horoszkóp

Olvasói büntetőlista: fuksz, susinadrág, koszos köröm

2007.09.14. 13:11
Nőtársaink beindultak, és jól megmondták, mit gondolnak a magyar férfiról. Nem kérdeztünk mást, csak azt, hogy milyen hibákat követ el a szép szál magyar ember a megjelenését illetően. A megjegyzések lefedik a teljes magyar férfitársadalmat és kíméletlenül büntetnek.

Megállíthatatlanul özönlöttek az emailek annak kapcsán, hogy mit találnak a nők kifogásolnivalónak a magyar férfi megjelenésében. Rádöbbentünk, hogy az eredeti tíz elemes koncepció nem tartható, ezért fel kellett emelnünk a határt. Negyvenre.

40. Atléta simán vagy ing alatt

Van, aki szerint atlétában járni az utcán megengedhetetlen, bár szerintünk egy szál csupasz felsőtestben leugrani a boltba még kínosabb, főként hordóhassal, amin végigfolyik az izzadtság. Mások szerint "az ing alól kilátszó atléta, esetleg kukucskáló mellszőrzettel" a legnagyobb "ne!", és ezt több vélemény tükrözi: G. elítéli "az öltönying alatt viselt atlétatrikót is, főleg, ha kinyúlt és szürke. Ing alá elegáns lehet egy fehér ujjas póló, vagy semmi (de akkor legyen vastagabb anyagú az ing és ne legyen átlátszó kínai szar)". Olvasónk halála, amikor meglát egy atlétatrikót, főként bordás anyagút.

39. Sziget-karszalag

Megfigyeltük, hogy idén tényleg boldog-boldogtalan kint volt a Szigeten, és ezt egész évben fennen hirdeti azzal, hogy nem szedi le magáról a karszalagot, hanem hagyja lerohadni. Így lett toplistás "a Sziget-karszalag egész évben, mert attól leszünk kúlak."

38. Mellényke

"Az Aigner Szilárd által bevezetett horgászmellény, sok zsebbel." No comment.

37. Kiegészítők

P. szerint "nagyon különös választás lenvászon nadrághoz, illetve zsebes felfedezőnadrághoz a klasszikus fazonú, műanyag strandpapucs, az még a jó csontozatú, szép magyar, kaukázusi férfi vizuális értékéből is levon, ahogyan a felhajtott Lacoste pólógallér, a vastag nyaklánc, és a kiegészítők, amelyeket sajnos a hetvnes évektől napjainkig lehet elérni a piacon." Be kell vallanunk, hogy egy kifinomult nőnek nehezen lehet eleget tenni, mégis, próbálkozzon!

36. Lógós nadrág

Bár személy szerint megértjük a hiphop zenét hallgatók, graffitisek, downhill biciklisek és gördeszkások között népszerű, mélyen letolt, azaz baggy farmerdivatot, de kisebbségben vagyunk. A "seggig tolt FUBU farmer" ízléstelennek tituláltatott, más megfogalmazásban: "ez inkább az ifjabbak túlkapása: a beszart jelleget hozó térdig letolt gátyó kivillanó bugyingóval". Azért a bugyingó kifejezés használata bármilyen térdig lógó farmerral felveszi a versenyt.

35. Nyakban lógó adathordozó

Z. ízlését a nyakba akasztott pendrive sérti: "büntetős infos viselet, ennek alfajai: pendrive/belépőkártya/staff/fellépő/dögcédula". Fentinek talán elterjedtebb változata a telefonos nyakbavaló. De vajon miért, hogy kéznél legyen? Vagy valami elrontott státuszszimbólum-trend akar ez lenni? "A nyakba akasztott telefonról ne feledkezzünk meg, mint enyhén szólva hányingert keltő tartozékról" - vélik olvasóink.

34. Baseballsapka

Az "arcba húzott baseballsapka" több emailben is felbukkant, D. szerint a "hátracsapott baseballsapi" még cikibb, "legalábbis 14 év felett".

33. Napszemüveg

Hatalmas témakör a napszemüveg, véleményünk szerint bicskanyitogató a fejre feltolt példány, főleg sötétben és főként tar homlokon. Az sem érdemel simogatást, ha valaki kopasz fejen viseli hátul (mintha jönne az illető, miközben megy). És ne felejtsük el a sapka simlijére dobott változatot sem, extragáz változata, ha a sapka hátrafelé áll.

32. Hegyes orrú cipő

A juppi stílusra meglepően kevés megjegyzés érkezett, de az általában elegánsnak tartott hajszálcsíkos öltöny van, aki szerint kerülendő, főként " hegyes orrú cipővel - idétlen menedzserdivat".

