Míg ön irodai fotelébe süppedve monitorjára mered, biciklisfutárok tucatjai róják az utcákat, testi épségüket folyamatosan kitéve a kulturálatlan autósoknak, tüdejük tisztaságát a tökéletlen üzemanyagégésnek, ízületeiket a túlzott megterhelésnek. Egész nap a forgalom alkotta akadálypályán száguldoznak információkkal a hátukon. A futárok divatot teremtenek: egyre többen járnak bringával és utánozzák trendi, célszerű öltözködésüket. Till Atilla műsorvezető évek óta egy általa paraszt-értelmiségiként definiált biciklivel jár, és a futárokhoz hasonlóan háromnegyedes, zsebes nadrágot hord.
Trendfelmérőnk első számú megállapítása: a Velvet Kollektíva kedveli a biciklisfutárokat, sőt, néhányan még személyesen is ismernek közülük egyet-kettőt. Ebből adódóan a sztárkultusz kialakulása már-már a küszöbön volt, ám szerencsére kiderült: nem mindenki szerint Sinya a legjobb.

A beérkezett pályaművekből összeállított galéria megtekintése után az első szembeszökő benyomásunk az volt, hogy a biciklisfutárok külsejüket tekintve a street-wear stílus divatdiktátorai. Akadnak köztük persze olyanok is, akik nem szívesen azonosulnak a divatdiktátori szereppel: ők különös előszeretettel álcázzák magukat kerékpárversenyzőnek.
Mivel a biciklisfutárok többsége városszerte ismert arc, úgy döntöttünk, hogy ahol lehet, eltekintünk az álnevektől, és a klasszikus, abc-s sorrendet követve elemezzük a pályaműveket.

Futárlista

Buppa
Klikk a képre!
Buppa Stílusa klasszikus: a bringaversenyző-sapka mellett rövidnadrág, háromcsíkos melegítőfelső, illetve zokni egészíti ki öltözetét. "Buppa egy hetyke kis legényke, akinek csak úgy süt a huncutság a szemeiből. A mikrofonnal csodákra képes tuti sztár csapata (az egykori IMMC) élén. Ahol megjelenik, beragyogja a teret a vidámság. A biciklisfutár-cuccok neki állnak a legjobban, és sokan próbálják utánozni a stílusát, de az nem fog menni, mert ő a legjobb" - írja róla elfogult kolléganőnk. Ruhája Puskásékat juttatta eszünkbe, így akár a "Régi idők focija" címet is adhatnánk a képnek. A futball-vonal egy másik elemzőnél is megjelenik: "Olyan, mint egy focistából lett futár. Mindig bírtam azokat a pasikat, akik a mellükre húzzák a nadrágot."

Csörgő Furfangos tekintetű srác, láthatóan számlát tölt ki, reméljük, nem ennek szól ravaszkás mosolya. A legigézőbb mosoly tulajdonosának tartja egyik kolléganőnk. "Nézése szuggesztív, de furcsán áll rajta a védősisak" - véli egy másik.

HP csoportkép '94-ből A trenddiktátor futárlét elemei itt csak nyomokban fedezhetők fel, ám szép a tejszínhabra emlékeztető keret. "Ez sejtésem szerint egy torta, és mint ilyen, nem értékelhető öltözködési szempontból" - nyilatkozott rovatvezetőnk szigorúan.

Közi "Lám a bicófutárok egyáltalán nem képviselnek egységes stílust, volt már bölcsész, focista, most meg itt van egy polgárpukkasztó punk, kicsit túlöltözve, így előnyeit nem tudom szemrevételezni" - írja róla Györgyi. A modell feltehetőleg csak egy meggymárka elfogyasztása céljából rogyott le az irodai székre. Ruházkodásából arra következtetünk, hogy a felvétel télen készült, hiszen a nyári rövidnadrág alatt jégeralsóként funkcionáló melegítő látható. Szemüvege és a nyakában lógó mobiltelefon értelmiségi gyökereket sejtet, hajviselete és pólóján a Punkers felirat azonban a lázadást testesíti meg.

Külföldi 1. Ha nem lenne futártáskája, rovatvezetőnk meleg aerobik-oktatónak tippelte volna a bécsi futárt. Biztosan a gyorsabb haladás érdekében hord ilyen aerobikos ihletettségű ruhát, gondoltuk, majd megállapítottuk, hogy nagyon izmos a bicepsze.

Külföldi 2. A másik bécsi futár posztmodern békeharcosnak tűnik, ám a túlburjánzó, ősemberes arcszőrzet biztosan érző szívet takar. Akadt, aki kereset-kiegészítésért hajtó linuxos rendszergazdát látott benne, abba viszont bele sem mertünk gondolni, szakálla hány kis bogárkát rejthet.

Marek Ez a kép biztosan egy biciklisfutár-tankönyvből származik, legalábbis a kép bal felső sarkában elhelyezett oktatószöveg alapján, de az is lehet, hogy szemelvény az ufonautáknak szánt kézikönyv a Földön élő szubkultúrákat bemutató fejezetéből. "A paraszt gyalogosok mindig a bicikliúton futkosnak összevissza. Futárunk azonban nem kapja fel a vizet: rasztahaja nagy szívre és rendíthetetlen nyugalomra enged következtetni" - írja róla Moon.

Nagykerekű Nem derül ki, hogy szabadidős cirkuszi bohócokról vagy álruhás futárokról van-e szó, a kerékpár méretei mindenesetre letaglózóak. Ha valóban futárok, akkor elmondhatjuk róluk, hogy vicces gyerekek, akik szeretnek feltűnősködni. "Tandemkerékpáron azért még egyiket sem láttam" - jegyzi meg a Velvet vezetője.

Sárgatáskás A felvétel akár Raiffeisen-reklám is lehetne, de nem az. Szép, ahogy a futár bőrén és sárga táskáján megcsillan a napsugár: ruházata alapján korábban biztosan versenyző volt. A futárok általában nem szeretik a nejlonból készült ruhákat, mert megizzadnak és büdösek lesznek benne - igaz, bármi másban is. A képünkön szereplő futár beletörődött sorsába, és plasztikot visel, így csökkenti a légellenállást.

Sinya
Sinya Majdnem az összes Velvet-tag ismeri, ennek megfelelően számtalan jellemzés érkezett róla. "A bringásfutárok atyja, akiről a Ludditák is megemlékezett, a visszahúzódó nőcsábász, a trendi srác." Illetve "Jó csávó, de csak a Buppa után a rangsorban." "Szerkesztőségünk kedvence egyértelműen Sinya, a celebrity bringásfutár, reneszánsz ember, filmsztár, címlapsrác, basszusgitáros és fékezhetetlen beszélőgép" - vélekedik egy lelkes munkatárs.

Sinya-Buppa A kép biztosan a napfogyatkozás idején készült, mert látszik, hogy meleg van, és mindenki meredten néz felfelé, egy irányba. Sinya itt úgy néz ki, mint Bono a Pop album idején, szóval, ha eltekintünk a pocakjától, valóban tetszetős.

Spenót Az idősebb, tapasztalt generáció tagja, szomjas és kimerült. Lehet, hogy éppen egy hegyről hozott le egy többmázsás küldeményt. "Nem lesz szép, ha ennyi dobozos üdítőt iszik" - aggódott egyik kolléganőm. "Nem mondták még neki, hogy ez árt az egészségnek?" "Nem is hiszem el, hogy futár, lehet, hogy a pólóján lévő napilap sales managere" - kételkedett egy másik.