Talán néhány év múlva akár ön vagy a barátnője is felvonulhatna a kifutón: van rá egy halovány esély, hogy a szépségideál addigra nem a piszkafalábú és zörgő csontú nő lesz. Párizsban a divatházak és a média képviselői is elfogadták azt az ajánlást, amely az anorexia elleni küzdelem mellett szól, legalábbis papíron.

Egy éve megy a huzavona Franciaországban, amelynek végén ma elfogadtak egy ajánlást az anorexia elleni küzdelem (bátornak nem annyira nevezhető) lépéseként. 2007 januárjában a francia egészségügyi- és sportminiszter, Roselyne Bachelot kezdeményezett egy egyeztetést, írja a Független Hírügynökség. Egy évvel azt megelőzően meghalt több anorexiás modell is, közöttük a 21 éves brazil Ana Carolina Reston, aki 174 centi volt, de csupán 40 kilót nyomott. A provokatív munkáiról ismert Oliviero Toscani olasz fotós szintén foglalkozott a témával, a 32 kilós és 165 centis francia modellről, Isabelle Caróról készített anorexiaellenes fotókat.

A francia munkacsoportot egy gyerekpszichiáter és egy szociológus vezette. A ma elfogadott nyilatkozat azt mondja ki, hogy az ultravékony modellek helyett az egészséges testalkatú lányokat tanácsos alkalmazni a kifutókon és a magazinokban, de mindezek csak ajánlások. Spanyolországban szigorúbbak a szabályok, ott csak azokat a lányokat engedik a kifutóra, akiknek testtömegindexe eléri a 18-at. Ez például egy 175 centi magas modell esetében 56 kilós minimumsúlyt jelent.

Az egyeztetésen részt vett divaházak, a média képviselői és a hirdetők - elméletben - azt vállalták, hogy nem használnak olyan felvételeket, különösen fiatalokról, amelyek kívánatossá tennék a szélsőséges soványságot. A kóros táplálkozási rendellenességek (mint az anorexia és a bulimia) ellen Európában elsőként a sanyolok szólaltak fel, ők korlátozták a csontsovány modellek kifutóra lépését 2006 szeptemberében.

Tavaly a spanyol Zara és a Mango divatmárkák úgy döntöttek, hogy a kirakatba legalább 38-as méretű próbababákat tesznek ki, és a nagyobb méretű holmikat nem a bolt hátsó traktusában tartják. A Brit Divattanács ajánlására pedig a szeptemberi divathéten csak olyan, táplálkozási rendellenességüket vállaló modellek léphetnek majd kifutóra, akik orvosi igazolást tudnak felmutatni arról, hogy egészségi állapotuk kielégítő.