horoszkóp

A csoki függővé tesz: igaz vagy hamis?

2007.11.20. 14:20
A csokoládé hízlal, függővé tesz, megcsúnyul tőle az arcbőrünk, viszont a fogaink mégsem lesznek szuvasak tőle. Az állítások közül kettő hamis, tesztelje ön is, hogy mennyit tud a csokoládéról!

Előző cikkünkben három igaz állítást olvashattak egy hamis mellett, és olvasóink többsége el is találta a helyes megoldást. Az volt ugyanis a hamis állítás, hogy a fogamzásgátlót szedő sztriptíztáncosnők több pénzt keresnek. Egy, az Evolution and Human Behavior c. magazinban publikált tanulmány szerint azok a nők járnak jobban, akik termékenyek. Azt viszont kevesen hitték el, hogy bizonyos hajápoló szerek tényleg tartalmaznak állati spermiumot vagy ürüléket, pedig az valós. Az alábbi, kedvenc édességünkkel kapcsolatos állítások közül viszont csak kettő igaz, és kettő hamis. Szavazzon a két hamisra, a következő cikkünkből pedig megtudhatja, hogy jól tippelt-e.

1. A sok csokoládétól pattanásosak leszünk

Nincs könnyű dolga annak, aki amellett, hogy szereti a hasát, makulátlan bőrre vágyik. Az utóbbi pár évtizedben ugyanis nagyon sok ételről állították azt, hogy ártanak a szépségnek, mivel pattanásosak leszünk tőlük, különösen a zsíros ételektől. Íme a bűnös ételek listája: a pizza, a burgonyaszirom, a tejtermékek és persze a csokoládé. Egy elmélet szerint, ha túl sok csokoládét, illetve bármilyen más zsíros és olajos ételt fogyasztunk, akkor a bőr egyre több faggyút termel, ami az elhalt hámsejtekkel együtt eltömíti a pórusokat.

2. A csokoládé nem is annyira ártalmas a fogakra

Egyes tanulmányok szerint az igazi csokoládé egyik fő alkotóeleme, a kakaóvaj vékony réteget képez a fogakon, ami megakadályozza a szuvasodást. Természetesen nem szabad megfeledkezni a csokoládéban található cukorról sem, ami valóban fogszuvasodáshoz vezethet, de mivel a cukor számtalan más ételben megtalálható, ezért a csokoládé nem ártalmasabb ezeknél. A többi édességnél viszont biztos, hogy kevésbé káros, mivel gyorsan elolvad a szájban, így a benne lévő anyagok csak rövid ideig fejtik ki hatásukat, ellentétben például a cukorkákkal.

3. A csokoládé függővé tesz

Azon fanatikus csokifogyasztók, akik akár egyszer is megpróbáltak lemondani kedvenc édességükről, biztos egyetértenek azzal, hogy csokoládé bizony olyan, mint a drog: függővé tesz. Ebben van valami, ugyanis a csokoládéban összesen háromszáz kémiai vegyület található, és az egyik csoportot a kannabinoidok képezik. Az anandamide, ami egyike ezen ingerületátvivő anyagoknak, például ugyanazokat a receptorokat „használja”, amiket a THC, a kender hatóanyaga is. És ne feledkezzünk meg a koffeinről és a theobrominról sem, melyek szintén hatással vannak a szervezetünkben zajló kémiai folyamatokra.

4. A csokoládé jót tesz a szívnek

Bár a csokoládénak valóban magas a kalóriatartalma, a benne található zsírsavak 34%-át adó sztearinsav nem növeli a vér koleszterin szintjét, egyes kutatások szerint pedig csökkenti a véralvadást. Más vizsgálatok azt igazolták, hogy a csokoládéfogyasztás a kakaóporban lévő flavonoidoknak köszönhetően nem növeli az LDL, azaz a „rossz” koleszterin szintjét, viszont megemeli a vérben a „jó”, vagyis HDL-koleszterin koncentrációját. Ráadásul a polifenolok eme csoportjának köszönhetően a magas vérnyomás kockázata is csökken.