horoszkóp

Retro-üzletek Budapesten: cipész, nyakkendős, kesztyűs

sze
2008.02.06. 15:29
Felkerekedtünk, hogy összegyűjtsük, hol vásárolhatunk Budapesten eredeti, egyedi, kézzel készített kiegészítőket: kesztyűt, nyakkendőt, cipőt. Összeállításunkban főként évtizedes családi tradíciókkal rendelkező kis üzletek szerepelnek, ahol a bőrnek bőr illata van, a cipő pedig igazi cipészek kezeinek munkáját dicséri. Képes összeállítás a Budapest-cipőtől Honthy Hanna kesztyűjéig.

Ha egyedi, kézzel készült kiegészítőkre, ez esetben cipőre, kesztyűre vagy nyakkendőre vágyik, a Váci utca környékén barangoljon. Itt olyan kis, családi vállakozásban működő üzletekre bukkanhat, ahol egyedi, kézműves termékek kaphatók. Némelyiket már Michael Jackson is felfedezte, de színésznők, politikusok is gyakori vásárlónak számítanak a következő üzletekben.

Budapest-modell: klasszikus férficipő a Vass cipőműhelyből

A hagyomány szerint Budapest a két világháború között a cipészeiről is híres volt, akik aztán elhagyták az országot és külföldön nyitottak cipészműhelyt. "Ennek a hagyománynak mi vagyunk a folyatatói Budapesten" - mondta Vass László cipészmester, aki "klasszikus férficipőket" készít. "1964-ben végeztem el cipőipari technikumot, 5 évig dolgoztam a Magyar Divatintézetben, ott mindenfajta cipővel kapcsolatos műveletet begyakoroltam, szabász, felsőrészkészítő, tervező voltam, aztán a kaptafatervezésnél kötöttem ki" - mesélte a külföldön is ismert cipőkészítő mester, aki sokáig női cipőket tervezett, majd a rendszerváltás előtt áttért a férficipőkre, mert úgy látta, hogy a "divatos női cipőket megöli az import". A cipész így nem erőltette tovább a női vonalat, amellyel szerinte egy-két kollégája azóta is "vért izzad".

Nézze meg a Budapest-modellt!

A klasszikus fazonú férficipőkön kívül egy-két modernebb, olaszos kaptafára készülő fazon is kapható. "Nem kell a divatot követni, egyszerűbb és nehezebb világ a férficipők világa. A miénk egy divaton felüli kategória: a klasszikus férficipő soha nem megy ki a divatból, az anyag minősége, a szép megmunkálás számít" - mondta a cipész. "Aki bejön az üzletbe, az azonosul ezzel a stílusú cipővel és nekünk ez nagy dolog". Körülbelül 10-12 világhírű cég gyárt klasszikus fazonú cipőket, legsikeresebbeknek az angolok számítanak. "Ez egy olyan réteg számára szól, amely megengedheti magának a luxust. Londonban az egyik üzletben 700 font egy ilyen cipő, egy másikban 490 font, a miénk 280 fontnak megfelelő összegért kapható" - mesélt az árakról Vass. Az üzlet árai változóak: a cipők körülbelül 95-130 ezer forintba kerülnek.

A Vass cipőüzlet különlegessége a Budapest-stílus, amely a "budapesti cipészek leleménye: egy úgynevezett derby stílusú cipő, amelynek a lábujja nincs lecsapva, így nagyon kényelmes: a paraszti gondolkodást követi" - mutatta be a cipész a legkedveltebb fazont. Színekben mostanában a sötétbarna és annak világosabb árnyalatai számítanak keresettnek, ilyen például az antikkonyak, az égetett barna vagy a csau.

A hagyományokat egyelőre nincs, aki továbbvigye. "Kihalófélben van a szakma, senki nem akarja, hogy a gyerekéből cipész legyen" - panaszkodott Vass László.

