horoszkóp

Miért igénytelen, figyelmetlen és sörhasú a magyar férfi?

2007.10.16. 20:11
Megkérdeztük néhány nőismerősünket, akinek életében legalább egyszer megadatott a hegyeshalmi sorompón túli románc, hogy lát-e jelentős különbséget a külföldi és a magyar hódolók között. A legtöbben ugyanazokat a jellemzőket emelték ki: a külföldi férfi figyelmes, tiszteletet mutat és faltörő kosként udvarol. A pszichológus szerint a magyar férfi is lehetne ilyen, ha lenne pénze, a nők meg nem ájulnának el a Nyugattól.

Abban minden megszólalónk egyetértett, hogy az általuk megismert külföldi férfiak sokkal figyelmesebbek és nyitottabbak, mint a magyarok. Tapasztalataik szerint figyelnek az eredetiségre és a részletekre, spontánabbak és egészségesen magabiztosak. Egyesek szerint a magyarokkal ellentétben sokkal derűsebben szemlélik a világot, pozitívabban gondolkodnak és szeretnek kérdezni is. Ami egyik megszólalónk szerint megint csak egészséges lélekre vall. Ez vajon genetikailag kódolt vagy a szürke dudva és muhar húzza le a magyar férfit?

Amit a pszichológus mond

Megkérdeztük Berky Tamás klinikai szakpszichológust (www.pszichologus.net), a Pszichológia Online szerkesztőjét is, mi áll a nők nagy elvágyódásának és külföldipasi-fetisizmusának a hátterében. "Itthon az egész ország és a kultúra is arrafelé mozdul el, hogy a szűkülő anyagi források miatt élesedik a verseny, ez pedig magával vonja, hogy a férfiak érzéketlenebbé, kevésbé empatikussá válnak. A létbizonytalanság, a leterheltség nyilvánvalóan nem kedvez a párkapcsolatoknak, ingerlékenyebbé, fásultabbá teszi a partnereket" - mondta érdeklődésünkre Berky Tamás. Szerinte amíg az alacsonyabb szintű igényeket csak nehezen tudják kielégíteni, a férfiak nem tudnak odafigyelni a magasabb szintű igényekre: például az az apuka, aki gyerekének nem tud megfelelő tanszereket venni, képtelen azon törni a fejét, hogy melyik színdarabra vigye a feleségét és hogy vörös vagy fehér rózsát vegyen-e neki.

Nyugatról Kelet felé haladva egyre öregebbnek néznek ki a pasik

Megszólalóink nehezményezték azt is, hogy a magyar férfiak nem adnak a külsejükre, és könnyen elfeledkeznek a sörhasukrúl és a lyukas zoknijukról. Berky Tamás szerint "az előzőekkel függ össze az is, hogy ahogy haladunk Kelet felé, annál öregebbnek, törődöttebbnek néz ki egy harminc éves férfi. A nyugati férfiaknak több pénzük, energiájuk van öltözködésre, önmaguk karbantartására. Mert amikor a magyar nők külföldi pasizási szokásairól beszélünk, többnyire nyugat-európai férfit értünk alatta."

A pszichológus úgy véli, az egésznek van egy tisztán racionális oka: a magyar nők is egyre többet találkoznak külföldi pasikkal, hiszen többet utaznak, és egyre több külföldi dolgozik itthon. Aki mitől is vonzó? A pszichológiai oldalát nézve "abba nőttünk bele, hogy a Nyugat a követendő példa, így a nyugati férfi alaphelyzetből kompetens modellként lép be a kapcsolatba. A nő identitásának pedig része lesz, ha rajta keresztül kapcsolatba kerül a kultúrával. Mondjuk, ha francia pasija van, ő is picit francia lesz (és viszont). De a legtöbb esetben a nő fokozottabban alkalmazkodik. A férfi így 'hazai pályán' könnyen viselkedik magabiztosan, könnyen betölti a nők számára vonzó domináns pozíciót.

