horoszkóp

Gyorstalpaló kertészkedő panellakóknak a szivárványszínű jakuzzi árnyékában

2008.03.29. 14:25
Ezen a hétvégén zöldbe borult a SYMA Sport- és Rendezvénycsarnok. Az apropó egy igazi 2 in 1 esemény, vagyis Magyarország legzöldebb kiállítása, ahol több tucat standon gyűjthetnek prospektusokat és vásárolhatnak növényeket, kerti eszközöket és bio élelmiszereket azok, akik unják a sivár betondzsungel nyújtotta lehetőségeket.

Ezen a hétvégén rendezik meg a SYMA Sport- és Rendezvénycsarnokban a GardenEXPO kertészeti és a GreenEXPO lakossági környzetvédelmi kiállítást és vásárt, vagyis ahogy azt látogatásunk alatt többször is belénk sulykolták, Magyarország legzöldebb kiállítását. Bár ez a rendezvény igazi 2 in 1 esemény, csak a csarnok felét használják ki, vagyis jóval kevesebb területet, mint pár héttel ezelőtt a Milka jóvoltából megrendezett Valentin-napi rekordkísérlet alkalmával. Látnivaló azonban így is akad bőven, több tucat standon gyűjthetnek prospektusokat és vásárolhatnak növényeket és kerti eszközöket azok, akik unják a sivár betondzsungelt. A terembe belépve például azonnal egy dísznövényeket áruló standba botlottunk, majd hirtelen két kerámiás pult következett.

Gyorstalpaló panellakóknak

A vásár során szakemberek több témában is előadást tartanak az érdeklődőknek például a komposztálásról, a növények ápolásáról, vagy egyes környezetbarát technológiákról. Nekünk a balkonládákkal kapcsolatos röpke 20 perces tanfolyamot sikerült meghallgatnunk. Az egyik barkács- és kertészeti áruház két munkatársától megtudtuk, hogy a műanyag, a fából és agyagból készült ládák közül az utóbbit érdemes megvásárolni, hogy a méretet a beleültetendő növény határozza meg, hogy trágya helyett érdemes inkább természetes alapanyagú dúsítózselével kell felturbózni a virágföldet, hogy erkélyünkön nemcsak dísz-, hanem fűszernövényeket is termeszthetünk, hogy rajtunk múlik, hogy egynyári, kétnyári, vagy örökzöld növényeket választunk, előbbieknél azonban ügyelni kell arra, hogy októberben vigyük be őket a lakásba, különben elfagynak, és inkább fekvő, valamint tömör törzsű fajtákat illetve fajokat érdemes ültetni, valamint azt is, hogy a legmagasabb, vagyis a vezérnövény meghatározza, mik kerülhetnek még a kaspókba.

Klikk!

Semmi sincs ingyen

Bár egy kiállítás, illetve vásár egyik kellemes mellékhatása a tucatnyi céges ajándék, bizony egyikhez sem juthatunk hozzá némi ellenszolgáltatás nélkül. A rendezvényen résztvevő különböző tematikájú, az újságosoknál is megvásárolható magazinok többségéért például fizetni kellett. Igaz, az aktuális és a korábbi számokat jóval olcsóbban lehet megkapni, sőt egy-két helyen talán még plusz ajándékokkal, például egy zöld ökotáskával is megörvendeztetnek a hostesslányok. Az egyik barkácsáruház standjánál természetesen elég volt, ha kitöltöttünk egy kérdőívet lakásfelújítási szándékainkkal kapcsolatban, és megadtunk a nevünket, valamint e-mail címünket. Sokan azonban nem csak gyűjtögetni jöttek ide, hanem valóban vásároltak is. Volt, aki metszőollóval, volt, aki kapával tért haza, de egy úriember például egy vadonatúj fűnyíróval távozott. Hogy a legdrágább áruk - mint amilyen például a fényárban úszó pezsgőfürdő, a saját infraszauna, a Tahitit idéző kerti bútorok és a programozható szökőkutak - iránt mekkora a kereslet, természetesen nem derült ki, megfigyelésük szerint aki a közelükbe merészkedett, csak álmodozó pillantásokat vetett feléjük.

