Ez a cikk a 2013-ban feloszlott együttesek listáját tartalmazza, de persze nincs benne az összes 2013-ban megszűnt zenekar, csak azok, amelyekről feltételezzük, hogy olvasóink hallottak róluk, amíg még léteznek. Például az Underoath is idén szűnt meg 16 év után, de ha ön még nem hallott róluk, akkor valószínűleg most már kicsit késő elkezdeni megismerkedni velük. A magyarokkal kezdjük és a külföldiekkel folytatjuk.

1. Első Emelet

Itthon az évvége legaktuálisabb feloszlása az Első Emeleté, hiszen a ’80-as évek legendás popzenekarának 30 éves történetét zárja le a december 28-i búcsúkoncert. Kiki ezt nyilatkozta nyáron, amikor bejelentették, hogy az Első Emeletnek annyi: „ sokkal jobb érzelmesen búcsút venni, és erre örökké emlékezni, mint lassan eltűnni a színen”. Ez azért érdekes meglátás részéről, mert nehéz az utóbbi húsz évből friss Első Emelet-számokat mondani, úgyhogy a kezdeti sikerek után már így is kábé két évtized szólt a színről lassan eltűnésről. Mindegy, folytatódnak legalább az együttes szövegírójának, Geszti Péternek a sikerei, aki a búcsúkoncertre vendégként kapott meghívást.

2. Republic/Republic 67

A Republic feloszlása Cipő tavasszal bekövetkezett, tragikus halála után egy viszonylag komplikált és bizonyára sokaknak nagyon fájdalmas folyamat. Elsőre úgy nézett ki, hogy az énekes zenésztársai Republic 67 név alatt fogják folytatni, Sipos F. Tamással együtt, de ez két fontos személy szerint nincs így rendben. Egyrészt Cipő édesanyja fejezte ki abbéli meggyőződését, hogy a fia annyira fontos személy volt a zenekarban, hogy nélküle nem lehet Republic. Másrészt Tóth Zoltán, a zenekar egykori gitárosa először kilépett az együttesből, aztán nyáron be is jelentette, hogy megszünteti az együttest, amiből kilépett. De lehet, hogy akkor most mégiscsak a Republic 67 szűnt meg, és nem a Republic, mert a József Attila színházában Hattyúdal címmel Verebes István rendezésében „a Republic zenekar közreműködésével” mutattak be december 21-én egy zenés komédiát. Az egyetlen biztosnak látszó dolog az, hogy az a Republic, amit mindenki megismert és megszeretett évtizedekkel ezelőtt, már nem lesz többé.

Sugababes

A Sugababes a világ legfurább történetű zenekara. Három tagból álló lánybandáról van szó, de az a három csaj, aki 1998-ban megalapította az együttest, egymás után távozott a Sugababesből, a harmadik 2009-ben. Innentől kezdve a Sugababes három teljesen más nőből állt, mint akik eredetileg alapították a bandát. Ez még nem volt a vég, mert próbálkoztak így is 2011-ig, de már nem sok sikerrel. Idén először azt nyilatkozták, hogy új lemezen dolgoznak, de szeptemberben az egyik béb megerősítette, hogy igazából feloszlott az együttes. A slusszpoén az, hogy közben az eredeti három tag újra összeállt, de Mutya Kiesha Siobhán név alatt kiadott első slágerük nem hozta meg a várt sikert. Talán majd az új album jövőre. 

Jonas Brothers

Ön valószínűleg sosem volt célközönsége a Jonas Brothers nevű együttesnek, de ettől még a rajongókon kívül nagyon sokan ismerték a három jóképű fivérből álló zenekart. A Disney karolta fel őket, csinált belőlük sztárt és futtatta őket évekig. Ezzel rájuk osztódott egy bizonyos szerep, ami egyébként sem volt teljesen az övék, de az évek során még ki is nőttek belőle, de a Disney-nél ilyesminek csak a színfalak mögött volt helye, így a három srác szólókarriereket kezdett, kigyúrta magát és végre idén kimondták, hogy feloszlanak. Vigyázat, lehet, hogy hamarosan rocksztárként térnek vissza! FYI: Miley Cyrus is a Disney-nél kezdte.

Lostprophets

A Lostprophetsről a pedofília-ügyig nem hallottak túl sokan, de onnantól kezdve az évvége egyik legnagyobb botránya lett. Miután az együttes énekese nevetve ismerte be gyomorforgató tetteit, a többi tag kimondta, hogy természetesen az együttes is megszűnt.

Girls Aloud

Az ezredforduló utáni időszak Spice Girlse a Girls Aloud volt. Kevésbé voltak irritálóak, viszont jobban néztek ki és több volt a jó számuk, érthetetlen, hogy Nagy-Britannián kívül miért voltak csak mérsékelten sikeresek a mögöttük dolgozó zeneszerzői csapat zsenialitása ellenére. Azért az öt tagból egy, Cheryl Cole nagyjából elérte, hogy a világon mindenhol sztárnak számítson, sok sikert kívánunk neki a jövőre. A Girls Aloudot egyébként egy tehetségkutatóban rakták össze 2002-ben, idén egy turnéval búcsúztak el a közönségtől.

My Chemical Romance

Ha véletlenül emlékszik még valaki az emo-korszakra, azt megnyugtathatjuk, hogy az emónak idén végképp befellegzett. Az emósok egyik kedvenc zenekara volt ugyanis a My Chemical Romance, annak ellenére, hogy maga az együttes folyton hangoztatta, hogy ők nem is emósok. Mindenesetre 12 évig zenéltek együtt, de idén márciusban bedobták a törölközőt. Nem magyarázták meg, hogy miért, csak feloszlottak.

Swedish House Mafia

Svéd DJ-k már 2005-től kezdve kezdtek együtt dolgozni a Swedish House Mafia név alatt, meglepő, hogy amikor sok év után tényleg világsztárok lesznek, hirtelen feloszlanak. Tavaly bizonyára ön is hallotta Don’t You Worry Child című slágerüket, ami még Amerikában is top 10 sláger lett, pedig arrafelé kevésbé vevő a nép a fülbemászó, svéd, elektronikus zenére. Hát ők is idén döntöttek úgy a világsiker ellenére (vagy pont amiatt), hogy külön-külön folytatják tovább. Mellesleg itthon is történt valami hasonló: a Náksi & Brunner DJ-páros is bejelentette, hogy december 29-i közös bulijuk lesz az utolsó közös bulijuk.