Szekeres Nórát fiúnak nézték, Puskás Péter lánynak tűnt

2009.01.08. 11:15
Szekeres Nóra megalázó pillanatként élte meg, amikor első osztályos korában kizavarták a női vécéből azt gondolva, hogy fiú. Puskás Péter kamaszkorában női frizurát vágott magának, de annyira kínosnak érezte, hogy inkább letolta teljesen. A kedvenc történetünk azonban Rogán Antal hajsztorija, aki hajvágás után egy hónapig nem mert hazemenni, mert félt a nagymamája kritikájától. A Megasztár fodrászaként is ismert Koczka szalonjában celebeseményen jártunk, és ez alkalomból tártuk fel a legsúlyosabb, kamaszkori hajkísérleteket.

"Különös, hogy van egy olyan emberi szőrzet, amire komplett iparágat építettek"- elmélkedett a hajról Puskás Péter az év első médiaeseményén a Liszt Ferenc téren. A Megasztár fodrászaként is ismert Koczka és Sári Kata fodrász közös szalonja egy éve nyitott meg, és ez alkalomból ismert vendégeiket hívták meg a szórakoztató-sajtó érdeklődésére számot tartva. Puskás Péter énekes gondolataira alapozva úgy döntöttünk, az év eleji nosztalgia jegyében a javarészt kamaszkorukban zajló, legemlékezetesebb hajkísérleteikről kérdezzük a vendégeket, amíg a helyüket keresik a fotósok közt.

Istenem, de kínosan néztem ki

Nézegesse az év első eseményét!

"Egyszer vágtam magamnak otthon két tükörrel a harmincas éveket idéző női frizurát: a teteje rácuppant a fejemre, az alja meg hullámos volt. Istenem, de kínosan néztem ki. Úgy emlékszem, rögtön utána esett meg velem, hogy látva a női hajamat, inkább letoltam rövidre géppel, és csíkokat is vágtam bele" - emlékezett vissza nemrég múlt kamaszéveire az énekes, akinek az esemény alatt nem nyúltak a hajához, így a rá kiélezett fotósok egyike azt örökítette meg, ahogyan telefonál.

A vendéglátó Koczka Beatrix az utóbbi években a magyar divatélet ismert fodrászává vált. Mindig jól esik visszaemlékezni a 2006-os Fashion Awards díjátadóra, amelyet a Robert Smithnek öltözött Lakatos Márk stylist saját botrányaival igyekezett emlékezetessé tenni. Az eseményen az Év Fodrásza díjjal kitüntetett Koczka a hozzá is eljutott pletykákra reagálva köszönőbeszédében azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy ő bizony nem leszbikus. Koczka tavaly ősszel megjelent a The Room magazin partiján, ahol a körültekintően öltözött vendégekről készült fotók alapján hirdettük meg a Heti Trend szavazásunkat, és olvasóink szerint aznap éjjel a fodrásznő nézett ki a legjobban. Ezért ő sem kerülhette el a hajkísérletekről szóló kérdést.

Koczka: Öt év kellett, hogy ne patakozzon a hátam

"Húsz évesen kezdtem el dolgozni Hajas Lászlónál. Komoly edzések árán, körülbelül öt év alatt jutottam el arra a szintre, hogy már nem indult el a kispatak a hátamon, ha nekiálltam egy frizurának. Ma már nem izzadok le hajvágás előtt. Akkor jó egy szakember, ha mindennap fél attól, amit csinál. Addig tud fejlődni. Amikor elmegyek egy munkára, például divatfotózásra, iszonyú lelkiismeretesen készülök. Éjszakákat nem alszom, agyalok, hogyan lehetne a legjobban megcsinálni. Sosem vagyok elégedett. Ha egyszer megelégszel magaddal, akkor többé nem tudsz megújulni"- mondta a Velvetnek Koczka Beatrix.

A fodrász egy bokasérülés miatt volt kénytelen lemondani arról, hogy testnevelő tanár legyen, édesanyja kedvéért kezdte el a fodrásziskolát, majd a gyakorlati időszakát a Hajas szalonban töltötte. Mint elmondta, a szemléletére nagy hatással volt a Vidal Sassoon-hívő Hajas László. "Olyan hajat szeretek vágni, amelyik otthon is könnyen kezelhető." Koczka a szalonban töltött kilenc év alatt divatfotózásokon, forgatásokon is dolgozott, megnyert néhány fodrászversenyt, és egy alkalommal, 2006-ban az Év Fodrásza díjat kapta a Fashion Awards magyar gálán. A Hazaidivat információi szerint két alkalommal nyerte meg az Intercoafuor versenyt, ezért hazánkat ő képviselhette a nemzetközi fordulón Párizsban. Részt vett a londoni, rákos gyerekekért rendezett Alternative Hairshow-n a Royal Albert Hallban.

