horoszkóp

Az idősebb nő jobb jobb az ágyban, és eltartani sem kell

2008.01.27. 15:49
Ön meglepődne, ha ötvenes édesanyja harminc éves pasival járna? Vagy ha huszonkét éves fia egy negyven éves nővel jelenne meg? Válaszok arra, hogy vajon a korkülönbség egyesek számára miért lehet vonzó a feldolgozatlan Ödipusz-koplexuson kívül.

Írtunk már önnek fiatal csajokról, akik ötvenes pasikra buknak, de most elérkezett az ideje, hogy szemügyre vegyük az eset fordítottját. Mit akar egy fiatal férfi az idősebb nőktől? Mi ez, valami anyakomplexus? Ezek a férfiak félnek az elköteleződéstől, és tudják, hogy egy idősebb nőnek kevesebb az elvárása? Azt szeretnék, hogy eltartsák őket? Vagy egyszerűen tényleg van, aki az idősebb partnereket kedveli? Ezeket a kérdéseket már korábban is feszegettük. Most viszont olvasóink és Kiss Ernő szexuálpszichológus segítségével megpróbálunk válaszokat is találni anélkül, hogy előráncigálnánk az anyagi érdeket, mint lehetséges magyarázatot. Ennél azért romantikusabbak vagyunk.

Női szemmel

Mielőtt rátérnénk a férfiak motivációjára, nézzük meg a helyzetet egy ötven éves nő, Anna szempontjából. Az asszony elvált, gyerekei már kirepültek otthonról, ő pedig az elmúlt években nekiállt társat, esetenként szabadidőpartnert keresni. De miért a nála fiatalabb korosztályból? "Először is a saját korosztályom, mármint az ötvenesek, nem is állnak nagyon szóba egy ötvenes nővel. Nekik a fiatalabb kell. Miért? Ha rosszmájú lennék, azt mondanám, mint a viccben: egy fiatalnak, tapasztalatlannak be lehet magyarázni: azért puha, hogy ne fájjon."

Anna jelenlegi partnere 37 éves. "A barátom fizikai adottságai sokkal jobbak, mint egy velem egykorú férfié. A teste keményebb, izmosabb, hiszen még nem lustult el, még nem a tévé előtt tehénkedik, hanem sportol: szörfözik, snowboardozik. Energikusabb vele a szex, mondhatni keményebb, és kevesebbet is kell várni két aktus között. Bár egy idő után általában nem zavaró a korkülönbség, a tizenhárom év mégiscsak sok: a szexen kívül nincs sok közös témánk. Ő hard rockot hallgat, én jazzt, nekem felnőtt gyerekeim vannak, ő még családalapitás előtt áll." De komolyabb kapcsolatba nemcsak emiatt nem bonyolódott bele. "Megőrülnék a féltékenységtől. Biztos, hogy felvarratnám, feltöltetném, leszivatnám .... azaz mindent megcsinálnék, hogy felvegyem a versenyt a potenciális ellenfeleimmel. Ez pedig nagyon lehangoló, megalázó, így aztán én nem is jutok el egy komoly kapcsolatig."

De vajon miért választja őt egy fiatalabb férfi? "Egy érettebb nőnek általában nagyobb tapasztalata van, tudja, mi a jó neki és finoman tudja irányitani a pasit. És azt mindenki tudja, hogyha egy nőnek jó, és ki is mutatja, akkor a pasi, akárhány éves, a mennybe száll, hogy ő milyen fantasztikus FÉRFI. Másrészt egy idősebb nő "kényelmesebb". A pasinak nem kell családtervezéssel foglalkozni, anyagi vagy bármely más jellegű problémát megoldani. Egy idősebb nő türelmes, jó hallgatóság, nem fogja nyaggatni házasságért, gyerekért. Az ötvenes nő még általában jól tartja magát, szereti a szexet, már nem kötik le a gyerekek, sokszor elvált is, kialakult egzisztenciája van. Tehát a kettejük együttlétében nincs nyűg, csak az öröm."

A tapasztalat tényleg számít

Olvasónk, Zsolt érvelése egybecseng Anna gondolataival. "Az idősebb nő azt jelenti, hogy hozzáértőbb, legalábbis jobb esetben. Persze nem minden nő az, de aki bevállal egy tíz, akár húsz évvel fiatalabb srácot, az szereti a szexet. Tehát alapvetően a nő minősége jobb. Egyébként minden korosztálynak megvan a maga előnye és hátránya is. A fiatalabb gyakran "butább", érzelmileg labilisabb, megbízhatatlanabb, és legkevésbé sincs tisztában önmagával, vagy épp az ellenkező nemmel. Ezzel szemben a fiatalabb bőr tapintása kellemesebb. Másrészt egy idősebb ember feltehetőleg magabiztosabb, kommunikatívabb, és hozzáértőbb a szerelmi és nemi kapcsolatok terén, viszont érződik a testén a kor."

