horoszkóp

Ruhacsere: szerezzen be friss göncöket ingyen

sze
2008.04.23. 13:20
Ökoteregetést, vagyis ruhacserereberélő rendezvényt tartottak tegnap, a Föld napján a Gödörnél. A külföldön régóta népszerű ruhacsere intézménye nemcsak arra a tapasztalatra épül, hogy a barátnőnk általában legszívesebben kidobná azt a felsőt, amelyet mi annyira irigylünk tőle, hanem arról is szól, mihez kezdhetünk feleslegessé vált tárgyainkkal.

Ruháink elcserélgetése kiváló módja annak, hogy megszabaduljunk a "jó lesz ez még valamire"- kiáltással a szekrény mélyére száműzött, kinőtt (esetleg kihízott), gyakran felesleges cuccainktól - cserébe pedig olyan ruhákra tegyünk szert, amelyek valaki másnak a szekrényében hasonló sorsra jutnának.

Közösségépítő piknik szárítókötéllel

Külföldön már rég rájöttek arra, hogy a barátnőkkel hébe-hóba megejtett ruhacserebere szervezett keretek között, nagyban is remekül működhet. A ruha-újrahasznosítás illetve ruhacsere intézménye már hozzánk is megjelent: Budapesten létezik "0 forintos bolt", hétvégén az Erzsébet téren a Hints Institute Free Shop rendezvényén lehetett csereberélni, a Föld napján szervezett Ökoteregetésen pedig az Erzsébet tér fái közé kifeszített szárítókötélről lehetett válogatni a mások által már megunt, de még jó állapotban lévő ruhadarabok közül.

"Egy erőforrás-kímélő városi közösségépítő piknikhez adtunk teret, a begyűjtött ruhákat egy szárítókötélre rakjuk, onnan lehet válogatni, annyit vihetsz, amennyit hoztál" - magyarázza a rendezvény játékszabályait az Ökoteregetés egyik szervezője, Csetényi Lilla.

"Az egyik lány egy lila felsőt hozott, amelyről elmesélte, az anyukájától kapta és soha nem vette fel, annyira utálja. Miután kiraktuk a szárítókötélre, azonnal megtetszett valakinek, aki el is vitte. A lány nagyon örült, hogy valami, amit ő annyira nem szeretett, másnak egyből örömet okozott" - meséli Csetényi Lilla, akitől azt is megtudjuk, siker esetén a Gödör - a WAMP-hoz hasonlóan havi rendszerességgel - állandó helyszínt biztosítana a kezdeményezésnek. "Márpedig sikeres volt a cserebere, hiszen körülbelül háromszázan hoztak ruhákat" - mondja a szervező.

Pénzzel itt nem sokra megyünk

A ruhacseréken elfejthetjük a pénzt, ez nem egy turkáló: annyi ruhadarabot vihet valaki, amennyit hozott, a ruhák pénzben kifejezett értéke viszont egyáltalán nem számít, "fizetőeszközként" - a ruhák értékétől függetlenül - paplanhuzatból letépkedett anyagdarabok funkcionálnak.

Persze az sem mindegy, milyen ruhadarabokkal lehet csereberélni. A szervezők szerint főként jó állapotú ruhák érkeztek, amelyek valószínűleg gazdára is találnak. De azok a ruhák, amelyek mégis a szárítókötélen maradnak, a védőnői hálózaton keresztül a rászorulókhoz jutnak el.

A Tűzoltó utcában található 0 forintos boltban (Tűzoltó utca 33/a: hétfőnként) sem nézik a bevitt tárgyak csereértékét. Itt nemcsak ruhákat, hanem használati tárgyakat és akár bútorokat is cserélhetünk, mondta a bolt vezetője, Benedek Hajni, aki elmesélte, külföldi példákat látva nyitották meg az "üzletet": "Annyi felesleg termelődik, nem muszáj rengeteget dolgozni azért, hogy új dolgokat vegyünk".

A lelkiismeretet is enyhítheti?

Amerikában például már méret szerint is szerveznek ruhacserélő eseményeket, Angliában pedig a környezettudatos életmódot élők körében egyre népszerűbbek a cserepartik, ahol ugyan néha belépőt fizetni kell, utána viszont már szabad a pálya: amit felpróbált a vásárló, el is viheti, írja a The Independent. Londonban tavaly a Visa is szervezett egy hasonló megmozdulást, de olyan weboldal is működik, ahol megunt dizájnercuccaikat vagy bútoraikat csereberélgetik a "vásárlók".

Angliában évente körülbelül 900 tonna ruhát vásárolnak összesen, így a megunt, szekrényben porosodó darabok cserélgetése mindenképpen enyhítheti a gyakran feleslegesen, fillérekért megvásárolt ruhák miatti lelkiismeret-furdalást, amelyről Lori Wiechec egykori divattervező, ma már feminista aktivista, így beszél a brit napilap cikkében: "Az utóbbi években elfeledkeztünk az erkölcsről és az olcsó divat kedvéért gyakran ítélőképességünket is félretesszük. Ha rossz kedvem van, néha én is a Primarkban vásárolok, hazaviszem, egyszer felveszem, de utána csak rosszabbul érzem magam".