Játék kicsiknek és nagyoknak

A dizájnos és a hagyományosabb és kevésbé vastag pénztárcájú vásárlóknak szánt kerti bútorok mellett az egyik kiállító főként fából készült szabadtéri játékokat, például hintákat, csúszdákat mutatott be, pár méterrel arrébb pedig szintén kicsiknek készült színes faházakat lehet megtekinteni. Sőt, a csarnok egyik szegletében még fából készült játékokat is árultak. A jóból természetesen a nagyok sem maradtak ki. A hímnemű látogatók tetszését például bizonyára a pazar ökoautó-bemutató nyerte, illetve nyeri el. Az érdeklődők többek közt megcsodálhatják a Honda, a Ford, a Saab, a BMW és Volkswagen járműveit: ezekbe olyan technológiákat pakoltak a mérnökök, amelyek révén kevésbé károsak, mint az utakon guruló társaik jelentős hányada. És ha már a játékoknál tartunk, akkor meg kell említenünk a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület humán erővel és dióval működtetett Kompomatáját, mely egy ajándékkal jutalmazott meg, miután helyesen válaszoltunk öt komposztálással kapcsolatos kérdésre.

Klikk!

Passzívan a környezetért

Az ökoautók mellett a Greenexpo másik kiemelt témaköre a passzívházak voltak. Ezzel kapcsolatban tartott egy rövid előadást a közönség érdeklődő, vagy éppen a következő nyeremény sorsolásra váró részének az egyik passzívházak építésével foglalkozó vállalat ügyvezetője, Béleczki Attila, aki elmondta a fő cél az energia, pontosabban a hőszükséglet ésszerű határig való csökkentése, amit a megfelelő forma megtervezése mellett részben a falak hőszigetelésével, a nyílászárók gondos kiválasztásával és kellő szellőztetéssel érhetjük el. Béleczki Attila szerint egy kellőképpen megépített, 150 m2-es passzívház energiaigényét akár egy 1500 Wattos hajszárítógép is képes lenne fedezni.

Mi a passzívház?

Olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérsékletet biztosítása (ISO 7730) megoldható kizárólag a levegő frissentartásához (DIN 1946) megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegővisszaforgatása nélkül. A passzívházak kiemelkedő hőszigetelésüknek köszönhetően nem igényelnek hagyományos fűtési rendszert vagy légkondícionáló berendezést. Az első passzívház 1990-ben épült a németországi Darmstadtban. A szabvány gondozásáért és a minősítésért felelős Passivhaus-Institut-ot 1996-ban hozták létre ugyanott. Azóta több mint 6000 passzívház épült Európa-szerte (főként Németországban és Ausztriában), illetve a világ több országában is.

Forrás: Wikipedia

Közszolgák és kereskedők

A kiállítás egyik sarkát a fővárosi közszolgáltatók foglalták le. A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. standjánál az érdeklődők különböző nyeremények reményében részt vehetnek Közműkvízben, és megismerkedhettek a magát hazánk legnagyobb környezetgazdálkodó cégének nevező vállalat tevékenységével. Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a budapesti utcákról ismert kukákat teletömte szép növényekkel, és szóróanyagaikból megtudtuk, hogy nem minden hulladék szemét, vagyis külön kell őket gyűjteni. Fővárosi Vízművek Zrt. standján szintén összegyűjthettünk egy rakás prospektust például a vízminőségről, és megkóstolhattuk, hogy milyen "frissítő koktélok" készülhetnek csapvízből. A száműzöttként pár méterrel arrébb található Főtáv Zrt. pultjánál pedig az ÖKOPlusz-programról szerezhettünk be információkat. A kiállítók körében legnépszerűbb termékeknek a különböző víztisztító berendezések, a napkollektorok, a passzívházakhoz szükséges építőanyagok bizonyultak, de az egyik standon például újrahasznosított papírból készült irodacikkeket ajánlottak a látogatók figyelmébe. A cégek közöl furcsa módon csak egy-két vállalat nyomtatta szóróanyagát ilyen papírra.

Fő az egészség

Számtalan stand nem kapcsolódott közvetlenül egyik kiállítás tematikájához sem, hanem arra alapozták jelenlétüket, hogy a növényeket kedvelő és környezettudatos emberek bizonyára kedvelik a biotermékeket, illetve ügyelnek egészségükre is. A kertészeti részlegen két olyan bódéval is találkoztunk, ahol tartósító és színezéktől mentes gyümölcs, illetve zöldségleveket lehetett kapni. De volt, ahol tönkölyből készült párnát, különleges látásjavító szemüveget lehet vásárolni, illetve ki lehetett próbálni a Bioptron lámpát és több masszírozó készülék áldásos hatását, vagy egy dohányzásról leszoktató programról tájékozódhattunk. Akik pedig az egészséges, ám mégis magas élvezeti értékű termékeket részesítik előnyben, a bioalapanyagokból készült édességek pultjánál hódolhattak a kulináris örömöknek, illetve a Magyar Gombász Kkt. standjánál, ahol leginkább a különböző ízesítésű lekvárok, például a narancsos sárgarépalekvár és szarvasgombás tokaji aszú zselé láttán kerekedett el a szemünk.