Hogy miért kell egy férfinak tapasztaltabb nő? Kiss Ernő szexuálpszichológus szerint az emancipációnak, amikor a nők többek között szexuális jogaikat is követelni kezdték, "irtó érdekes visszahatása volt. Nevezetesen az, hogy a férfiak elbizonytalanodtak. Olyannyira elbizonytalanodtak, hogy megdöbbentően felszaporodott a merevedési problémákkal küszködő férfiak száma. Ugyanis elkezdtek félni, hogy produkálniuk kell valamit. De hogy mit kell produkálni, arról fogalmuk sem volt. Szerencsétlenek azt gondolták, hogy az elégedettség kizárólag azon múlik, hogy mekkora a nemi szervük, meg hogy hányszor és mennyi ideig közösülnek. A bizonytalan férfiak egy tapasztalt nőtől kvázi szextanítónői funkciót várnak. Egy negyven feletti nőnek már van idevágó tapasztalata, tudása, lehet tőle tanulni."

Nem passzolok hozzájuk, nem passzolnak hozzám

A lehetséges okok közül nem hagyhatóak ki a személyiségből és az értékrendből fakadó különbségek sem. "Létezik olyan, hogy valaki kortársait érdektelennek tartja, unalmasnak, nem ért velük igazán szót, ezzel szemben idősebb nőkkel igen." - írja Zsolt - "Ez egyfajta belső érettség-tudatot mutat, vagy pusztán koránál kiforrottabb, illetve fejlettebb intelligenciát (ami ugye nem csak az IQ). Veheti valaki úgy is a kérdést, hogy míg kortársaival nem boldogul, képtelen igazán megközelíteni őket, addig a nála tíz és húsz évvel idősebbekkel nincs nehézsége."

Attila szerint a nőkkel van a baj. "A normális férfiak egyszerűen nem találnak normális lányt a korosztályukban sem, nem is beszélve a pár évvel fiatalabbakról. Valami történt a nőkkel. Mindegyik énekesnő, modell, szépségkirálynő, bulvársztár akar lenni, túlértékelik magukat, emiatt szélsőségesen viselkednek, és egy normális férfi az már semmit sem ér a szemükben. Ezt a fiúk is észrevették, ezért nem keresik már ezeket a nőket, a némileg higgadtabb, és stabilabb életet kereső idősebb korosztály felé fordulnak. Például én is."

Egyébként Attila és Zsolt is egyetértett abban, hogy elégséges motiváció lehet egy idősebb nő megszerzésére, hogy az ember büszkélkedjen vele barátainak. Persze ez főleg a húszas éveik elején járó pasikra lehet igaz.

Lehetséges okok és a perspektíva

Olvasóink szerint tehát egy fiatal férfi idősebbekhez való vonzódásának okát a tapasztaltságban, a kötöttségek és felelősség hiányában, az idősebbek fejlettebb személyiségében, vagy a férfi értékrendszerében kell keresni. Kiss Ernő még egy szemponttal kiegészíti felsorolásunkat. "Egy másik, kicsit meredekebb ötletem a probléma magyarázatára egy pszichoanalitikus megfontolás. A mi kultúránkban az incesztus, vagyis a családon belüli szex szigorúan tilos. A pszichoanalitikusok szerint minden gyereknek az ellenkező nemű szülő az első ellenkező nemű tárgya. Ha a szülők felé irányuló ilyen jellegű késztetés, az Ödipusz komplexus, nem feldolgozott, akkor ennek egy kiélési lehetősége, hogy kvázi egy anyám korú nővel folytatok viszonyt, hiszen az nem tabu."

A szexuálpszichológus szerint ritka, hogy egy ilyen viszonyból hosszú távú kapcsolat legyen. "Ritka, ugyanis a generációkülönbségek jelentősen módosítják a felek értékrendjét. És ezek igen nehezen összeilleszthetők. Másrészről ezekben a kapcsolatokban nincs perspektíva. Ha pedig egy kapcsolatának nincs perspektívája, akkor az előbb-utóbb elhal."

Meséljen ön is!
Ha önnek van más ötlete is, esetleg ön is ilyen jellegű kapcsolatban él, vagy csak megosztaná velünk véleményét, írjon nekünk. Hadd okuljunk.