Mindenkinek megvan a saját kedvenc piája ugyanúgy, ahogy a saját bevált receptje a könyörtelen másnapra. Szerkesztőségünkön belül is nagyok a különbségek, a tejfölös kiflitől a brokkolis tésztáig terjednek a túlélési ételek. A világon pedig még nagyobb a változatosság, bár az Új-Zélandtól Skóciáig megfigyelhető, hogy legyen laktató és kicsit csípős a kaja, és már meg is gyógyult a gyomor.

Van az úgy, hogy az ember felébred egy irgalmatlan buli másnapján, és hasadna szét a feje, repedezik a világ burka és omlik össze a valóság. Ilyenkor másra sem vágyunk, csak egy artézi medencényi vízre, amit megihatunk és valami jó laktató kajára, ami felszívja az alkoholt. Ha külföldön vagyunk, akkor nehéz megtalálni a hagyományos undorító pesti büfékajákat (gyros, pizzaszelet etc.) így a Lonely Planet cikke alapján összeszedtük, mit kínál a rókázás széli gyomornak a nemzetközi konyha.

Nemhiába legendás az angol-magyar barátság, az ételeik is ott vannak a szeren. A patent angol konyha csúcsa az angol reggeli olyasmikkel, mint: sült bab, sausage (a tipikus angol kolbász), tükörtojás, pirítós, sült zöldség és gomba, na meg bacon minden mennyiségben. Egy kis kecsapot rárittyent az ember, és kész az az étel, amitől fél napig mozdulni sem tudunk, és rosszabbul leszünk tőle, mint a másnaposságtól. Az már más kérdés, hogy ezt ki készíti el az embernek, és hogyan.

A skótok brutálisan nyomják ezt is: a báránybelsőségekből mixelt haggist és a saját véres hurkájukat (black pudding) tolják, ezt krumplilángossal toldják meg, és végül leöblítik némi Irn-Bruval (a saját nemzeti fantájuk). Ebből kevés támogatható dolog van, de legalább ezek sok helyen kapható kaják. Németországból, ahonnan a katzenjammer (macskajaj) szó is ered, a Katerfrühstücköt (kandúrreggelit) tudjuk kiemelni. Ebben lehet marinírozott hering, uborka és hagyma is.

Az olaszok amellett, hogy rengeteg kávét isznak, speciális ételekkel kezelik magukat. Szicíliában az igazán kemény ember megeszi a bika szárított péniszét is, hogy jobban legyen. Az elkészítést nem szeretnénk részletezni. Eközben a szintén déli törökök a pacalnál horgonyoztak le, ami a Balkánon is népszerű másnapűző (ami mellé régiótól és ízléstől függően ecet, paprika, hagyma, fokhagyma, tej, szalonna, tojás vagy citrom is dukál).

Ázsia a brutálisra esküszik: a thai pad ki mao nevű tésztaféléjében tofu, szójaszósz, fokhagyma, zöldségek és krumpli vegyül, na meg persze egy rakat chili. Korea a Haejangguk levesre esküszik, ami disznóhúsból, káposztából, tojásból, babcsírából, retekből és sűrített ökörvérből készül. A déli féltekén, Új-Zélandon fura kombót fogyasztanak: vagdaltas-sajtos pitét, ami mellé enyhén sózott (!) csokis tejet iszogatnak. Afrikában a szenegáli yassát kell kiemelni, ami egy fűszeres-hagymás, rizságyon felszolgált csirkeétel.

Ha Amerikába megyünk, Mexikóban vuelve á la vidát kérjünk, ami azt jelenti, hogy visszatérnénk az életbe. A jó tengeri kajában van garnéla, tintahal, kagyló, osztriga, némi citrom és paradicsom, aprított zöldség és chili (eddig ez tűnik a legvállalhatóbbnak). A braziloknál a bahiai konyha segíthet, ami némi főtt halat kínál, amit kókusztejjel, hagymával, fokhagymával, korianderrel és pálmaolajjal főznek össze. A szomszédos Bolíviában levanta muertos (a holtak feltámasztása) az étel neve, ami magyar fülnek jól csenghet: ugyanis dugig van csípős paprikával, fokhagymával és köménnyel, némi kenyér, krumpli és disznóhús is jár hozzá. Ezekhez képest a kanadaiak poutine-ja (sült krumpli valami aludttejes szószban) már kismiska.

Velvet Special Offer

Felsorolás szintjén, de azért mi is megemlítjük a saját bevált recepjteinket. Munkatársaink ezekkel az ételekkel előzik meg vagy kezelik a macskajajt:

- kifli tejföllel (hazaúton, megelőzésképp)
- Big Mac
- csípős Smack leves
- sajtburger menü kólával vagy 200 forintos pizzaszelet cserikókkal
- sajtospizza hidegen
- bármi, csak rohadt sok sóval
- bármi, csak rohadt csípősen, „hogy szétmarja a lelkemet is”
- brokkoli+tejföl/tészta vagy paradicsomlé/leves
- Aspirin meg kóla
- sajt, tisztán

Ha van önnek is kedvenc étele vagy receptje másnaposság esetére, küldje el a Velvetnek!

És ha csak kommentelne:

Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!