horoszkóp

Ezüst menyasszonyhoz elfajzott vőlegény dukál

2009.01.13. 10:52
Herczeg Zoltán szerint aki nem tudja megszervezni a saját esküvőjét, az az életét is képtelen kézben tartani. Az esküvőszervezés azonban továbbra is virágzik, és léteznek menyasszonyképző intézmények. Az egyikbe ellátogattunk, ahol egy menyasszony örömében elsírta magát, amikor egzotikus utat nyert, ugyanis több éve készül az esküvőjére. Idén egyébként az arany és ezüst menyasszonyi ruha is divat, és bővül az elfajzott vőlegények számára tervezett ruhák piaca.

„A gazdasági válságban nagy luxus, ha az ember esküvőszervezőre bízza a lagzija megszervezését. Én majd úgy csinálom – mert tavasszal esedékes az esküvőm - hogy egy délután leülök a kanapéra a telefonnal és megszervezem. Aki nem tudja ezt megtenni, az képtelen az életét is kézben tartani”- mondta Herczeg Zoltán, mert sejtettük, hogy ebben a beszámolóban is főbb tanításokat rá kell bíznunk.

Asztrológus értelmezi a nagy nap csillagállását

Nézegessen leendő feleségeket!

Az esküvők szervezésének szezonja hamarosan indul, a leendő feleségek azonban már ezt megelőzően is hónapok óta a debütálásukra készülnek. Tavaly indult egy szürreális intézmény, az úgynevezett Ara Akadémia, amelyre főleg az idei tavasz-nyári szezon menyasszonyai jártak el alkalmanként, a kurzus pedig idén újraindul. A belvárosi Esküvőpont szalonba indulva azt vártuk, hogy az akadémián mesterré fejlesztett menyasszonyok beavatnak majd minket a választott műfajuk részleteibe: hogy például baconbe tekert aszaltszilvához vajon slowfoxot vagy mulatóst kell-e táncolni, Hofi Gézától, vagy Laár Andrástól vesznek-e át inkább gegeket napjaink vőfélyei, hogy lehet elérni, hogy a vőlegény idegrendszere ne szenvedjen maradandó károkat a nagy napon, és milyen az ideális esküvői smink.

Az elképzeltnél többet megtudtunk a kurzuson megjelent divattervezőktől, esküvőipari szakemberektől, az egy, de inkább több éve a lagzijukra készülő menyasszonyok kommandójától, és bónuszban elcsíptünk néhány szót az asztrológus elemzéséből, amint egy-egy menyasszony kérésére az esküvőjük választott napjának csillagállásait ismertette. A kurzuson cukrász, sminkes, csipkeszakértő, jégszoborkészítő és parfümőr is jelen volt, épp csak szemöldökspecialistával nem találkoztunk. A népes csapatból a megjelent divattervezőkkel kezdtük az esküvői elmélkedést, akikről rögtön elhittük, hogy karakterüket nem hollywoodi forgatókönyvírók állították össze.

Tokyónak a Bälgából például ujjatlan zakót készítettem

Herczeg Zoltán divattervező úgy tartja, egy speciális piaci rést hivatott betölteni, őt ugyanis azok a férfiak keresik meg, akik nem hagyományos ruhában szeretnének az anyakönvyvezető elé állni. „A toplák csávók meg a konszolidált arcok nem keresnek meg. Tokyónak a Bälgából például ujjatlan zakót készítettem. Novák Erik egy általam kreált mustársárga zakóban vette feleségül Bozsik Yvette-et. Hozsónak a Kozmixból strasszos öltönyt csináltam: pasicuccban csak én strasszozok. Úgy gondolom, hogy elfajzott embernek elfajzott ruha kell”- sorolta referenciáit büszkén Herczeg, aki a jeles alkalmakra nőknek is tervez. „Hozzám akkor jönnek csajok, ha rájöttek, hogy az esküvői ruha kölcsönzése kábé annyiba kerül, mint egy új esküvői ruha nettó ára, vagy ha nem akarnak habosbabosban férjhez menni, esetleg ha hupilila ruhára vágynak.”

A női ruhák terén Makány Mártának is nagy tapasztalatai vannak, aki, hasonlóan Herczeg, kérve és kéretlenül is szívesen ad tanácsokat a nála megjelent menyasszonyoknak. „Azt szoktam mondani a kislányoknak, hogy arra figyeljenek a saját esküvőjükön, amire mások esküvőjén kiemelten figyelnek. Van, aki akkor érzi biztonságban magát, ha kifogyhatatlan az ételek készlete, más akkor, ha a rokonságának megfelelő a zene, van, aki pedig a látványra figyel a legjobban, mint én.” Makány Márta minden évben részt vesz nemzetközi esküvői vásárokon, a 2009-es trendekről az ott összegyűjtött benyomásai alapján beszélt.

