A Tescóban a legolcsóbb a húsvéti menü

2009.04.04. 09:25
Húsvét előtt felkerestünk három hipermarketet, hogy megtudjuk, hol érdemes bevásárolni az ünnepre. Kiderült, hogy a Tesco a mi cégünk, ha fontosnak tartjuk a Húsvétot, az Auchan azonban legjobb, ha a napi bevásárlást intézzük, és a parasztsonkák is csábítóak itt. A Cora pedig a legdrágább, de legalább a halaik rendben vannak.

A Velvet gasztrokérdőívéből kiderült, hogy ön 37 százalékos valószínűséggel intézi a napi bevásárlást hipermarketben, így utánajártunk, hogy húsvét előtt vajon a Tescóval, az Auchannal vagy a Corával járunk-e a jobban. Összeállítottunk egy hétköznapi bevásárlólistát, persze olyat, amelyik alapján nem költünk többet 3000 forintnál. Kérdőívünkből tudjuk ugyanis, hogy olvasóink sem szoktak ennél többet. A listánkon először is a kenyér szerepel. Semmi flancos, mag, korpa és rost, egyszerű, egy kilós fehér vagy félbarna kenyerekre vadásztunk. Ahol nem kínáltak vekniket kommersz kiszerelésben, az összehasonlíthatóság kedvéért ott is a kilónkénti árat vettük alapul.

A napi bevásárlás

Szereztünk még egy liter zsíros, friss tejet, tíz darab tojást, három paprikát, tíz deka friss sonkát a húspultból, egy túrórudat- hogy csempésszünk egy kis impulzivitást az akcióba, és egy négytekercses vécépapírcsomagot, mert az ünnepeken is kell. Megnéztük, hogy mennyit költünk, ha a három hodályban a legolcsóbb, és mennyit, ha a legdrágább árukat vesszük. Persze a profik olyan fogyasztói kosarakkal operálnak, amikben ugyanolyan termékeket hasonlítanak össze, de mi nem piaci elemzésére hajtottunk, csak arra, hogy vacsorát vegyünk a családnak. Azért a túrórudinál mi sem hanyagoltuk a tudományt.

Mivel nyakunkon az ünnep, arra is figyeltünk, hogy hol úszhatjuk meg legjobban a húsvéti bevásárlást. Az ünnepi kosárba csak az akciós termékek kerültek, már ahol volt akció. Vettünk tehát egy kiló füstölt sonkát lapockából, tormát, kalácsot, a legolcsóbb húsvéti csomagot a gyereknek, meg a legnagyobb csokinyulat. Ha már a csomagon spóroltunk. Ha a számszerű eredmények érdeklik, nézegesse a táblázatokat, mi azért tapasztalatainak is összefoglaltuk.

A húsvéti koszt

Tesco: A legolcsób tojások piaca

Első célpontnak a Váci úti Tescót választottuk, ahol már a bejáratnál könyékig turkáltak a nyugdíjas nénik az akciós sonkában. A sonkák mellett nagy választékot találtunk csokitojásokból és egyéb húsvéti gyerekszettekből, közvetlenül az Akció! feliratok alatt. A bevásárlólistánkról a Tesco kínálta legolcsóbban a kenyeret, a tojást és a túrórudat, ebből az utóbbi két termék a cég saját márkája volt. Érdekes viszont, hogy a szintén Tesco névre hallgató tejet árban mindkét másik bolt simán lenyomta. A darabra mért paprika is itt volt a legdrágább.

A napi bevásárlás tekintetében a Tesco a második a mezőnyben, mind a legdrágább, mind a legolcsóbb kategóriában. Ami a húsvéti kínálatot illeti, ott messze ráver versenytársaira. Olcsóbb a sonka, a torma, az ajándékcsomag. A Cora csupán azért előzi meg a végösszeg tekintetében, mert ők nem tartanak hatalmas Milka csokinyulat. A bénák. A nyúlnál egyébként megdöbbentő volt, hogy több mint 400 forinttal olcsóbb, mint az Auchané. Végül egy jó tanács: ha a hűtőpultban nyitott kagylót lát, meneküljön. A friss kagyló nyersen zárt, és csak a főzés során nyílik ki. Amelyik állat máshogy viselkedik, az romlott, és ha a rossz kagylóvacsora nem is öl, azért nagyon, nagyon fáj.

Auchan: Impozánsak a parasztsonkák

Az aquincumi Auchanban már nem egy nyomasztó zsibvásár közepébe csöppentünk, de a húspultnál azért belebotlottunk az akciós sonkákba. A táblázatban szereplő füstölt, főtt lapocka mellett voltak impozáns, négy-öt kilós óriás parasztsonkák is egy kupacban. Persze tudjuk, hogy ön 35 százalékos valószínűséggel nem vesz húst hipermarketben. Egyébként az Auchan vezetősége láthatóan nem érzi magát húsvéti nyúlnak, hisz mindkét konkurensnél drágábban kínálják az ünnepi portékát. Az viszont biztos, hogy életünkben nem láttunk még ennyi fajta Kinder tojás klónt. Tudta például, hogy létezik Star Wars-os verzió is? Nincs szebb, mikor Jabbát hozza a nyuszi.

Ha nem a húsvéthoz vadászunk kosztot, akkor az Auchan nem rossz választás, hiszen a három hipermarket közül itt intéztük legolcsóbban átlagos bevásárlásunkat. Még akkor is, ha a legdrágább termékeket választottuk. Tejben, paprikában, vécépapírban ő az egyértelmű győztes, a sonkája pedig holtversenyben nyert a Tescóval.

Cora: Itt a legszebbek a tengeri halak

A budakalászi Cora lomhán várja az ünnepet: a húsvéti láznak nincs nyoma, csak a csokikupacok és egy pultnyi sonka jelezte az ünnep közeledtét. Itt a legszegényebb a csokicsomag kínálat, nincs saját, olcsó kivitel, csak a nagyobb márkák zacsijai között válogathatunk, amik persze jóval drágábbak a többi hipermarketénél. Hogy mégis a Cora jön ki legjobban a húsvéti összesítésben az inkább a szegényes kínálatnak, mint a megakedvezményeknek tudható be.

A napi bevásárlásnál sem nyűgözött le minket a hipermarket, persze attól eltekintve, amikor a gyönyörű, friss tengeri halak között bolyongtunk. A kenyér, a tojás, a felvágott egyaránt itt a legdrágább, még akkor is, ha spórolni próbáltunk. A vécépapír kínálatot össze sem tudtuk hasonlítani a versenytársakéval, mert csak egy termék felelt meg az igényeinknek. Az egyetlen futam, ahol a Cora győzedelmeskedett, az a legolcsóbb tejek versenye lett. Mondjuk ezért nem érdemes a Megyeri hídig autózni.