Napjaink rögeszméi: újabban az ortorexia hódít

2008.10.08. 09:51
Vannak, akik chipsszel a szájukban álmodoznak a tangabikiniről, de akadnak olyanok, akiknél a táplálkozás az élet központi témája, a szervezője, akiknél a vékonyság vagy az egészségesség lételem. Ha kell magányosak lesznek, koplalnak, hánynak, vagy akár meg is halnak ezért. Az ismert étkezési zavarokról, az anorexiáról és bulimiáról, valamint egy új versenyzőről, az ortorexiáról értekezünk.

"A fogyókúrázás -...- majdhogynem össznépi kényszercselekvésnek tekinthető" - kezdi étkezési zavarokról szóló fejezetét Ronald J. Comer A lélek betegségei című könyvében. Mivel manapság a vékonyság egyet jelent az egészséggel és a szépséggel, viszont genetikailag a tartalékképzésre vagyunk programozva (azaz gyorsan válik hurkává a burger) az elmúlt harminc évben egyre többen fogyókúráznak, és egyre többen szenvednek különböző étkezési zavarokban. Különösen igaz ez a fiatal korosztályra.

Önértékelési zavarral kezdődik

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2005-2006-ban, 3000 7-18 éves fővárosi kamasz életmódját és táplálkozási szokásait vizsgálta. Kiderült, hogy a magyar fiatalok fele elégedetlen a testével, az általános iskolások negyede, amíg a középiskolások több mint 40 százaléka már legalább egyszer fogyókúrázott életében. A gyerekek felének ráadásul fogalma sincs, hogyan kéne jól táplálkozni. Comer szerint az étkezési zavarok általában önértékelési problémákkal és a fogyókúrával kezdődnek. A diéta alatt az evés központi témává válik, és ha pechünk van, le sem tudunk jönni róla. Az anorexiában, a bulimiában és az ortorexiában szenvedők közös vonása ugyanis, hogy irreálisan sokat fantáziálnak az evésről.

Merev étkezési szabályok

Ortorexia: a világ végére a legjobb csíráért

A soványság központú anorexia és bulímia mellett nemrég jelent meg ez az új, egészségesség fókuszú étkezési zavar: az ortorexia. A kifejezést 1997-ben egy Steven Bratman nevű amerikai doki találta ki az egészséges étkezés rögeszméjére.

Az ortorexiás kizárólag minőségi, gyakran bio kajákat fogyaszt. Napi több órát tervez, fantáziál arról, hogy mit eszik, hogy honnan szerzi be az ételt, és hogy hogyan készíti el azt. Bioboltok tömkelegét képes végigjárni a legjobb csíráért, egy rakás vitamin kapszulát szed, nemcsak hogy nem eszik húst, de még azt a tálat is kerüli, amelyikben előzőleg húst főztek. Ha belenyal a fagyiba még napokkal később is lelkiismeret furdalása van, hisz már rég nem eszi azokat az ételeket, amiket szeretett. Az étkezés merev és megszeghetetlen szabályait alakítja ki, és hogy ezt be is tarthassa, kerüli a kísértés forrásait: a társaságot. Ha az ember élete kizárólag egy dolog körül forog, ráadásul ez elszigeteli másoktól, annak gyakran depresszió a vége.

A felsorolt jellemzők tipikusak ugyan, de persze nem igazak minden ortorexiásra. A zavarnak több fajtája, több megnyilvánulása lehet. Egy azonban biztos: az egészséges étkezés válik az élet szerezőelvévé, és a tökéletes testi egészséget kell elérni minden áron. Van, aki ennek érdekében naponta kóstolja saját vizeletét, így információhoz jut a testéről, és olyan is akad, aki megfelelő élelem hiányában inkább semmit sem eszik, így lesz kórosan sovány. Akár egy anorexiás.

