose volt váll alá érő haja, az el sem tudja képzelni, mennyivel komplikáltabb az élet, ha az ember nem nyiratkozik. Senkit sem szeretnénk semmiről le-, vagy semmire rábeszélni, egyszerűen csak összeszedtük, mikor kényelmetlenség a hosszú haj, és mikor vannak előnyben azok, akik nem engedik szabadjára a tincseiket. Sokan pont ezen okok miatt vágatnak, mások azonban nem értenek velük egyet, és azt mondják, a hosszú haj van olyan szép, hogy ezt a pár dolgot simán ki lehet bírni miatta. Körbekérdeztük a szerkesztőségünk környékén található hosszú hajú lányokat, hogy mikor bosszankodnak a hajuk miatt, és alább pontokba szedve összefoglaltuk a válaszokat. Most akkor jobb a rövid haj? Eszünk ágában sincs igazságot tenni, fogják fel ezt a cikket egyszerűen egy képeslapnak, amit az élet hosszú hajú oldalán állók küldenek a többieknek.

1. Hányás – Hogy az egyik legextrémebb élethelyzettel kezdjük, borzalmas dolog, ha az embert akkor győzi le a hányinger, amikor hosszú haja nincs összefogva. Hányáskor az ember előregörnyed, már csak azért is, hogy ne saját magára okádjon, és ha pont nincs összefogva, az előrehajláskor a haj is előreesik, és gyönyörűen tele tud menni hányással. Alkoholt rosszul bíró, hosszú hajú lányoknál buliban, fesztiválon mindig legyen gumi. Mármint hajgumi. (Meg persze óvszer is, de most nem ez a téma.)

2. Alvás – És egy extrém élethelyzet után jöjjön az a tevékenység, amivel életünk egyharmadát töltjük: az alvás. Van olyan, aki fonott copffal vagy fejtetőre gombolyított konttyal védekezik a ráfekvés ellen, azaz az ellen, hogy az ember simán rá tud úgy feküdni a saját hajára, hogy ezek után ha álmában meg akarja mozdítani a fejét, olyan fájdalomra ébred, mintha a haját tépnék. Aki nem egyedül, hanem szerelmével összebújva alszik, az különösen vigyázzon, mert így az is előfordulhat, hogy a másik fekszik rá az ember hajára, ami a megskalpoláshoz hasonlítható élményt tud okozni az éjszaka közepén. Egyik kolléganőnk így fogalmazta ezt meg: „igen, a másik ráfekvése a legjobb, mert nem is érted félálomban, mi történik, de mégse ébresztheted fel, hogy helló, menj már arrébb.” De persze az ember díványokon, pamlagokon, fotelokban hátradőlve is ránehezedhet saját hajára, ezzel fájdalmassá téve vagy megakadályozva minden további fejmozgatást. Ha ön azt hiszi, hogy egy sima lófarok vagy konty erre megoldás, akkor ajánljuk figyelmébe az alábbi tízes pontot.

3. Szex – Amint az a fentiekből már sejthető, hosszú, össze nem fogott hajjal főleg az előrehajlás és a fekvés problematikus. Van bőven mind a kettőből szex közben is, különösen bizonyos pózoknál tud nagyon útban lenni egy hajzuhatag, ha az a másik arcába omlik alá, vagy valakinek a szájába lóg, illetve a teste alá szorul. Férfi pornószínészek csodálatra méltó rutinnal tudják bizonyos pózokhoz és kameraállásokhoz fél kézzel összefogni partnernőik haját.

4. Evés-ivás – Evés közben is egy kicsit előre kell hajolni, amikor az ember a szájához emeli a kanalat vagy villát, és már ez a művelet is simán gondot okozhat annak, akinek olyan hosszú a haja, hogy az előrehajláskor az arca elé vagy éppen egyenesen az ételbe lóg. És nem, igazán tekintélyes hossz esetén sem szokott mindig saját súlyától fogva a váll/fül mögött maradni az egész, egy-egy tincs folyton előrebukik és persze pont oda megy, ahova nem kéne. Sokkal egyszerűbb rövid vagy összefogott hajjal enni, és akkor vegyük még ide a csapokat és ivókutakat is, amik szintén nem a hosszú hajú hölgyek itatását szolgálják.

5. Szél – Ha valakinek hosszú a haja és nincs összefogva, akkor már egy nagyobb szél is borzasztó idegesítő tud lenni. Az ember vagy folyamatosan a széllel szemben tartja az arcát, vagy folyton a szemébe és a szájába megy a saját haja. Ez utóbbi különösen problematikus tud lenni, mert a haj már egy kis nedvességtől is tapad, de mondjuk szájfénybe vagy Labellóba meg garantáltan menthetetlenül beleragad. Ami nem túl guszta. Pocahontasnak a rajzfilmben gyönyörű a szélben lobogó haja, de az életben ugyanez sajna nem így néz ki.

6. Frizuracsinálás, piperészkedés – Elvileg a hosszú haj előnye, hogy jól variálható és rengeteg frizurát lehet belőle csinálni. „Aha, ha van ráérő másfél órád” – teszi ehhez hozzá valaki, aki tapasztalatból tudja, miről beszél. A frizurának nemcsak az elkészítése időigényes, kell hozzá egy csomó hajhab, hajlakk, stb. is, amiknek a használata után legkésőbb 24 órán belül muszáj hajat mosni, ezért aki minden nap hajlakkot használ, az valószínűleg minden nap hajat is mos. És nyilván a hajmosás-hajszárítás is jóval tovább tart, ha az embernek hosszú a haja. Ha az embernek pont nem kell hajat mosnia, muszáj a fejtetejére tornyoznia a haját fürdéshez, különben óhatatlanul vizes lesz, és utána szárítgathatja hosszadalmasan. 