31. Borvörös fej

Hosszasan elemezhetnénk a magyar társadalom alkoholfogyasztási szokásait, de itt elég csak a messziről virító jelekre utalni. K. szerint rettenetes az "alkoholtól szétcsúszott, vörösre puffadt fej (némely tévébemondó előszeretettel viseli)".

30. Háj és férfimell

Többször felmerült bennünk a kérdés, hogy ha a nőktől elvárják, hogy remek és kívánatos formájuk legyen, akkor a férfiaknak miért nem kell ügyelni a megereszkedett hasra? L. szerint problematikus a "tohonyán gatyakocra folyó háj fiatalabbaknál is", bár O. szerint "a túzottan kigyúrt test is szemsértő".

29. Papucs

E. nevű olvasónk a "vietnámi illetve egyéb papucsot" is elutasítja, ha férfiak viselik, mert szerinte nőies. Ezt nem teljesen értjük, hiszen nyáron egy ápolt lábon teljesen elfogadott a papucs, sőt kellemesen lezser külsőt is kölcsönözhet. Persze, ha nem bűzölög messziről és nem ragad a mocsoktól.

28. Szolárium

Mély depresszió elkerülésének céljával megértjük a szoláriumozást, de nem szorgalmazzuk. I. nevű olvasónk szerint "gusztustalan sárga bőrszínt eredményez, kilométerekről kiszúrom, ha valaki szolizott. Különben sem kell a napozást túlzásba vinni, a fehér bőr szép."

27. Tágított fülcimpa

A vagány fültágítás nem arat osztatlan sikert. Toplistás lett a "tányérnagyságban kilyuggatott fülkagyló vagy öklömnyi cirkónium belövése ugyanoda".

26. Öltöny és zokni

Szofisztikált olvasónk fürkésző tekintete a zoknit is megvizslatja az öltöny alatt: a "bokazokni öltönyhöz térdzokni helyett, és rövid ujjú ing öltönyhöz" abszolút negatívumok, és szerinte "még ennél is rombolóbb a kikopni nem akaró zöld és lila műszálgabardin öltöny". Egyetértünk.

25. Kockás ing kilátszó alsóval

Még egy szó az ingekről: "az a tetves kockás ing. főleg a nyűves kockás boxeralsóval súlyosbítva. főleg ha a nadrágból ki is lóg. egyáltalán, ha az alsó kilátszik."

24. Betűrt ing

Van, akit erősen irritál a rózsaszín felső férfiakon, különösen "aranyszínű vagy strasszos felirattal és hónalj alatt görögdinnyecipelős feszítéssel". Azon lehetne vitatkozni, hogy az inget mikor kell az etikett szerint feltétlenül betűrni, de a mindenkori átlagviselethez semmiképp sem ajánlatos.

23. Igénytelen vagy kínaipiacosan hi-tech karóra

"A filléres, gumiszíjas kvarcóra" biztos, hogy nem nyerő pont a nőknél, de van olyan olvasónk is, aki a "mindenttudó kvarcórát" is lenézi, "mint ált.isk.-ben: pontos idő, hőmérséklet, széljárás, napnyugta, napkelte, számológép...ááá!! Uram irgalmazz!!!"

22. Arcszőrzet

B. nevű olvasónk szerint kimondottan béna a bajusz. "Elmegy katonának, ott a haján kívül csak bajuszt növeszthet, aztán meghagyja, mert azt hiszi, attól férfi, lásd Farkas Berci". Mások a műgonddal megfaragott szőrzetet sem állhatják: "a miliméterre kiszőrözött, vékony körszakállcsírák az állon, ill. az állgödrében a pamacs Hajas-módra - hány órát szarozhatnak a fürdőben körzővel, szögmérővel?"

21. Borotváltság

Vitatkoznánk olvasónk véleményével, miszerint minden, hónalj-mellkas-akármi más az arcon kívül, ami borotvált, az gáz. Szerinte "egy férfi akkor jó, ha szőrös, a borotváltság visszataszító." Szerintünk viszont a hónaljszőrzet megmetszése az ápoltság jele.

20. A Beckham

Az "áltaraj" és a Beckham-frizura nem arat sikereket a nők körében. Egyik olvasónk tulajdonképpen semmiféle férfifrizurával sincs kibékülve: "brit-pop haj félig az arcba lógva, illetve bármilyen frizura, amin látszik, hogy órákig állítgatja a tükör előtt - férfinek rövid haj dukál, a többi nőies". Ezt mondjuk annyira nem értjük, mint ha valaki azt mondaná, hogy a nő ne hordjon szoknyát. Sok-sok szavazatot kapott még a kopasz fejen átfésült haj valamint a tar fej, amin hátul lófarok figyel. Ezt kiöregedett rockzenészek viselik büszkén.

