horoszkóp

A kamaszok mélyen éreznek, az idősek felszínesen

2008.04.29. 19:51
Az idősek érzik a leginkább úgy, hogy kapcsolataik felszínesek, a kamaszok épp az ellenkezőjét gondolják. Különös módon az egyedülállókat követően a házasok érzik a leginkább felszínesnek a kapcsolatukat. Az ország legnagyobb pszichológiai kutatásaként hirdették meg az úgynevezett Psychogalaxy tesztet, amelynek eredményeit igyekeztünk összevetni néhány hasonló témájú felméréssel.

Az ország legnagyobb pszichológiai kutatásaként hirdették meg az úgynevezett Psychogalaxy tesztet, amelyikben eddig több mint tízezer internet felhasználó töltött ki. A Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság és a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézete közös internetes kutatási programja március végén indult, és a célja, hogy a kapcsolatokról, barátságokról és az emberi önismeretről bővebb képet nyújtson a kitöltőknek.

Mélyen érző kamaszok

Érdekes eredmény, hogy a regisztrált felhasználók válaszai alapján a 61-80 éves korúak érzik leginkább felszínesnek kapcsolataikat, ami pedig a kapcsolatok szempontjából a legfiatalabb korosztályt illeti, a 15 év körüliek érzik leginkább úgy, hogy a viszonyaik nem felszínesek. A másik érdekessége a kutatásnak, hogy kiderült, hogy bár az egyedülállók érzik a leginkább felszínesnek a kapcsolataikat, utánuk a házasok következnek.

Az egyedülállókra jellemző a kutatás eredményei szerint, hogy a legnehezebben bíznak meg másokban. A nők a tesztek alapján eleve bizalmatlanabbak, mint a férfiak, ami pedig a vizsgált korosztályokat illeti, legfiatalabb válaszadók és a legidősebbek azok, akik a legbizalmatlanabbak.

Nem divat a nyílt kapcsolat

A kapcsolatok minőségére és a hűség fogalmára irányuló kérdésekre adott válaszok alapján a válaszadók majdnem fele tartja a hűséget alapvető fontosságúnak, míg 29 százalék nagyon fontosnak tartja. A válaszadók 15 százaléka szerint az alkalmi, egyszeri botlástól el lehet tekinteni, 9 százalék szerint pedig még a kisebb viszonyok is beleférnek egy párkapcsolatba. A nyitott kapcsolatokat csak a válaszadók 1 százaléka támogatja.

Nemrég az Oscar-díjas Tilda Swinton életmódjára utalva az utca emberét kérdeztük arról, hogyan éreznék magukat nyílt kapcsolatban. Vizi János pszichiáter, szexológus szerint ezt a kapcsolattípus kétféle életkorban működhet: az egészen fiataloknál, amikor még lazább a kapcsolat és az idősebbeknél. Hat járókelőt random jelleggel megkérdeztük a témáról, akiknek a fele el tudná képzelni, hogy nem hagyományos kapcsolatban éljen, feltéve, hogy a viszony elején közösen tisztázzák a szabályokat.

Az országos pszichológiateszt összeállítói arra is rákérdeztek, a válaszadók mennyire érzik értékesnek magukat. A válaszok alapján leginkább az elvált egyedülállók tartják értékesnek magukat, legkevésbé pedig a többi egyedülálló. A korosztályok átlagai alapján leginkább a 31-50 évesek értékelik nagyra magukat, a 20 év alattiak pedig a legkevésbé. Ez nem meglepő annak fényében, hogy ebben a korban a személyiség és az egzisztencia még alakulóban van.

4 százaléknak nincs vágya, 4 százalék kielégíthetetlen

A magány kérdésében a 15-20 évesek nyilatkoztak a leginkább pesszimistán. A családi állapot szerinti két pedig az egyedülállók és az élettársi kapcsolatban élők érzik magukat magányosnak. Végül a szexualitásra kérdeztek rá a teszt tervezői. A felhasználók 4 százaléka arról vallott, a szexuális vágya gyakorlatilag nulla, 11 százaléknak alacsony, 42 százaléknak pedig átlagosnak mondható. A válaszadók 38 százaléka érzi úgy, hogy magas a szexuális vágya, és csupán a válaszadók 4 százalék véli úgy, hogy kielégíthetetlen az étvágya.

Nem túl meglepő adalék a szexualitás témájához az a kutatási eredmény, amelyet a Prince and Associates munkája nyomán publikáltak a Forbes magazinban a celebek szexuális szokásairól. Hannah Grove a felmérés egyik készítője szerint a hírességek egyértelműen többet szeretkeznek az átlagembereknél, és azért fontosabb számukra a szex, mert a siker és a gazdagság felbátorítja őket.

A Forbesban közzétett felmérés alapján a megkérdezett férfi celebek 82, a nők 90 százaléka mondta, hogy számára "nagyon" vagy "iszonyatosan" fontos a szex egy kapcsolatban. Ezeknek az embereknek több mint nyolcvan százaléka gondolja úgy, hogy a celebritási státuszuk javított a szexuális életükön.