A szépségkirálynő cipőüzlete

A Juhos család a negyedik generáció óta foglalkozik a cipészmesterséggel. Juhos Vitus 1910-ben még Újpesten nyitotta meg a műhelyét, az üzlet ma már a Váci utcában található. Innen származik Bodri Krisztina, vagyis az idei Miss World Hungary rózsaszín bőr, Swarovski-kristályokkal készített fellépőcipője is, amelyet a kínai döntőn viselt a Héjja János által tervezett mignon-estélyihez.

Klikk a cipőkért!

A cipők 40 ezernél kezdődnek, főként a klasszikusabb vonalvezetést követik, de van egy-két kifejezetten trendinek számító darab is, például kecses, színes kockás balerinacipő vagy kék velúr, gombos bokacsizma. Ezeket viszont "nehezebben veszik be a vásárlók" - véli az üzlet tulajdonosa, Juhosné Katalin, hiszen az itt vásárlók általában a középkorú, jól szituált, ám a trendekre kevésbé nyitott, klasszikus ízlésű rétegből kerülnek ki.

A Juhos cipőüzlet modelljein egy ötfős csapat dolgozik, a családi tradíciókat a fiú viszi tovább - mesélte Juhosné Katalin. A cipőboltot kedvelik a színésznők is, állítólag Kállay Bori és Kováts Adél szokott itt vásárolni, de egyedi darabok után kutatva színházak jelmeztervezői is gyakran megfordulnak az üzletben.

Nyakkendő gyapjúból, selyemből, férfinak, nőnek

"Ha valaki hozzánk egyszer bejön, nem megy máshová nyakkendőt vásárolni" - mondta az 1957-ben megnyílt Kaczián Nyakkendőszaküzlet tulajdonosa, Kaczián Katalin. A tulajdonos szerint ez az egyetlen olyan üzlet Budapesten, ahol egyedi, saját készítésű nyakkendőket árulnak: selyemből, gyapjúból, pamutból, férfiaknak és nőknek egyaránt.

Apa és fia együtt jönnek

Miközben fotósunk továbbképzést kapott nyakkendőkötésből, a tulajdonos elmondta, mi számít most divatosnak: a piros szín és árnyalatai, valamint az egyre vékonyabb, de azért minimum 8-9 centis fazon. Az új mintákat a milánói vásáron mutatják be, a nyakkendőkhöz az anyagot Olaszországban szerzik be. A nyakkendősnél sok a törzsvásárló, főként a politikusok és a színészek kedvelik a kézzel varrt, egyedi nyakkendőket, de azt természetesen nem tudtuk meg, melyik Gyurcsány Ferenc kedvenc mintája vagy kedveli-e a pamutnyakkendőt Orbán Viktor. Kaczián Katalin csak annyit mesélt: nagyon gyakran apa és fia együtt érkeznek: ha az apa innen kapta első nyakkendőjét, a fiát is itt szeretné beavatni az elegáns megjelenés rejtelmeibe.

Bőrkesztyűk a fiókokból

1883-ban nyílt meg az Ékes Kesztyűszalon, ahol többek között kézzel készített férfi-és női kesztyűket vásárolhatunk. Honthy Hanna színésznő például csak itt vett kesztyűt magának, de Michael Jacksonnak is van egy Ékes-szalonból származó kesztyűje.

Nézze meg a kesztyűket!

A különféle női és férfi bőrkesztyűk 9500 forinttól körülbelül 18 ezerig várnak ránk a fiókokban: ujjtágítás után fel is próbálhatjuk őket. Ékesné megnyugtatott, nem baj, ha szorít, még egy picit kitágította az ujjakat, a kesztyű aztán a kezemre idomult. "Abszolút kihalófélben van a szakma, az a szerencse, hogy vannak törzsvásárlók" - mondta az üzlet tulajdonosa, aki annak azért örül, hogy a törzsvásárlók még ma is sokan vannak.