19. Csikóhaj

S. szerint "ez nem kifejezetten pasik szokása, hanem az anyukák döntése kisfiukkal szemben (akik szintén pasik, csak kicsik): rövid haj, hátul, a tarkónál 1 tincs meghagyása hosszúra, akár derékig is. Ettől hányinger kerülget, és fizikailag is rosszul érzem magam, ha ránézek egy ilyen kisfiúra. Ez már évtizedek óta tartja magát, hiszen megboldogult gyermekkoromban minden fiúnak ilyen haja volt általános iskola alsó tagozatában." Igen, de miért? És a keletnémetek sem unják meg soha?

18. Kopasz fej plusz bikanyak

"Bikanyak+tarkopasz fej, négymázsás fuksszal (bár lehet, hogy a kigyúrt nyakizom a láncocska elviseléséhez kell, a kopaszság meg érthetetlen divat, mert rohadt kevés embernek van szép fejformája, kopog a fején az eső és a hó, na és félelmet keltő is - ja, hogy ezért menő főleg)."

17. Tar+izompóló+tetkó

A fentiek egyvelege külön helyezést érdemel: "a borotvált fej, izompóló, tetoválás kombinációja nyaklánccal megbolondítva" valóban rémisztő.

16. Formára szedett szemöldök

Fotómodelleknél érthető, amúgy a túlzott sterilitás érzetét kelti.

15. Karikafülbevaló meg más

E. nevű olvasónk úgy véli, hogy egy férfi egyáltalán ne hordjon ékszert, bár ezzel vitatkoznunk kell, hiszen nagyon is lehet igényesen viselni például egy egyszerű ezüst gyűrűt, még férfinak is. Szerinte "főleg a hip-hopos négyzet alakú bazinagy strasszkő mindkét fülben" az, ami a hímneműek ékszerviselésének netovábbja. Másik olvasónk a 90-es évek nagy slágerét, a "kicsiny karikafülbevalót, lehetőleg mindkét fülben" ásná el mélyre.

14. Szedett-vedett táskák

Bármilyen praktikus is, nem túl igényes a műbőr autóstáska, amit olvasónk szerint leginkább hónalj alá szorítanak a magyar férfiak, vagy fülénél lóbálják. Ide sorolhatjuk még kiegészítőként a "piaci kofa stílusban felszerelt övtáskát: rá hasra!!"

13. Nejlonszatyor

Van olyan ismerősünk, aki tele kézzel grasszál a városban, mert az egyikben a telefonját, másikban a slusszkulcsot és a cigisdobozt fogja. Ezt a megfigyelést osztja Z., aki szerint ciki, mikor a pasi "nem vesz táskát, hanem minden cucc nejlon vagy dísz/ajándék zacsiban van (most a tárcámat meg a kulcsot mibe rakjam?- jön a válasz)".

12. Cigitartó az övön

Ezt a problémát szándékoznak egyes férfiemberek elkerülni az övtáskák különféle fajtájával, mint az "övön lévő mobil/cigiszett tartó. kötelező az igaz kemény bőr kiegészítő. abból fickósan kikattintani a kék szofit, másikből a jó kis 3210-t és kész a varázslat!"

11. Igénytelen tetoválások

Valóban mindent beborítanak "a gusztustalan - és lassan sajna nőknél is egyenviseletnek tűnő - tetkók: szerintem ez pont olyan, mint az autótunning, csak a testen. Na, de nem lesz jobb szerető, nagyobb farka, vonzóbb és férfiasabb tőle, csak röhejesen csicsább."

10. Tréningholmi

A susogós melegítő tíz éve is röhej tárgyát képezte, mégis tartja magát még mindig. Olvasónk szerint különösen gáz a "klasszikus suhogós dzsogging, és vastag nyaklánc kombója".

9. Farokmutató szövetnadrág

A szövetnadrág terén sok kérdés akad, például, hogy meddig szabad felrántani. Egyesek szerint "a köldök fölé felhúzott, és ott stabilan övvel díszített szövetnadrág (súlyosabb esetben V-nyakú, a szükséges méretnél eggyel kisebb akrilszvetterrel párosítva)" elrettentő. "Valamint a tuti befutó - dobpergés és fanfár - a derékrészt hónaljig felhúzó, és ott övvel rögzítő idióták hada. Könyörgöm, ki kíváncsi a farkára, ahogy kirajzolódik a kis golyókkal egyetemben. Mert ha még az ilyen csak a seggét mutatná, ha jó neki, ám legyen, de ha felém fordul, kénytelen vagyok szemberöhögni. Ugyanezzel a ruhadarabbal cipő választásakor is lehetnek gondok: például, ha valaki "sportcipővel, ráadásként fehér zoknicskával" veszi fel.