A divatos menyasszonyi ruha idén csillog

Nézegessen leendő feleségeket!

„Visszatért a hófehér menyasszonyi ruha, az utóbbi években inkább a tört fehér, és pasztellszínek mentek. Láttam nagyon arany és nagyon ezüst ruhákat, a divatos menyasszonyi ruha idén csillog. Nagyon sok a tüll, és ami a fazonokat illeti, bejön a sellőruha. Ha már az uszály divatos, akkor a lecsatolhatót javaslom, mert egész nap egy rakás anyagot húzni magunk után nem valami szórakoztató.”

A nyári esküvők dramaturgiájára nem szerettünk volna bővebben kitérni, a kurzuson a vőfélyeket képviselő Freidler Gábort a téli lagzik sajátosságairól kérdeztük, aki egyébként az év elején tervezi elvenni menyasszonyát kitérve a nyári torlódás elől, és lagzijára ő is vőfélyt fogad „A téli hangulat egészen különleges. Olyan ételeket és italokat lehet kínálni, amelyeket mindenki a télhez köt: sült gesztenye, sült tök, forralt bor. Lehet sétálni egy szép parkban, a padokra takarót lehet készíteni a násznépnek. Kis szerencsével a hó is esik. Voltam már olyan lagzin is, amelyet farsang idején tartottak, ahol az ifjú pár barokk ruhába öltözött. Persze hagyományos esküvőn is részt szoktam venni, de a hagyományos, sátras lagzik azért állnak kevésbé közel hozzám, mert nem jönnek a számra azok a versek, amelyeket kétszáz éve írtak. A vicceimben többet lestem már el Hofi Gézától, mint dédapáinktól.”

Milyen hölgy vagy Te igazából?

A két órás kurzus alatt a sminkes két alkalmi próbasminket készített el, a Hajas szalonból érkezett fodrász ugyanennyi hullámos próbafrizurát állított elő, egyedül Zólyomi Zsolt parfümőr tudott tucatnyi menyasszonynak rotációban tanácsot adni arról, milyen illatot viseljenek az esküvőjükön. Az arák személyiségének alaposabb megismerése érdekében kérdőívet osztott ki a parfümőr, amelyben olyan kérdések szerepeltek, mint például „Milyen hölgy vagy Te igazából, ha egy mondatban kellene elmondanod? Ezt a képet is mutatod kifelé a világnak?”

A barokk társaság dinamikáját egy játékkal szakította meg Freidler Gábor, aki kisorsolta, mely lányok megy szakemberektől kérhetnek elsőként tanácsot, végül az egyik kiállító, a Coraltours felajánlásával kisorsolt egy ajándékutalványt egy esküvőre, amelyet Mauritiuson szervezhet meg az ara. Az ajándékot egy nagyon fiatal lány kapta meg, aki örömében elsírta magát. „Már évek óta szervezem az esküvőmet, és most végre összejön”- lelkendezett a nyertes. A kedvenc mondatunk az egyik menyasszonytól a következő volt: „Az tetszik az esküvőben, hogy hónapokig stresszelsz rajta, aztán egyszer csak vége lesz pár óra alatt.”

Legjobb esetben az ember egyszer megy férjhez

A menyasszonyok egyikét azonban terjedelmesebben is megszólaltattuk, aki készségesen osztotta meg esküvői adatait. Dr. Tolvaly Alexandra 14 hónapja szeretett bele leendő férjébe, aki tavaly július 29-én kérte meg a kezét. Az esküvő időpontját ez év május 23-ra tűzték ki. Ezt követően három hónapig tartott, amíg minden lehetséges helyszín közül kiválasztották a Villa Neót, ahol 137 tagú násznépet látnak vendégül. A fogadáson négyféle előétel lesz, két leves, négy főétel, megannyi bor és desszert. A zenészek jazzt játszanak majd, és legfeljebb három mulatós dalt a rokonság kedvéért. Most pedig zárásképp a lírai rész következik.

„A legtöbb lány már gyerekkorában megálmodja, milyen esküvőt szeretne majd. Érdekes, hogy nekem egyáltalán nem volt a kézfogómhoz fűződő álmom, annyit tudtam, hogy egyszer szeretnék férjhez menni, és három gyereket szülni. Ezt most is így gondolom. Amikor megismertem a párom, rögtön tudtam, hogy ő az igazi. Négyszer voltam már itt, az Araakadémián, készítettünk már próbasminket, szép, pasztell lett, illett a személyiségemhez. Az asztrológust megkértem, nézze meg, szerencsés lesz-e a nap, amelyikre az esküvőt kijelöltük. Azt mondta, teljesen mindegy, mikor kelünk egybe, mert boldog lesz a házasságunk. Úgy értem, nem fölösleges ennyit készülni az esküvőre, legjobb esetben az ember egyszer megy férjhez.”