horoszkóp

Hiába a luxuskézkrém, ha nincs ideje pepecselni

2008.02.23. 16:30
Kapcsolódó cikkek (1)
Hideg és/vagy szeles időben az ember keze az őrületig kiszárad. A Velvet Kommandó tesztelte, hogy az illatszerboltok polcait elöntő termékek közül melyeket érdemes bepakolni a bevásárlókosárba. Szomorúan tapasztaltuk, hogy hiába enyhíti egy-egy krém kínjainkat, ha hosszú perceket kell eltölteni azzal, hogy kezünkről eltüntessük a kellemetlen és balesetveszélyes filmréteget. Viszont a körömvirág erejét nem érdemes lebecsülni.

Ember legyen a talpán, aki huzamosabb ideig kibírja - a hideg és meleg levegő néha drasztikus változása miatti - feszülő, pergamenszerű bőr okozta kellemetlenségeket. A kozmetikai termékek gyártói persze erre is fel vannak készülve, és a töméntelen mennyiségű ajakbalzsam mellett még több kézkrémmel látják el a vásárlókat. Ezek közült tesztelt párat a Velvet Kommandó, a drágábbtól az olcsóbbig haladva.

Halottnak a csók

Neutrogena Formule Norvegienne

Izlandot is megjárt tesztelőnk szerint a hideg nagy szakértői is előszeretettel használják ezt a terméket, és a csomagolása bizalomgerjesztő, ennek ellenére a termék olyan, „mint halottnak a csók”, ugyanis egy valóban kiszáradt kézen nem igazán tud segíteni. Ráadásul komolyan meg kell küzdeni azért, hogy a krém beszívódjon az amúgy meglehetősen szomjas bőrbe. B. számára például maradandó emlék maradt a híres-neves norvég formulával kapcsolatban, hogy hiába kalimpált hosszú perceken keresztül kezeivel, a folyamatot nem igazán sikerült felgyorsítani. Ár: 999 forint/75 ml.

Orrfacsaró iszapszag nélkül

Planet Spa kézkrém holt tengeri ásványokkal

A wellness őrület jegyében pár évvel ezelőtt az AVON is piacra dobott egypár terméket az egészséges életmód megszállottjainak. Egyik tesztalanyunk ezek közül a 75 ml-es, holt tengeri ásványokkal készült kézkrémet vette górcső alá, ami 799-999 Ft közötti összegért beszerezhető. Bár a krém szürke színe nem túl vonzó – talán így próbálják illusztrálni, hogy túltengenek benne az ásványok – az esetleges orrfacsaró iszapszag miatt nem kell aggódni, a termék illatosított. K. szerint a krém hamar felszívódik, a bársonyosság víz és szappan hatására sem múlik el, de a kellemetlen, feszülő érzés bizony kézmosás után visszatér.

Negyedórát igényel

Nivea Hand SOS

A Nivea Hand SOS kézkréme állítólag „azonnali enyhülést nyújt az erősen kiszáradt és kirepedezett kezeknek.” Miután tesztelőnk felvitte bőrére a krémet, jobbnak látta, ha pontosan leméri, mennyi idő alatt is szívódik be a Nivea terméke, ugyanis első blikkre reménytelennek tűnt a helyzet. Összesen negyedórába telt, amire sikerült a kellemetlen csillogó és zsíros réteg utolsó kis nyomát beledolgozni a bőrbe. Ezt a procedúrát pár órával később meg kellett ismételni, cserébe a kellemetlen érzés napokig nem tért vissza. Ár: 599 forint/50 ml.