Három éve a Megasztár tette szélesebb körben ismertté, ahol a versenyők és a zsűri haját készíti. "Azzal, hogy kicsit ismertebbé váltam, az embereknek az az érzésük alakult ki, hogy én már biztos nem állok már szóba halandókkal, csak sztárok haját csinálom. Abban a tévhitben vannak, hogy csilliókért dolgozom. A vendégköröm tulajdonképpen nem az ismertség miatt bővült, a legjobb módja ennek, hogy szájról szájra terjedek"- mondta Koczka, aki egy éve nyitott saját szalont kolléganőjével. Mint elmondta, azért nem szeretett volna utcafrontos üzletet, hogy ne bámuljanak be az emberek, a szalonnak inkább kuckó jellege legyen. "Ha sok pénzem lenne, akkor még többet szárnyalnék. Ebben a világban nincs pénz. Ha valami kreatívat akarsz csinálni, akkor boldogságból, szeretetből jönnek el az emberek neked. Az az egyik legnagyobb szakmai sikerem, hogy eljutottam odáig, hogy ha felhívok egy ötletemmel egy ismert fotóst, vagy sminkest, akkor eljön ingyen is, mert bízik bennem."

Voltam fekete, pink, sárga, hosszú, rövid, kopasz

"Egészen a gimnázium utolsó évéig nem voltam hajlandó levágatni és befestetni a hajam. Azzal az elmélettel éltem, hogy meg kell várnom, amíg őszülni kezdek. De amikor elkezdtem a fodrász sulit, óriási lavinába kerültem bele. Voltam fekete, pink, sárga, hosszú, rövid, kopasz. A fodrásznak ez egyfajta védjegy. Ha állandóan változik a haja, akkor inspirációt tud adni a vendégének"- ismertette ars poeticáját Koczka.

Az eseményre eljött többek közt Juga Veronika, Terecskei Rita énekesnő és Aczél Gergő, a Megasztár első szériájának dőntőse, a legkülönösebb vendég azonban Rogán Antal, az ötödik kerület fideszes polgármestere volt, aki az utóbbi időben gondosan felépített bulvárkarriert fut be. Politikus lévén a legtalányosabb hajtörténettel ajándékozott meg bennünket, miközben Koczka rávette, hogy a sajtó kedvéért engedje megmosni és beszáríttatni a haját.

Nagyanyám nagyon durva megjegyzéseket tett volna

Nézegesse az év első eseményét!

"A gimnazista évek végén, és az egyetem elején többször volt hosszú hajam. Volt egy radikális váltás, jött egy nyár, és nagyon melegem volt. Ott volt az alkalom, hogy lerövidítsem a hajam. Akkor fordul elő velem először, hogy gyakorlatilag kopaszra vágattam. Utána négy hétig nem mertem hazamenni. Nagyanyám nagyon durva megjegyzéseket tett volna, mert falun ez szokatlan a dolog volt, ő pedig konzervatív ízlésű asszony lévén megszólt volna érte"- emlékezett vissza tinédzser éveire Rogán Antal a látványfodrászat idején, aki arra nem tért ki, vajon a nagymama milyen megjegyzésekkel illette unokájának egy hónapos eltűnését egy hajvágás miatt. Mesébe illő falu lehet, ahol hagyományosan hosszú hajat viselnek a férfiak.

Palcsó Tamásról is úgy gondolta a két vendéglátó, hogy ideje megigazítani a haját, és ő erre nyitottnak bizonyult, közben pedig megosztotta velünk korai hajkísérletének történetét. "Egyszer tizenévesen bementem a fodrászhoz. Mondtam, jön a nyár, tolja le a hajam. Mennyire? Nekem nem tűnt vészesnek a fél centi, ezért mondtam, legyen annyi. Nem gondoltam, hogy olyan lesz, mintha kopasz lennék. Fura volt, de akkor nem éreztem magam furán, mert nem ismert senki"- mesélte az autóbalesetéből nemrég felépült énekes. Palcsó Tamás zen buddhista hozzáállása ritka, a hajvágás többeknek inkább rossz élményt jelent. Szekeres Nóra műsorvezető így emlékezett vissza arra a korszakra, amikor rövid haja volt. "Kilenc éves koromig mindig visszavágták rövidre a hajam, hogy erősödjön. Elsőben kiküldtek a lányvécéből, mert azt hitték, fiú vagyok. Életem egyik legmegalázóbb pillanata volt (nevet). De úgy látszik, elfelejtettem, amikor negyedikes korom után küzdeni kezdtem a hosszú hajért, mert amikor hatodikban egy barátnőmnek hullani kezdett a haja, és rávett, hogy legyek szolidáris, és vágassam le én is a hajam: belementem."

Kifeküdtem a stégre becitromozott hajjal

A történetekben még nem jutottunk el addig a dramaturgiai csúcsig, amikor is kijelenthető, hogy a hajviselet az önmegvalósítás klasszikus formája, ezért Koós Rékához fordultunk, aki Sári Katától már megkapta az évkezdésre megfelelő, dinamikus frizuráját. "Talán ott kezdődtek a kísérleteim, amikor a szüleim hajója mellett kifeküdtem a stégre becitromozott hajjal, hogy szőkébb legyek. Aztán a gimnázium alatt kimosható, kék, zöld, és egyéb színes csíkokat viseltem a hajamban. Ma már ez nem botrányos, akkoriban az volt, de én alteros lány voltam. Az osztályunk egyik fele szeletelt, a másik fele pedig a diszkósok ellen lázadt - közéjük tartoztam én is. Pál utcai fiúkat hallgattam, jártam a Fekete Lyukba piros, szaggatott neccharisnyában. Sosem tisztult le a stílusom, most is arra vágyom titkon, hogy felnyírt hajam legyen taréjjal. De most már mennem kell a gyerekemárt a lányfalusi óvodába"- búcsúzótt Koós Réka.