8. Kellemetlen lehelet

B. megemlékezett "a sárga fogakról és a szájszagról. Szerintem ez egy csajozós technika lehet náluk; ránklehetlnek és elájulunk, máris ugorhatnak hegyibe'."

7. Fogak hiánya

Ez mindkét nemnél erős megrovást igényel. Egyik olvasónk azt kifogásolja, ha valaki sok pénzt költ a legújabb menő telefonra és holmikra, de "arra nincs igényük, hogy megcsináltassák a fogukat (a felső sor 4-esek hiányoznak)". Más mindezt úgy fogalmazza meg, hogy ez a "több a szeme, mint a foga"-effektus, és "ha van elől néhány mégis, az is fogköves és sárga, a hátsó frontok elég ziláltak, a lehelete meg bagóbüdös". Ez viszont külön helyezést érdemel, ugorjon a 3. ponthoz.

6. Izompóló

Bár egy esztétikusan kisportolt férfitesten jól mutathat a szűkebbre szabott póló, de van, aki ennek minden fajtájától viszolyog, "pláne, ha kövér karral párosul". És az is nevetséges, ha két férfi példány azonos ritmusban vonul az utcán, mindketten fekete izompólóban és napszemüvegben feszítve, és egyszerre nyúlnak mélyen a zsebükbe, hogy fülükre tapasszák a mobiltelefont.

5. Pecsétgyűrű

Örömmel konstatáltuk, hogy számos nő elfordul a pecsétgyűrű láttán. Különösen, ha a férfi kisujjon viseli, és aranyból készült, kőékesítéssel. Az "ordenáré karláncok és nyakörvek" hasonlóképpen népszerűtlenek.

4. Gyárilag összegányolt farmer

"Nagyon gáz az említett óriás feliratos póló alap kelléke, a farmer, ami úgy néz ki, mintha fehér festékes ecsettel felsőcombon és seggen végighúzták volna." Ehhez a remek megfigyeléshez hozzátennénk még a combközépen és seggen erősen kikoptatott farmert is.

3. Mindent elöntő cigarettaszag

Olvasónk rímbe öntötte kritikáját. "Bőre pórusaiból IS áradó keserű, gyomorforgató füstszag (ha mellém áll egy ilyen megrögzött a buszon, öklendezem jóformán, mégha aznap reggel mosdott is netán).

2. Fuksz

Olvasónkat kifejezetten irritálja "a pasiban, ha telirakja magát fukszokkal, bár ez a kisvárosi szolitulaj hölgyeknek biztos bejön". M. szerint rettenetes az "ezüst nyaklánc, szigorúan pólón/pulcsin kívülre, ami később már unisex lett: ha meguntad, odaadhattad a barátnődnek". Ilyet mi ugyan nem láttunk fiatal férfiakon, de olvasónk szerint a "horoszkóp- / monogram-medálos láncok" és a "feltűnő, csillogó, köves aranyékszerek" is tiltólistásak.

1. Ápolatlan kéz és láb

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, mennyire illúzióromboló a "szandálból / papucsból kikacsintó ápolatlan lábköröm", "a rövidnél hosszabbra hagyott, gömbölyűre reszelt körmök". Ennél drasztikusabban fogalmaz G: "szörnyet halok egy-egy ápolatlan kéztől, ahogyan a lábfejtől is. Alapvető lenne, hogy nem csak a fogorvost, de a kozmetikust és a manikűröst is felkeressék olykor-olykor. Nem tehetek róla, de nem bírom elviselni a férfiak többségének tövig rágott körmeit."

+1 érv a zokni mellett

Egy férfiolvasónk nem hagyta szó nélkül, hogy megkritizáltuk a zokni-szandál kombinációt: "én zoknival hordom a szandálokat. Es piszok egyszerű a magyarázata. Ha nem veszek zoknit, 17 másodperc alatt (jó, lehet hogy 18) olyan irdatlan büdös lesz a lábfejem, hogy kihal a fű körülöttem. Tökmindegy milyen szandál, "műanyag", bőr, akármilyen". Respektáljuk a véleményét, de sajna esztétikailag még így sincs igaza.