horoszkóp

Milyen volt Epres Panni Budmilban?

2006.09.28. 12:38
Csak hogy ne vádolhassanak minket egyoldalú elfogultsággal, hárman is részt vettünk az Árkád tetején rendezett Őszi Divathét VIP estjén, hogy alaposan meg tudjuk írni, mi az új divat. Megmondós, nosztalgikus és elemző típusú beszámolók ugyanarról az eseményről Erős Antónia, Epres Panni és Lakatos Márk ábrázolással. És egy kérdés: hol volt a Zara?

Mutassuk meg a bennünk élő lovászfiút
Vincze Barbara

Árkád = Divatközpont. Nekünk ezt vésték a fejünkbe a megnyitó eleji túlontúl hosszú, de a későkre nézve kedvező szónoklatokban, úgyhogy most jól jegyezzék meg önök is. Azzal együtt, amit Erős Antónia mondott az őszi divatról: "Az őszi divatban együtt van a színhiányos és a metroszexuális elegancia, a hetvenes évek és a szexi romantika." Antónia többször kimondta az est bűvös szavát is, ami a transztrendencia, ami állítólag az egyéniség győzedelme a stílusok felett. Ezt is jól jegyezzék meg.

Klikk!

Miután Antónia (tűzoltókat is köszöntő), az igazgató, és a szponzor ("Divatos és hangulatos jó estét!") beszéde véget ért, elkezdődött a divatbemutató. Mintegy másfél órában tekintettük meg, milyen is lesz az őszi divat. Ügyes megoldással sormintaszerűen váltakoztak az Árkád ruháiba öltözött táncosok és az Epres Panni vezetésével felsorakozó modellek (de erről többet olvashatnak Vreni beszámolójában).

És akkor mi is a divat?

Mint ahogy már tavaly egy-két elejtett megjegyzésünkben sugallni megpróbáltuk, idén a veszkócsizma és annak különféle variációi a divat. (Ezt onnan tudtuk, hogy tavaly télen Amszterdamban mindenki veszkót hordott, és bekalkuláltuk az egyéves késést.)

Divat még a Relax feliratú száras alsónadrág, a lovászfiú imidzs (a kettő kombinációja kétségtelenül az est egyik csúcspontja volt), a brit újságkihordó stílus (Mustang, Dr. Jeans, Philip Russel). Nőknél divat a deréktól térdig érő szoknya a lábfejtől térdig érő csizmával kombinálva. A Mark's and Spencer továbbra is az egyik legtalányosabb márka számomra, mivel drága és unalmas. Legnagyobb érdeklődéssel a Springfield női kollekcióját vártam, mivel ők idén ősztől vannak csak jelen a magyar piacon, jegyzeteimben azonban csak ennyi szerepel róluk: nem rossz, de azért furcsa.

A rejtélyek sorába tartozik az is, hogy vajon mi indokolta az Árkádban és az országban kapható egyik legjobb brand, a Zara távollétét. Kicserélhették volna például az országimázson amúgy nem kicsit rontó Budmillal.

Összefoglalásként elmondhatjuk tehát: idén ősszel merjük megmutatni a bennünk rejlő lovászfiút és hordjunk mindent, ami bármilyen irányból térdig ér.

(A látottakat egyébként Lakatos Márknak és Lukács Gabinak köszönhették a jelenlévők, akikről ezúttal nem tudunk semmi meghökkentőt közölni, mivel az Árkádba dolgozni és nem szórakozni mentek.)

Félmeztelen férfi gyöngysorral
Dénes Dóra

Egy pláza szezonnyitó divatbemutatójából tájékozódni a divatról reménytelenebb, mint a World Press pályaműveiből általános képet alkotni arról, mi történt a világban az előző évben. Az Arcadium nevű kiadványban közölt divat-előrejelzésből mindössze annyit sikerült összefoglalni, hogy ősszel a vörös szatén koktélruha ugyanúgy divatos, mint a "cosmo chic"-vonal a túlméretezett nadrágokkal és kinyúlt pulóverekkel.

Miután a tavalyi Árkád divathéten megtudtuk, valójában a ruhakészítők a legnagyobb divatdiktátorok, azóta vágyunk egy jó Horváth és Társa Bt. felsőruházati bemutatóra. Az idei Árkád Divathét showja kis híján valóra váltotta ezt az álmunkat, látva az elképesztő tömegben felbukkanó rózsaszín nejlonblézeres nőket, amint műkörmeikkel kapaszkodnak a svédasztalba, látva, hogy Bajkeverők Laci húsz percet tülekedik a pultnál egy mojitóért, látva, hogy a kifutó mellé állított ködgép néha önállóan is működni kezd, és a torz zenei hangosítástól időnként megremegnek a parkolóba állított sátor falai.

