A fesztivál ételkínálata még mindig változatosnak mondható, de valahol azért mégis olyan, mint egy lakótelep: akárhogyan erőlködünk, azért pontosan ugyanazokból az elemekből áll. Helló, darabja-kettőötven-őszibarack, helló gyrostál-ezerhatért.

Ezt tudta?

A fesztivál házirendje engedélyezi, hogy nem kereskedelmi mennyiségű ételt, illetve üdítőt, ásványvizet magával vigyen. Úgyhogy az étkezés kérdése ne tartsa vissza!

 Lehet azon agyalni, hogy a Szigeten hogyan képviselteti magát a magyar gasztronómia elitje, de nekünk például eszünkbe se jutott. Talán mert egy soknapos fesztiválra azért viszonylag ritkán érkeznek emberek olyan céllal, hogy megtapasztalják, mit adnak a magyar szakácsművészek a világnak, bulizni akarnak, inni, és valamit, ami felszívja a 740 forintos sört. Legalábbis a kolbászsütő így látja a dolgot, márpedig ő dolgozik ott a fesztivál első napja óta, szóval nehéz vele vitatkozni.

Idén is megnéztük, miből válogathat egy farkaséhes ember, és mennyibe kerülnek az ételek. Jelentős áremelkedésről nem számolhatunk be, arról viszont igen, és örömmel, hogy a helyszíni szemlénken nemigen láttunk olyan pultot, ami ne lett volna rendben tartva (pedig a késő délutáni, másnaposkaja-csúcsidő eléggé pörgette a személyzetet), vagy olyan főtt ételt, illetve salátát, ami ne tűnt volna frissnek.

Na jó, a lényeg

Ha nem akarnánk annyira sokat költeni, de nagyon éhesek lennénk, akkor lángost vennénk, mert feltéttől függőn 500-700 között meg lehet úszni, és láttuk, hogy friss, a tejföl és a sajt is, és rendesen átsült. Ha ráunnánk, akkor óriás-pizzaszeletet, mert az 690, többféle van belőle, és mert a standjuk körül mindig több tucat embert láttunk, sokan falatoztak nagy örömmel. De ha egy kicsit többet szánnánk rá, akkor vennénk 1300-ért sós kenyértölcsérben tálalt kolbászt, mert az is frissen készül, és sok jó cuccot pakolnak rá.

Egy a baj

Na, mi a közös a fent felsoroltakban? Hát, hogy mind csupa liszt. Itt jönnek a különleges étrenden lévők problémái, merthogy egy liszt-és laktózérzékeny ember is akarhat valami nagyon gyorsan enni, és joggal küld el a vérbe, ha azt mondom, egyen egy jó tejfölös lángost. És ott vannak a vegák és vegánok is, akiknek finoman szólva sem egyszerű egy ilyen élethelyzet.

Egy óra mászkálással a bejárat-kulturális tér-nagyszínpad körül hét helyet találtunk, ahol meg lehet úszni a lisztet, húst, és egyéb állati eredetű dolgokat, de ez is csak másfélnek számít, mert ki az az őrült vega, aki a szalonspiccre rátol még három őszibarackot, darabját kettőötvenért (true story)? Bár most, hogy mondják. Találtunk viszont egy remek falafelező-salátázó-miegyebező helyet, minden frissnek nézett ki, és még indokolatlanul drágának sem tűnt, biztos ott ennénk rendszeresen.

Csakhogy ez továbbra is egyetlen hely. Biztos van még hasonló, de ha nekünk nem a legnagyobb tömegben, hosszas bolyongás alatt is csak ezt sikerült megtalálni, mi lesz szegény ittas diétázókkal? Szomorú ez. De annyira azért nem szomorú, hogy bánatunkban bedobjunk egy tejfölös-sonkás kenyeret, 1800 forintért. (Bár az a sonka veszettül jól néz ki.) Tapasztalatainkról képeket az alábbi galériában nézegethet.

De tessék, itt van néhány ár, ezek alapján kikövetkeztetheti, mennyi pénzzel készüljön.

Gyros: pitában 1100, tálon 1600-1700; pizzaszelet: 650; lángos: 500-800; óriás hamburger: 1500 (tényleg óriási!); kínai(nak mondott dolgok): húsos főétel 1700, húsmentes 1400; hot dog: 890; péksütemény: 490; churros: 590; egy darab őszibarack vagy nektarin: 250 forint.