horoszkóp

Michelle Wild megosztja emlékezős titkait

2006.09.08. 13:05
Kevés tévé és alkohol, sok színes étel és szójalecitin, na meg egy kis agytorna, és máris jobb a memória. Michelle Wild is megosztja titkait.

Kenyér, tej, tojás, párizsi, macskakaja, vécépapír, tusfürdő. Ja, meg kávé és cigi. Ez az a bevásárló lista, amit nagy valószínűséggel még képesek vagyunk megjegyezni, míg odaérünk a sarki kisboltba, de az ennél hosszabbat már érdemes felírni.

A rövidtávú memória ugyanis átlagosan hét (+/-2) új elem befogadására van hitelesítve, ezért ha a csajunk vagy pasink útközben ránktelefonál, hogy hozzunk még sajtot is, elég nagy a valószínűsége, hogy az új információ valamelyik régit szorítja ki. A rövidtávú memóriában ráadásul - nevéből adódóan - nem tudunk tartósan információkat tárolni: amelyekre később is szükségünk lesz, át kell mentenünk a hosszú távú memóriánkba.

A szimpatikusra emlékezünk jobban

Legkézenfekvőbb technika erre az ismétlés, ez azonban magában még nem biztos siker. Sokkal hatékonyabb, ha az információhoz valamilyen érzelmi töltet kapcsolódik: ha például egy társaságban hétnél több embert mutatnak be nekünk, azokra fogunk nagyobb valószínűséggel emlékezni, akiket szimpatikusnak vagy ellenszenvesnek találtunk.

Testi-lelki kondíció

A memória fejlesztésére léteznek módszerek: hasznos lehet például, ha gyakrabban fejtünk keresztrejtvényt és olvasunk szépirodalmat, kevesebbet iszunk és tévézünk, és egészségesen étkezünk. Egy ausztrál online kutatás 30 ezer résztvevőjének eredményei alapján Nancy Panchana neuro-pszichológus, a Queensland Egyetem szakértője rámutatott: "A memória nagy mértékben a megfelelő testi-lelki kondíció függvénye".

Az ausztrálok a Nemzeti Memória Tesztet töltötték ki, amelyhez hasonló tévéműsor változatban nálunk szombaton várható. Az ausztrál online verzió feladatai közt szerepelt bevásárlólista elemeinek felidézése, arcok, nevek és foglalkozások egymáshoz rendelése, két fénykép közti különbségek felismerése és hosszú távú memóriagyakorlatok is. Az Ország Tesztje szombati adásának kérdéseiről egyelőre sokat nem lehet tudni, Vágó István műsorvezetőtársa, Lilu csak annyit árult el a Velvetnek: "Nagyon ötletesek és viccesek a kérdések szombat estére. Akár még társas programnak is jó, lehet nevetni egymáson, ha valaki nem tud valami evidenciát."

Kevés tévé és kevés alkohol

Az ausztrál kérdőívet kitöltők egy további kérdőívet is kaptak, amely életmódjukat térképezte fel, különös tekintettel alkoholfogyasztási, tévénézési és olvasási szokásaikra. A memóriateszt eredményei esetében férfiak és nők közt nem találtak különbséget, ugyanakkor például a tévénézési szokások erőteljesen befolyásolták az eredményeket. Akik egy óránál kevesebbet tévéztek naponta, sokkal jobban teljesítettek; azok is jobb eredményt értek el, akik napi kettőnél kevesebb alkoholnak minősülő italt fogyasztottak, a keresztrejtvényfejtők pedig bevásárlólistákban és telefonszámokban értek el jobb eredményt.

Sok olvasás

A kutató szerint a memória állapota nagyrészt azon múlik, mennyit dolgoztatjuk az agyukat. A tévézés például egyáltalán nem igényel fantáziát, passzív befogadó tevékenység. Ezzel szemben az olvasás során a fantáziánkat használjuk, ez pedig az agy memória szempontjából is fontos területeit dolgoztatja meg. Persze azért a tévé sem egyértelműen káros vagy rossz: a tévés kvízshow-k például még a memóriának is lehetnek hasznosak.

Klikk!

A memória állapotára ezek mellett a fizikai és mentális állapot is hatással van: az elhízás, az alvászavarok, a tartósan stresszes lelkiállapot vagy a depresszió szintén befolyásolják a memória teljesítőképességét. Lilu például a Velvetnek is beszámolt arról a jelenségről, amit minden vizsgára készülő egyetemista ismer: "a Való Világ forgatásánál elég hosszú szövegeket kellett megtanulni, mert nem volt súgógépünk. Olyankor éjszaka magoltam és másnap csak rövid ideig tudtam a szöveget."

Michelle Wild gyorsan memorizál

A memóriáról faggattuk Michelle Wildot, aki a Mensa HungarIQa tesztje alapján az átlagosnál magasabb brainkultúrájú magyarok egyike.

"Bejövök a stúdióba, két-három percre ránézek a szövegre, és hirtelen megjegyzem, nagyon jól megy" - utalt jó rövid távú memóriájára Michelle Wild, aki jelenleg a Jóban Rosszban című sorozatban alakítja Ivett nővért.

Logikai kapcsolat

Már gyerekként - még Vad vezetéknéven - is kamatoztatta kiváló rövid távú memóriáját, mégpedig úgy, hogy míg a naplóban rá került a sor, megtanulta a verseket csak abból, hogy a többiek felmondták.

Nézze meg képeinket!

"Ha elolvasok egy érdekes cikket, egy hét múlva is tudok róla beszélni, ha olyan lelkülettel olvasok valamit. Logikai kapcsolatot kell keresni az egyes infók között, hogy ne függetlenül álljanak egymás mellett. Ezért nekem az iskolában a reáltárgyak mentek jól, ahol minden mindennel összefügg. Töriből viszont épp a kapu alatt csúsztam át egy kettessel" - emlékezik vissza az ártatlan gyerekkorra Wild.

A továbbiakban a név-és arcmemóriáról faggattuk az egykori pornószínésznőt, rátérve a hosszútávú memória kérdésére. "Az arcmemóriám elméletileg jó, de néha mégsem ismerem meg az ismerőseimet, akik rám köszönnek az utcán, és sokszor neveket sem tudok kapcsolni az arcokhoz." - meséli.

Szójalecitin, ginzeng és színes ételek

Vágó István egy korábbi eszes műsorában, az IQ - Az ország tesztje címűben Michelle Wild intelligenciáját is felmérték. A műsorra készülve Wild étkezésével is fokozta agyi teljesítményét: a szójalecitin vált be neki leginkább. Szerinte agytevékenység fokozásban még a gingko biloba, a ginzeng és a magnézium tartalmú ételek segítenek.

"Ahhoz, hogy az ember topon legyen, sok színes ételt kell ennie" - véli, diétázni pedig nem érdemes, mert tönkremennek az idegeink.