A hamárok szomorúsága

A bemutatott márkaboltok kínálata azonban sem haladó, sem nosztalgikus nem volt, és erről a divatbemutató show-elemeivel, és némi praktikával sikerült elterelni a figyelmet. Ha már a C&A évek óta ugyanazt a kollekciót kínálja, legalább a háttérvetítésben láttunk újra derby-jeleneteket. Ha már a stylistnak aranyszínű aerobiknadrágokból kellett válogatnia, legalább az azt bemutató táncosok látványos produkcióval vették el annak élét. Ha már a Mayo Chix tavalyi szoknyáit unjuk, legalább most csipkeharisnyával viselték azokat, mialatt a Las Vegas-i kaszinókat igyekeztek megjeleníteni a háttérképekben. Ha már csak a fekete sztreccsalsó van készleten, azt legalább fekete gyöngysorral viselik a férfimodellek félmeztelen testükön.

Ahova a modellek menni akarnak
Vreni Schneider

A divatbemutató meglepően színvonalasnak bizonyult, ahhoz képest, hogy a legtöbb márkát például egyértelműen a szabadidőruha fogalmával kapcsoltam össze. A Mayo Chix, a C&A, a Dr. Jeans, Budmil ruháit ugyan ezután sem fogom viselni, de abban egészen biztos vagyok, hogy lehet manapság itthon nagyon jó bemutatókat szervezni, ha a szervezők merészek, és nem zárkóznak el attól, hogy ütköztessenek teljesen más stílusokat és egymáshoz elsőre egyáltalán nem illő dolgokat. Így fértek meg szerda este egymás mellett a klasszikus divatbemutatóból kölcsönzött elemek - úgy is mint Epres Panni magassarkúban -, és egy komplett freestyle tánccsoport, amelynek tagjai közül hárman is bekerültek a Megatánc-döntőjébe.

A táncosok, akiktől hazafele menet a parkolóházban megtudtam, hogy mind szabadúszók, és még nincsenek is nagyon összeszokva, elképesztő dinamikával, profizmussal és lelkesedéssel pezsdítettek fel egy olyan estét, ami akár rémesen is alakulhatott volna, hiszen színhelyéül egy külvárosi bevásárlóközpont tetőteraszát választották, ahol kevés volt az ülőhely és alig szellőzött.

Majdnem minden stimmelt

Bár kolleganőm rutinos szemmel vette észre a már ismert, korábbi bemutatókon is szereplő táncos figurákat és táncbetéteket, én az újszülött naivitásával döbbentem meg azon, hogy hogyan tud valami tőlem ennyire távoli, ekkora lelkesedést kiváltani belőlem. Minden stimmelt. Jó volt a zene, a lehető legjobban adták vissza a hangulatot a ruhák (ami Lakatos Márknak volt az érdeme), a táncosok pedig éppolyan rutinosan voltak egyik pillanatban balerinák, angyalkák, parádézó mazsorettesek és bártáncosnők, mint lakótelepi breakerek. Az egyetlen csalódás a bemutató klasszikus elemeinél ért, nem fért ugyanis a fejembe, hogy a jobb napokat látott Epres Panninak mi szüksége van arra, hogy unalmas Marks and Spencer szerkókban vonuljon fel a nagyrészt az Árkád törzsvásárlóiból és a maroknyi VIP-ből álló közönség előtt.

Nézze meg képeinket!

A bárnál Lakatos Márkkal beszélgetve megtudtam, hogy ez is a műsor része: "Nincs kivétel, mindenki visel mindent. De imádják. A Panni is imádja, és nagyon akart jönni" - mondta, és én valamiért ezt el is hittem neki.

A modellek örülnek, hogy vége a gebeségnek
Az esemény után megkérdeztük Csebotárjov Olíviát, aki modell, hogy mit szól ahhoz, hogy Madrid után Milánó kifutóiról is kitiltják a túl gebe modelleket. "Éppen itt volt az ideje a természetességnek és az áttörésnek, hogy a nők úgy érezzék jól magukat a bőrükben, amilyenek. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezentúl nem kell odafigyelni az étkezésre és a sportra, de mindenképp nagyon klassz dolog."