Arról nem is beszélve, hogy az egyenes hajat egyáltalán nem olyan könnyű bodorítani az életben, mint a reklámokban: „hiába akarnék változtatni rajta – hullámok meg ilyenek – nehéz a hajam és kilógja magát, 15 perc után újra szögegyenes.” Szóval a változatos frizuráért hajat növeszteni csak időmilliomosoknak érdemes, és ha már a millióknál tartunk, ne feledkezzünk el arról sem, hogy sok és hosszú hajat befesteni is drágább, mert a fodrász többet kér, dobozos festékből meg egy doboz nem elég.

Önnek hosszú (váll alá érő) a haja?

De ez még mindig nem minden, valaki más a következőt figyelte meg saját, jelenleg hosszú hajával kapcsolatban: „reggel a rövid haj valahogy sokkal normálisabban néz ki, mint a hosszú. Az én hajam konkrétan olyan, mintha hínár ragadt volna a fejemre, és olyan vagyok, mint egy csöves. A nap első dolga nehogy a fésülködés legyen már – pedig de.” És ha már ez a pont ilyen marha hosszú lett, suvasszuk még ide azt is, hogy a hosszú hajat minden sminkeléshez és arcmosáshoz össze kell fogni. Ugye milyen jó érzés nyáron mondjuk városnézés közben a hőségben egy kútnál hideg vízzel arcot mosni? És ugye milyen rossz érzés, ha az embernek ilyen helyzetben nincs összefogva a haja, ezért hiába szeretne felfrissülni, meg a verejtéket lemosni a homlokáról, csak a haját tudja összepancsolni, az arcára viszont alig megy valami?

7. Sport – Vannak hosszú hajú sportolónők a profi sportban is, de nem véletlen, hogy azért nem ez a jellemző. Össze nem fogott hajjal a sportok többsége egyenesen lehetetlen, de még az ide-oda himbálózó lófarok is idegesítő tud lenni mondjuk futás közben. Aki rendszeresen jár úszni, az meg valószínűleg nem bírja sokáig a hosszú hajjal járó fürdősapkázást-hajszárítgatást.

8. Öltözködés – A sapka egy olyan ruhadarab, ami gyakorlatilag minden megcsinált frizurába beleszól, ezért télen azoknak sem könnyű, akiknek ugyan rövid a hajuk (mondjuk mert férfiak) és például zselézik. Sima hosszú hajra ehhez képest egészen könnyű sapkát venni, kár, hogy az előbbi pontokból az következik, hogy a hosszú haj főleg kiengedve borzasztó zavaró tud lenni, ezért érdemes összefogni. A copfok jó része viszont már nem sapkakompatibilis, a mindenféle kontyokról pedig ne is beszéljünk. Ezen kívül pólót és pulóvert is jóval körülményesebb fel-le venni, ha az embernek hosszú a haja és az egész frizuráját is át kell küldenie valahogy a szűk nyakkivágáson.

9. Takarítás – Most nem arra gondolunk, hogy hosszú hajjal nehezebb takarítani, hanem arra, hogy akinek hosszú a haja, az több takarítanivalót csinál. Egy lakásban az ott lakók folyamatosan hulló haját ugye folyamatosan takarítani kell, és minél hosszabb a lakók haja, nyilván annál hosszabb hajszálakat kell összesöpörni, összeszedegetni, összemágikushengerezgetni a sarkokból, felületekről, ruhákról, illetve – és ez a leggusztustalanabb – kihalászni a mosdókagyló, zuhany vagy kád lefolyójából.

Még egy értelmetlen szavazás – válasszon!

10. Ülésben ülés – Eddig úgy tűnhetett, hogy a legtöbb kényelmetlenséget a kibontott hosszú haj okozza, egy copf vagy konty azonban megoldás szinte mindenre. Sajnos azonban az összefogott haj is nagyon tud rossz helyen lenni: a lófarok és a konty például iszonyatosan kényelmetlen, ha az ember olyan ülésben ül, ahol a tarkója mögött azonnal ott a fejtámla. Ilyen ülésekkel gyakran találkozhatunk például autóban, de akár repülőgépen vagy moziban is.

11. Macskatartás – Akinek egyszerre van hosszú haja és macskája, az ilyenekről számol be: „ha lelóg a hajam a kanapéról, azzal játszik a macska, éjszakánként néha rágcsálja is.

12. Felnövés – És még egy vallomás a végére egy olyan lánytól, akinek mindig is hosszú haja volt: „ja, és gyerekkoromban állandóan mindenki nyúlkálni akarat a hajamhoz: hadd fonjam be, stb. Fonjad a nénikédet.” De egyéb meg nem erősített forrásokból is azt hallottuk, hogy az óvodában-iskolában tényleg eggyel könnyebb dolga van egy olyan gyereknek, akinek nincs húzhatóan hosszú haja.

Hozzászólna?

Kövessen minket a Facebookon, ahol lehet kommentelni!