Anorexia: karcsúnak lenni bármi áron

Amíg a minőségi étkezésre törekvés beszűkíti az ortorexiás életét, addig a táplálék mennyiségének kontrollálása az anorexiás halálát okozhatja. Az anorexiást nem érdekli az egészség, ő kizárólag sovány akar lenni, bármi áron. Először csak leadna néhány kilót: abbahagyja a sütievést, áttér a fehérjedús, alacsony kalóriatartalmú kajákra, aztán egyre több ételről tiltja le magát, végül naponta csak 600-800 kalóriát eszik meg, azt is egyre kevesebb kedvvel. Folyton kínzó éhség gyötri, de nem adja fel: retteg az elhízástól. Már kínosan vékony, de még mindig kövérnek látja magát, utálja a testét, ettől kissé depressziós, önértékelése alacsony. Egyébként sincs fényesen. A párkapcsolat, a szex nem érdekli, rosszul alszik, nem menstruál, a bőre száraz, a körmei törékenyek, a végtagjai kékesek és hidegek. Az étel elvonásától a vérkeringés, az anyagcsere és a szív működése is felborulhat, végső esetben már kórházban infúzióval kell tápláni őket. Sok esetben a beteg még akkor is kitart amellett, hogy kövér. Akár 19 kilósan is.

Milyen is egy anorexiás?

Az anorexia kialakulásának részben genetikai okai lehetnek, de terjedésében társadalom által közvetített nőideálnak van jelentős szerepe. Ugyan melyik kislány ne akarna gazdag és szép modell lenni? Szép, vékony modell.

Bulímia: nem rág, nem ízlel, nem élvez

A bulímiás ritkán lesz kórosan sovány: talán hízik, talán fogy, talán semmit sem lehet észrevenni rajta. Ugyan nem akar meghízni, de időről-időre, heti tíz, vagy akár napi négy alkalommal is elragadják a falási rohamok. Feltépi a hűtőt, elveszti az önuralmát: bármit megeszik, ami a kezébe kerül, és képtelen abbahagyni a zabálást. Nem rág, nem ízlel, nem élvezi az ételt, csak a szájába lapátol mindent, főleg édeset, puhát: bármit, aminek magas a kalóriatartalma. Egyszerre jóval többet eszik mint egy átlagember ugyanennyi idő alatt. Van, hogy egyszerre 1500, de akár 3000 kalóriát is magába juttathat. Mikor már épp kipukkadni készül, rátör a lelkiismeretfurdalás és igyekszik megszabadulni az ételtől. Jöhet a hányás, a hashajtó, a beöntés a koplalás vagy az eszeveszett edzés. A rendszeres hányás következtében a bulímiás egyre éhesebb, és egyre többször tör rá a falás. Egy idő után a szervezet kikészül, a sósavtól tönkremennek a fogak és az ínyek, rendszeressé válnak a gyomor- és bélrendszeri panaszok, kialakulhat vesebaj vagy szívkárosodás is.

Mindenkinek máshogy nehéz

Bár mindhárom betegségben szenvedők irreálisan sokat és rögeszmésen foglalkoznak az evéssel, az étkezési zavar megnyilvánulása mégis teljesen különböző. Az anorexia és bulimia esetében az étel mennyisége a kulcs, az ortorexiában annak minősége. Az anorexiás és bulímiás rettegnek az elhízástól, így soványságra, az ortorexiás pedig az egészségre vágyik. Az anorexiás és a bulímás megjelenésük miatt depressziósak, a súlyuk miatt szoronganak. Az ortorexiás magányos és a betegségtől retteg. Az anorexiás és az ortorexiás kényszeresen él szabályai között, a bulimást spontán, általában feszült idegállapotban ragadják el a falási rohamok. Az étkezési zavarok felismerésében fontos szerepet játszik, hogy míg a bulimiás és az anorexiás a végsőkig titkolja viselkedését, addig az ortorexiás büszke és sokszor fennhangon hirdeti életmódját. Persze ő nem látja be, hogy beteg. Egyébként erről nehéz meggyőzni az anorexiást is.

Ön ismer olyat, aki étkezési zavarban szenved?

Ha igen, meséljen róla, hogy összegyűjthessük a legérdekesebb történeteket.