A kereszténység hadat üzent a jógának. Nemrég egy baptista gyülekezetnek meggyűlt a baja egy jógatanárnővel, mivel ez a felekezet is osztja a Vatikán szigorúan jóga-ellenes nézeteit. A jóga hazájában is szinte tombolnak az indulatok, miután egy indiai származású katolikus szerzetes azt elemezte, milyen káros hatásai vannak a honfitársai által kifejlesztett testi-lelki gyakorlatoknak, miközben a szomszédban vidáman jógázik egy egész katolikus iskola. Válasszon: mise vagy jóga?

Angliában letiltották a gyerekjógát

A jógázás a Vízöntő Kor hajnalán, azaz az utóbbi pár évtizedben valószínűleg azért tett szert nagy népszerűségre világszerte, mert a harmonikus testgyakorlás mellé szellemi-lelki kikapcsolódást jelent, minden különösebb hittanóra vagy fárasztó filozófia nélkül. Erre hivatkozott az angol Louise Woodcock is, aki egy baptista gyülekezettől kapott termet ahhoz, hogy gyerekeket jógázni oktasson, zenével és mozgással, dogmákra tekintet nélkül. Az egyházi elöljárókat azonban kiverte a víz a jóga szó hallatán, és nyomban megvonták az engedélyt a tanárnőtől. Arra hivatkoztak, hogy a jóga számukra elfogadhatatlan módon abból indul ki, hogy a teljességet el lehet érni "emberi technikákkal". Ezzel szemben a keresztény tanítás szerint csakis a hit vezethet az üdvösségre, a jógázást pedig nem lehet különválasztani az alapjául szolgáló elvek elfogadásától. Bár a baptisták számára a pápa szava nem "kötelező" (szemben a katolikusokkal), ebben a kérdésben történetesen egyetértenek a Vatikánnal.

Jóga nem jó - a pápa egész hivatala a jóga ellen

A Vatikán ugyanis már 2003-ban közzétette álláspontját a New Age név alatt összegyűlt többé-kevésbé vallásos nézetekről és gyakorlatokról. Várható volt, hogy a még II. János Pál pápasága alatt született tanulmány nem fogja kitörő örömmel üdvözölni a spiritualitás új formáit, és valóban, a Katolikus Egyház szigorúan elzárkózik a nyugatra behozott keleti filozófiák felé való nyitástól. Ehelyett azokra a pontokra hívják fel a figyelmet, ahol ezek a rendszerezetlen, néha egymásnak is ellentmondó új nézetek ütköznek a katolikus hittel, és szerintük a jóga sem kivétel. A pápai hivatalnál feltehetőleg nem a Budapest TV őrületes betelefonálós műsorai verték ki a biztosítékot, hanem inkább azon bőszültek fel, hogy az új tanok azt tűzik ki célul, hogy belső énünk olvadjon bele a kettéoszthatatlan mindenségbe. A jóga pedig ennek a katolikus körökben nem kívánatos állapot elérését szolgálja, maga a "jóga" szó is annyit jelent, "egység". A keresztény hit ezzel szemben a menny-pokol, Isten-Sátán, jó-rossz, bűn-feloldozás kettősségekre alapszik, így aztán aligha bólinthat rá a pápa a jóga "minden egy" felfogására, amely éppen ezen különbségek létét tagadja. Más kérdés persze, hogy ezekben az elvont kérdésekben mennyire mélyül el, aki kedd-csütörtök este hétre eljár a helyi művházba jógára.

Rossz társaságba keveredett

A Vatikán egyébként már régóta foglalkoztatja a közvéleményt a hívek számára tilalmas dolgok körének bővítésével, illetve azzal, hogy nem engedi ezt a kört szűkíteni. A jógára csak nem olyan rég kezdett pikkelni, de az élet védelmére hivatkozva réges rég ellenzi például nemcsak az abortuszt, de a fogamzásgátlást, azon belül az óvszerhasználatot is, támadja a melegházasságot. A popkultúrát sem nézik el szó nélkül: sértette már őket a Harry Potter könyvektől kezdve a Madonna-koncertig sok minden. Most a tornaórákba is beleszólnak: a New Age hulláma által nyugatra sodort és a kereszténységet állítólag fenyegető eszmék és szokások között tiltottként említi az egyház a jógát is. Persze a New Age-en belül nem ez az egyetlen tilalmas dolog, ugyanúgy elítélik többek között a szellemidézést és ezoterikus gyógymódszereket vagy a kabbala tanait.

Nem kívánatos pozícióban

Indiában egyes katolikusok mégis jógáznak, mások berzenkednek

Az indiai Agrában található St. Peter's College főnöke, John Ferreira atya azonban a híradások szerint nem ért egyet a hivatalos állásponttal, pedig katolikus. A renitens lelkipásztor az angliai eset kapcsán azt nyilatkozta, hogy a jóga igenis jótékony hatású, ő maga is jobb karban van, mióta gyakorolja, sőt, napi rendszerességgel tart ilyen órákat szintén hívő diákjai és munkatársai számára. Nem így a Szalézi Szent Ferenc rendjébe tartozó James Manjackal, aki pedig Indiában született (igaz, katolikus családba), és világéletében hinduk között élt. Ő szintén azt a véleményt osztja, hogy a jóga több, mint puszta testgyakorlás, és pontosan emiatt a többlet miatt összeegyeztethetetlen a kereszténységgel. Az atya a Vatikán álláspontját visszhangozva óva int a jóga bármely formájától, még attól is, amit esetleg "keresztény jóga" néven gyakorolnak. "A kereszténység és a jóga eszméi kölcsönösen kizárják egymást" - állítja website-ján, nyilván Ferreira atya véleményére reagálva és XVI. Benedek pápa legnagyobb megelégedésére.

NE CSAK A PÁPA MONDJA MEG!
Fejtse ki nekünk a véleményét ön is! Kíváncsian várjuk az emaileket.