Természetellenes pink

Garnier regeneráló kézápoló erősen igénybevett kézbőrre

B. szerint ez a termék sem jelent tökéletes megoldást, de legalább gyorsan beszívódik, igaz, „nem azzal a sebességgel, amit a nagyvárosi életforma megkívánna”. Illata nagyon kellemes, állaga lágy, jól kenhető, naponta viszont legalább kétszer, de a nagy hidegben akár háromszor is be kell kenni vele a kiszáradt területeket. Igaz, a krém rövid időre betartja a csomagoláson feltűntetett ígéretet, miszerint “a glicerin egy láthatatlan filmréteggel megvédi kezét”. Tesztelőnk külön kitért a krém halvány pink színére, ami az ő meghatározása szerint „a Barbie babák, illetve észak-német turisták sajátja nyaralásuk második napján”, ugyanis ez az árnyalat erőteljesen csökkenti a természetesség illúzióját. Ár: 699 forint/100 ml.

Disznózsír-hatás

Körömvirág krém

Egyik tesztelőnk tapasztalati szerint alsó-közép kategóriában az egyetlen megoldást a német gyártmányú körömvirág krémek jelentik, amik „akár napokra megoldják a kellemetlen, már-már az ekcéma határán járó, fájó kiszáradást”. Ő a tégelyes kiszerelésű termékekre esküszik, de állítólag a tubusos is beelőzi szinte valamennyi versenytársát. A végső következtetés: minél viaszosabb, annál hatékonyabb, és érdekes módon nem a drágák, hanem a pár száz forintos német termékek bizonyultak a legjobbnak. Egy másik kolléganő a Biomed körömvirág krémét választotta, ami szerinte valóban ápol, bár a disznózsír-hatás nem maradt el, vagyis filmréteg maradt a tenyéren. A körömvirág (Calendula officinalis) egyébként közkedvelt gyógynövény, amit főként gyulladáscsökkentő, antibakteriális, hámosító és sebgyógyító hatásáról ismert. Ár: 540 forint/60g.

Minimum kétszer

Petra munkavédelmi kézkrém

A nem túl esztétikus (fehér-oliva-
zöld-piros színekkel tarkított) tubus egy átlagos és olcsó krémet rejt. Szintén körömvirág kivonatot tartalmaz, és a tubus szerint allergénszegény, hatóanyagokban gazdag és könyen felszívódik. Ez utóbbi nem teljesen igaz, mert használat után minimum tíz percig nem érdemes billentyűzethez vagy egyéb tárgyhoz érni, az viszont igaz, hogy "zsíroz, puhít, nedvességet pótol". Naponta minimum kétszer be kell kenni vele a kezet, de a 250 Ft-os árért ennél gyorsabb és frenetikus hatást nem is vártunk el.

Túladagolás után enyhít

Floren kézkrém körömvirág kivonattal

A német termékeket ellensúlyozandó kipróbáltunk még egy magyar terméket, ami körömvirág kivonattal készült. Tesztalanyunknak legelőször a Floren készítmény erős illata tűnt fel, ami nyomot hagy mindenen, amihez hozzáér. Ennek előnye, hogy ha kellemes szituációban használjuk, akkor a doboz későbbi kinyitásával semmi perc alatt felidézhetjük a szép emlékeket. Külön figyelmet igényel a tárolás, ugyanis ha eltűnik a fedő alatt lévő kis lapocska, a krém könnyen kiszabadul a tégelyből. K. szerint a feszülő, kellemetlen érzést csak némi túladagolás után enyhíti, viszont a bársonyos puhaság már kis mennyiséggel elérhető. Naponta általában elég kétszer elővenni, de óvatosan kell vele bánni, és alaposan be kell dolgozni a bőrbe, ha nem akarjuk viaszbabának érezni magunkat. Ár: 200 forint/200 ml.

Végkövetkeztetés: Nem tudunk abszolút győztest hirdetni, ugyanis szinte mindegyik terméknek ugyan az volt a hátránya. Vagyis minden esetben keményen meg kellett küzdeni azért, hogy végre beszívódjon az ápoló matéria. Szerintünk nem feltétlenül érdemes megvenni a jóval drágább krémeket, mert a hatásuk nem egyenesen arányos az árukkal.