Megvolt az év legfontosabb celebeseménye, az Oscar-gála. Ennél feljebb nincs, ha ön akkora sztár, hogy ide meghívják, akkor önnek itt kell a legjobban kinéznie egész évben. Ehhez képest volt, aki rövidgatyóban ment el, más sapeszban, plusz volt egy-két kifejezetten visszataszító vagy nevetséges estélyifazon. Persze ezeket a sztárokat nem stílusérzékük miatt szeretjük – a tény, hogy most melléfogtak a ruhával, semmit nem von le érdemeikből. De azért most nézzük meg őket.

Előrebocsátjuk, hogy mint mindig, a legrosszabbul öltözöttek listája ezúttal sem mindössze a szerző egyéni ízlését tükrözi. Egy ilyen esemény után mindig rengeteg divatkritikus ír össze listát arról, hogy kik voltak szerintük a legrosszabbul öltözöttek, mi pedig ezeknek a véleményeknek az eredőjét próbáljuk megmutatni a lehető legjobb (=legrosszabb) fotókkal. Például szegény Penélope Cruz gyakorlatilag az összes negatív listát vezette ezzel a ruhával, mert a spanyol színésznő a fekete masnis öv nélkül tényleg úgy nézett volna ki, mintha rászakadt volna a függöny, vagy mintha egy tógapartira indult volna. Ha Cruz az Oscar-gála másnapján megnézi, hogy milyen kritikákat kapott, akkor valószínűleg most egy ideig nem választ majd a Giambattista Valli Haute Couture kollekcióból. Mellesleg Jada Pinkett Smith egy hasonló ruhában volt, és ő sem aratott különösebb sikert, ráadásul róla hátul úgy lógott a drapéria, mint a szuperhősök nyakából a köpönyeg.

Két igazi ikont azért kritizáltak, mert elég semmilyen ruhát vettek fel. Whoopi Goldberg mintha meg se próbált volna kirittyenteni, szegény Liza Minnelli meg szaloncukornak öltözve tette tiszteletét, ráadásul a betegségétől, majd a plasztikától eléggé eltorzult arccal. Velük ellentétben a francia Julie Delpy egy gyönyörű Jenny Packham-ruhát vett fel, egy igazi, dívákhoz illő, szuperelegáns estélyit. Mégis túlnyomórészt csak kritikákat kapott ez a dressz, valószínűleg azért, mert valahogy Deply melle, dereka és csípője is eltűnik ebben a szerencsétlen fazonban. A színésznő még csak 44 éves, de azt is megjegyezték vele kapcsolatban, hogy ebben a ruhában többnek néz ki.

Anne Hathawayen valahogy minden kicsit bénán áll, nem lelkesedtek sokan azért a kivasalt diszkógömbbel díszített Gucci-ruháért sem, amit ő vett fel az Oscar-gálára. Anna Kendrick egyetlen J Mendel-ruhába próbálta összezsúfolni az éppen aktuális összes trendet (átlátszó, fekete, felsliccelt és aszimmetrikus is egyszerre), de a többségnek ez már túl sok volt. Fehérben volt viszont a Marchesa divatcég alapítója, Georgina Chapman, aki egy tollas ruhában úgy nézett ki, mint egy félig megkopasztott szárnyas. És ha már a divatnál tartunk, nem tudtuk kihagyni Karolina Kurkovát sem, aki annyiban kakukktojás, hogy magán a gálán nem volt ott, hanem Elton John bulijából figyelte az eseményeket melltartóban és shortban, de közben csipkefüggönybe bugyolálva.

De nem lenne fair, ha a férfiak háza táján nem néztünk volna szét. Ott volt az Oscaron a teljes U2 együttes, feleségeikkel. A hölgyek még csak-csak megugrották a színvonalat, bár a gitáros The Edge nejének salátaszerűen zöld zsabója láttán nem tudtunk nem elmosolyodni. Ami igazán büntet, az viszont az, hogy Bono továbbra sem tud megszabadulni fájdalmasan kínos fazonú, sötétített nagyszemüvegeitől, The Edge pedig évtizedek elmúltával is a divat csimborasszójának tartja ezt a tragikus sapeszt. Még szerencséje, hogy ott volt Johnny Weir, az öltözködés terén kihívásokkal küszködő műkorcsolyázó, hogy tisztafehér hercegjelmezével és csillogó topánjával elvonja a figyelmet a U2-ról, bár a legnagyobb felhördülést nem is ő váltotta ki, hanem Pharrell Williams. Akik egy újabb gigakalapot vártak tőle, azoknak csalódniuk kellett, ehelyett Williams rövidgatyóban vonult a vörös szőnyegen. Nem értjük, a felesége állítólag modell és designer, miért nem szólt neki?