horoszkóp

McDonald’s magyar finomságok: ízélménynek kemény

2008.10.29. 13:50
A McDonald’s újítói valószínűleg aggodalommal figyelték, mennyi könnyű ételt képes magához venni manapság egy fogyasztó. Márpedig a kaukázusi ember kemény, szívós fajta, igényli a kalóriát az évnek ebben a szakában. Így alkották meg a gyorsétteremlánc magyar „finomságait”, a bundáskenyeret, a lángost és az aranygaluskát. Kollégáink megkósolták a termékeket, és az sem vigasztalta őket, hogy ugyanúgy csuklóig olajosak lettek, mint a piaci lángososnál.

A transz-zsírsavak nagyhatalmai közül a McDonald’s látta meg elsőként az üzleti lehetőséget abban, hogy a magyar hagyományos konyha értékeit megrengesse. Persze mi, Velvetesek jóindulatúak vagyunk, ezért inkább azt feltételezzük, hogy a gyorsétterem-lánc újítói aggodalommal figyelték, hogy a fogyasztók szíve egyre kevésbé van edzésben a könnyű, nemzetközi ételek miatt, amelyeket manapság divatos magukhoz venniük. Márpedig a kaukázusi ember kemény, szívós fajta, és az évnek ebben a szakában kifejezetten igényli a sok kalória minél gyorsabb bevitelét. Válságos időket élünk. A McDonald’s vigasztalásul megalkotta a magyaros bundáskenyér, lángos és az aranygaluska gyorséttermi változatát. A menüsort a közszolgálat érdekében megvásároltuk, és a szerkesztőségünk konyhájában bátortalanul megkóstoltuk, majd kimerülten cikkírást imitáltunk.

A kamaraerdei Pocakos Manó kifőzdébe a kilencvenes években a konyhaszag miatt is zarándokoltak az ínyencek, mert olyan testes zsírszagot nem kaphattak máshol. Egészen mostanáig. Lássuk, mit éreztek kollégáink, amikor körbeálltuk a termékeket.

Lángos: mint egy szamár a nagykörúton

Nézze, ha kóstolni nem is szeretné!

„Olyan ez, mint amikor szamarat látunk a nagykörúton. A csodálkozás után szagolgatunk a levegőbe, a végén pedig azt mondjuk: nekünk a lángos nem öt centis átmérőjű, hanem húsz, és nem papírvékony, hanem építőipari munkás méretű. A lángos (250 Huf/darab)külcsínre nem felelt meg a kívánalmaknak, így kihagytam”- mondta Dr kolléganő, és rövid időre elhagyta a helyiséget. Ttl kolléga még maradt, és így nyilatkozott. „A lángos legalább kör alakú, ebben hasonlít az igazihoz. Szakítószilárdsága eléri a bundásét, sőt meg is haladja azt. A menü fénypontja a fokhagymás szósz, ami arra hivatott, hogy legyen valami íze a cuccnak, mert alapból a lángosnak csúfolt lepénykének semmi ilyesmi nem adatott sem a teremtő, sem a 16 éves diákszakács által. A lángos tehát ízetlen, mondanánk, hogy szódával elmegy, de nem, csak fokhagymás szósszal. Az ugyan nem retrómagyar táp, de legalább tudják, hogyan kell csinálni.”

Bundáskenyér: A bunda költői túlzás

Még mindig a lángost rágtuk, amikor Marzso kolléganő hozzátette. „A bundáskenyér (230 Huf/darab) hagy kivetnivalót maga után. Tény, hogy a nagyim ezerszer jobban csinálja. A fokhagymás szósz hozzá tuti. Nem sok, és nem is kevés benne a fokhagyma.”

Ezért a bundáskenyérrel folytatjuk a fejedelmi lakomát. Ttl kolléga már kettészakította az apró kenyérdarabot, ujjai csillognak. „Tiszta szerencse, hogy az étlapon hozzáteszik: bundáskenyér falatok. A szakítópróba után feltáruló belsőben felvillan egy kis fehér és némi sárga. Utóbbi a tojásra emlékeztet, a fehér pedig - kizárásos alapon - a kenyér lenne. A bunda némi költői túlzás, maradjunk annyiban, hogy barna a külseje. Cosmo-lányok is nyugodtan fogyaszthatják, mert zsírszegény, ami fogyózáshoz jó, de a bundáskenyeret valahogy nem ezért szerettük kicsi korunkban. A formája pedig téglalap alakú, hogy még messziről se téveszthessük össze az igazi, békebeli bundással.”

Bundáskenyér: ízélménynek sem mondhatnám

Dr kolléganő szerint azonban egyértelmű, hogy ez a termék nem a Cosmo-lányokat kényezteti. „A bundás kenyér - aminek a célcsoportja valószínűleg Hófehérke kis törpéi - vállalható, bár sose jutna eszembe ilyet kérni egy gyorsétteremben. Vastag tojásréteg, szeletelt formás kenyéren, és egy jó adag fűszer. A hozzá kapható fokhagymás tejföl igencsak feldobja.” A két, hasonló stílusú fogáson végül Suze végezte el az összehasonlító elemzést.

„A lángos és bundáskenyér első ránézésre inkább viccnek tűnik, mint reggelinek: az előbbi egy tenyérnyi, rágós műanyaglap, a bundáskenyér pedig két, gyufásdoboznál valamivel nagyobb hasáb egy sültkrumpis tasakban. Ízélménynek sem mondanám azt, amit átéltem, és az se vigasztal, hogy a transzzsírsavak helyett most már olajtól lehetek csuklóig olajos.”

Aranygaluska: a tésztája kemény, mint a marketinges szakma

Már csak a desszert maradt hátra, a dermedt aranygaluska (450 Huf/adag), amelyik, ha másra nem, legalább a szeretethiány tüneti kezelésére alkalmas. „Fagyinak is nézhetnénk, ha fejre fordítjuk, akkor sem esik ki a bögréből. Nem kellett volna -5 Celsius fok alá hűteni, ennek ellenére ez volt a leginkább értékelhető darab. A krém kifejezetten finom, biztos puskázták valahonnan a receptjét. A mirelit jelleg miatt ugyan kicsit nehéz vágást ejteni a felszínén a hozzávaló műanyag kanállal, de a kitartást siker koronázza. Tunkolni nem lehet, pedig a házi változatban pont ez a jó. A tésztája kemény, mint a marketinges szakma, amelynek képviselője kitalálta azt az állatságot, hogy kedveskedjen nekünk”- fogalmazott Ttl kolléga.

„Az aranygaluska krémje kellemetlenül hideg volt, a tészta száraz, talán ha nem lenne annyira masszív a vaníliakrém, nem köpnénk vattát utána. Összességében kijelenthetjük a tálalás veszi el az ízét a magyar konyha ismert elemeinek”- zárta a kóstolást ezzel a kellemes összegzéssel Dr.