A nyelv által a középszerű férfi is felértékelődhet

A párválasztási szokásokat tudományos vonalon tovább elemezve Berky odáig jutott el, hogy a nyelv birtoklása illetve egy kevésbé gyakorolt nyelv sokat nyomhat a latban. Szerinte a külföldi férfi a nyelvi leleményeknek is automatikusan birtokában van, és ezek újszerűnek, szellemesnek tűnnek az idegen nő szemében. A pszichológus szerint az egzotikus, más világból érkező partner emellett lelki értelemben is a kiugrás, a tiszta lappal kezdés lehetőségét (gyakran illúzióját) jelentheti a hazai realitásban csalódott nők számára. "Amikor viszont külföldi társat választ valaki, előfordulhat, hogy a döntéssel járó feszültségeit a magyar férfiak leértékelésével csökkenti" - mondta a pszichológus.

Hozzátette, előfordul, hogy a magyar nő nem beszéli tökéletesen a férfi nyelvét, egyszerűbb szerkezeteket használ, miközben a férfi az anyanyelvén frappánsabban, szellemesebben fejezi ki magát, és gazdagabb szókincsének köszönhetően összetettebben is gondolkodik. Ezzel megint csak könnyebben képes imponálni, a nő pedig közben olyan dolgokat is rávetíthet a férfira, amiket szívesen belelátna. Így egy középszerű külföldi férfi is felértékelődhet a nő szemében. A pszichológus szerint gyakran előfordul ugyanakkor, hogy idővel, amikor a nő már jól megtanulja a nyelvet, rádöbben, hogy partnere egészen másmilyen, mint amilyennek ismerni vélte. "És mindehhez jön még az evolúciós magyarázat, hogy gyorsan változó környezetben a változatos genetikai állományú egyedeknek vannak nagyobb esélyei. És mivel általában nyugat-európai férfiről beszélünk, szerepet kap a nők számára evolúciós szempontból is vonzó biztonsági tényező, az anyagi jólét, amit a férfi biztosít."

Bókok és csábtrükkök hiánya

Válaszadóink a magyar férfi udvarlási szokásaiban főként azt kifogásolták, hogy ha udvarol is, nem elég változatosan vagy nem elég kitartóan. "Először is sok magyar pasi nem tud viselkedni a nőkkel, és ez nemcsak az udvarlásra vonatkozik - az udvariatlanság általános jelenség. Ami az udvarlást illeti: vagy túl nyálasak, mézesmázosak, meg gügyögnek, mintha kiskutya lennél, vagy irgalmatlan kemény macsónak akarnak tűnni." Egy másik megszólalónknak az nem tetszik, hogy nem érzi a férfiból áradó csábító erőt: "Amitől teljesen kiakadok, hogy azt hiszik, attól, hogy meghívnak egy pohár sörre, már el van egyengetve az út. Sör, szép a szemed, vörös rózsa, aztán ha már összemelegedtetek, bókok helyett kedvesen megcsípi a hasad a nyolcadik randin, hogy mi ez a kis hurka... Nem tudnak mit kezdeni a nőkkel. Ja és nem kitartóak: ha az elején kis megoldandó probléma akad, szívesebben lépnek le, semmint, hogy dolgozzanak rajta." A tisztelet és a bókok hiányán kívül azt is kifogásolták még a nők, hogy általában nincs kultúrája az ismerkedésnek Magyarországon. "Sokan nem mernek kommunikálni, bizalmatlanok, szűklátókörűek vagy nem látnak maguk előtt példát."

Egyik megszólalónk viszont ráérzett arra, hogy társadalmi hatások eredménye is lehet a magyar udvarlók önbizalomhiánya, amit aztán kompenzálni próbálnak. "Nyilván azért is van ennyi probléma, mert manapság inkább a csajok udvarolnak és ez a fiúknak tök kényelmes. Amúgy is valami zsigeri félelem él bennük, azt hiszik attól, hogy nem 'jön össze' egy csaj, itt a vég. A félelmüket pedig azzal leplezik, hogy bunkók. Vagy nincsen önbizalmuk vagy azért lehetnek bunkók, mert aki egy kicsit is jól néz ki, totál el van szállva magától. A magyar srácok nagyon maguk alatt tudnak lenni és egyfolytában önmagukat keresik."

Mélységesen egyetért cikkünkkel? Netán jelenleg épp bosszankodik? Vagy tudja a Nagy Választ? Ne késlekedjen, írja meg nekünk véleményét!